https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-na-podporu-podniku-kvuli-drahym-energiim-by-mohlo-pripadnout-7-mld.korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO: Na podporu podniků kvůli drahým energiím by mohlo připadnout 7 miliard korun

1.6.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Na podporu firem kvůli vysokým cenám energií by podle ředitele odboru podnikatelského prostředí na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Pavla Vinklera mohlo připadnout kolem sedmi miliard korun. Zavedení mimořádných dotací umožňuje takzvaný dočasný krizový rámec Evropské komise. Poskytnutí a výši pomoci bude muset schválit vláda. Vinkler to řekl na Českém gastronomickém kongresu v Praze.
 

MPO dříve ČTK sdělilo, že možnou podporu podniků kvůli zdražení elektřiny a plynu vyčísluje ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. "Propočítáváme varianty, jak by ten dotační program mohl vypadat. Zatím jsme dospěli k nákladům asi kolem sedmi miliard (korun), které bychom rádi, pokud se samozřejmě najde shoda na nejvyšší, tedy vládní úrovni, poslali směrem k ekonomice," řekl dnes Vinkler.

Podpora na dodatečné náklady kvůli zvýšení cen plynu a elektřiny se podle dočasného krizového rámce smí vztahovat k období od února do prosince letošního roku. Nárok na dotace budou mít jen firmy, které prokážou měsíční nárůst nákladů na energie o 200 procent ve srovnání se stejným období loňského roku. Jedna společnost bude moci získat nejvýše dva miliony eur (asi 50 milionů Kč).

Svaz průmyslu po zveřejnění podmínek dočasného rámce upozornil, že některá pravidla jsou nastavena velmi přísně a nárok na kompenzace by tak měl jen malý počet společností. Proto navrhnul zvýšení maximální výše dotace nebo zmírnění podmínky nárůstu ceny elektřiny nebo plynu.

Dočasný krizový rámec umožňuje využít další nástroje pomoci, které souvisejí s rusko-ukrajinským konfliktem započatým 24. února. Mohl by tak vzniknout například program záruk, které by poskytoval stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Fungovat by mohl na stejném principu jako dříve COVID plus vytvořený na podporu podnikatelů v důsledku pandemie koronaviru. Pro vznik nového programu by bylo ale třeba změnit zákon. O zavedení záruk se vedou diskuze, řekl dříve ČTK generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta. Pro domácnosti chystá MPO úsporný energetický tarif. Náklady státního rozpočtu na tyto úlevy šéf resortu průmyslu Jozef Síkela (za STAN) odhaduje mezi 16 až 24 miliardami korun, sdělil v sobotu ČTK.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2022 05:26
A pro občany by něco nebylo?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 06:51 Reaguje na Katka Pazderů
pro občany už dávno je..jen mají poroblém opřijít na sociálku...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 11:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No, já ze zvědavosti kouknul co to obnáší, nějaký ten příspěvek na bydlení, a jak špatně na tom člověk musí být, aby jej dostal.
A je to teda fuck něco ... to člověk musí fakt už žrát trávu a papírů je to jak když stavíte fabriku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 15:30 Reaguje na Svatá Prostoto
ono si lidi platou příspěvek a celou platbu jsou to dvě rozdílné věci. Zatím co příspěvek je realita, platba celého obnosu je zbožným přáním... pokud někdo šlape vodu, tak je lepší než nic
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 15:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
O tom, že je to lepší než nic žádná, ale ta byrokracie okolo toho je neskutečná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.6.2022 20:33 Reaguje na Svatá Prostoto
To je právě ta finta, jak nabízet příspěvek
a přitom toho moc nevyplatit. Mnoho lidí to
odradí a ještě více se uskrovní, aby nemuseli
vyplňovat papíry a chodit po úřadech pro ta
potvrzení. Takže snaha dávat tu je, ale to,
že si to lidé nevyřídí je "jejich chyba".
Být to jednoduché, tak by toho asi vyplatili
o mnoho více a stát by nic neušetřil. No a
pak je tu menšina, které to vyřídí aktivisté
a ta ani nemusí nic dokládat, protože je na
dávkách už nyní. Od nich se příspěvek jen
přeleje k ubytovatelům na ubytovnách a v holobytech. Partička černé pracky tak zase
rýžuje jako už kdysi v minulosti, když ten
byznys vymysleli a slušní lidé pouze uroní
slzu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 08:10 Reaguje na Katka Pazderů
hradit půjčky a hypotéky asi stát za ně hradit nebude...
Odpovědět
va

vaber

1.6.2022 08:10
chleba v Normě stál méně než 30Kč, dnes stojí 39,90Kč to je zdražení o jednu třetinu,
důchodce co má 15 000důchodu dostane přidáno 1000Kč, na to aby se kompenzoval chleba by mu museli přidat 5000Kč
podnikatelé si zvýšení cen energií zahrnuli do ceny výrobků a tak proč dostanou ještě další peníze
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 15:32 Reaguje na vaber
důchodci posledních osum let byla nejvíce protěžovaná sociální skupina vzhledem k nákladovosti to že žijí sami je jejich rozhodnutí, tak není třeba si stěžovat...ostatně, co by chtěli za to sezení doma to mi ještě nikdo neřekl?
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.6.2022 10:04
Cena ropy Brent je dnes na maximu od začátku března, tj. 124 dolaru za barel. Putin prý počítal, že bude po sankcích ples tak na 67 dolarů za barel. Takže rozumím -li tomu správně sankce mu vlastně pomáhají? Dnes se ropa na burze nakupuje asi tak na červenec. Takže to správné zdražení teprve asi přijde?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 12:02
Když vidím co předvádí s těmi 5 litry na dítě, tak bych byl s nějakou pomocí státu fakt v klidu.

To je prostě Jarmark marnosti ... v pevné vazbě a bibliofilském vydání.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 15:50 Reaguje na Svatá Prostoto
vaše psaní je opravdu někdy svatá prostota
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.6.2022 13:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak když uvážím vaši věcnou a vysoce odbornou argumentaci ... tak vlastně díky za kompliment:-).
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.6.2022 14:25
Řešení je.Firmy a management se musí podívat do minulosti.Například pily,hamry,mlyny byly pohaněny vodou-kolem což je stoprocentně eko.Soustruhy v obrobnách transmisní hřídelí.Pekárny mohou jet na dříví.Policie jezdit na koních,obyvatelstvo na kolech a invalídních vozících.Dopravu zajistit konmo.Další zdroj energie pro firmy mohou vytvařet zvířata,která chodí v kruhu pořad dokola a otačejí kolo.Tam je skryto velké množství nevyužité energie.Kolem mohou točit volové,kterých máme v čr mraky.Stačí si přečíst některé příspěvky od některých zde píšících.Tečka
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

30.10.2022 20:26
Tak snad z toho něco bude, no. Ta podpora ze strany státu zatím není nic moc. Mě nejvíc štve, že jsem velkou část finančních prostředků začátkem tohoto roku investoval do rozvoje své firmy. Potřeboval jsem od https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ nakoupit nové šroubové kompresory a díky tomu teď bohužel nemám moc velkou finanční rezervu. Což je v dnešní situaci docela problém.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist