https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrazive-pocasi-svedci-ovocnym-sadum-pomuze-redukovat-hrabose-a-choroby.muze-ale-poskodit-ozimou-psenici-a-repku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrazivé počasí svědčí ovocným sadům, pomůže redukovat hraboše a choroby. Může ale poškodit ozimou pšenici a řepku

9.1.2024 21:23 | HOLOVOUSY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | liz west / Flickr
Mrazivé počasí, které v těchto dnech zasáhlo Českou republiku, ovocným sadům svědčí a nijak je neohrožuje. Mrazy by mohly pomoci v ovocných sadech redukovat populace hrabošů a různé choroby, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Naopak současné počasí může v některých oblastech způsobit škody na klíčových ozimých plodinách, jimiž jsou pšenice a řepka. Dnešní ráno bylo v celé České republice velmi mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na minus devět až minus 14 stupňů Celsia, na severovýchodě území až k minus 20 stupňům, uvedli meteorologové. Výstraha před silnými mrazy platí v ČR do čtvrtečního rána.
 
Noční teploty mají na mnoha místech republiky i v dalších dnech klesnout na minus deset i méně stupňů, zároveň však na většině území republiky není dostatečná sněhová pokrývka, která by rostliny před vymrznutím chránila. Ohrožené jsou i kořeny rostlin, protože půda je plně nasycená vodou a při jejím zmrznutí mohou ledem vyvolané pohyby půdy poškodit jemnější kořeny,řekl bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Zdeněk Žalud.

Jak velké riziko panuje na různých katastrech, ukazuje web AgroRisk. Pro některé katastry platí dokonce mimořádné, tedy nejvyšší riziko, pro velkou část území platí velké riziko. Mimořádné riziko platí ve středu na většině území Moravskoslezského kraje, na Pardubicku a v oblasti, kam spadá Blanensko, Svitavsko a část Prostějovska a Vyškovska. "Tam, kde neleží alespoň čtyři až pět centimetrů sněhu, které stačí k zakrytí rostliny, půjde o velmi silné holomrazy, místy až k minus 15 stupňům. V takových případech může dojít k vymrzání rostlin v jejich nadzemní i v podzemní části," řekl Žalud.

V nadzemní části holomrazy způsobí potrhání pletiva. "I když se rostlina na podzim v rámci svého otužování vody zbavuje, určité množství vody v ní přeci jen zůstane, při zmrznutí se její objem zvětší a může roztrhnout pletivo. Ale ani potrhání a odumření některých listů nemusí nic znamenat, pokud neumrzne takzvaný odnožovací uzel, ze kterého mohou na jaře rostliny regenerovat. Pokud však odnožovací uzel zmrzne, tak je konec," řekl Žalud. Míra poškození závisí i na tom, jaká je na poli odrůda a jak je mrazuvzdorná. "U různých odrůd může stejná teplota vyvolat menší, ale i relativně silné poškození," řekl Žalud.

Aktuálně rostlinám hrozí i poškození kořenů, protože půda je po prosincovém tání a intenzivních deštích posledních dnů nasycená. "V podstatě obsahuje maximální množství vody, a to nejen v povrchové vrstvě, ale až do jednoho metru. Při déle trvajících silných holomrazech může půda promrznout i do několika desítek centimetrů. Led, který má větší objem než voda, následně může vyvolat malé, ale pro přetrhání kořenů obou ozimých plodin dostatečné pohyby půdy," vysvětlil Žalud.

Mráz si naopak pochvalují ovocnáři. "Při mrazivém počasí dochází u výsadeb k přirozené fytosanitaci, kdy celá řada chorob a škůdců je přirozeně redukována," řekl Ludvík. Poznamenal, že současné počasí s celodenními mrazy odpovídá první dekádě ledna.

Pokud nebudou teploty klesat hluboko pod minus 15 až 20 stupňů Celsia, nebudou mít mrazy podle Ludvíka na ovocné stromy negativní vliv. Dnes naměřené teploty kolem minus 20 stupňů se netýkaly oblastí, kde se pěstuje ovoce.

"Měli jsme obavy, že po teplém listopadu a prosinci s nadprůměrnými srážkami stromy začnou brzy startovat. Doufejme, že mrazy vydrží," uvedl předseda ovocnářů.

Velké obavy mají ovocnáři každoročně z jarních mrazů, které dokážou na úrodě způsobit obrovské škody. Loni jarní mrazy poškodily meruňky. Velké škody z mrazů ovocnáři utrpěli zejména v letech 2019, 2017, 2016 a 2011. V roce 2011 mrazy poškodily většinu sadů a sklizeň ovoce 101 249 tun patřila k nejnižším za posledních 50 let.

Proti škodě ze zimních mrazů se nelze v ovocnářství pojistit. Pojištění z jarních mrazů lze podle Ludvíka sjednat jen velmi omezeně u jahod a jabloní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.1.2024 07:05
Kdo to píše, takové n-y? Sníh a mráz zredukuje predátory hrabošů, kteří přes bílou ztvrdlou bariéru na ně nemůžou. Těm je naopak pod sněhem dobře, mají tam teplo, bezvětří a klid.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.1.2024 09:18
Hraboše, pokud už, nezredukuje ani tak mráz, jako by je mohla zredukovat kombinace promáčení půdy, jejich kožíšků v kombinaci s mrazem. Ale mráz na sucho, jak psal p. Zvářal, ani omylem.
Co se poškození ozimů týká, jde spíš o to, že ozimy nemají díky počasí přirozenou zimovzdornost, nicméně v tomto období bych se ještě příliš neobával. Nejhorší na ztráty bývá přelom února-března , když přijdou větší mrazy, ale musí to být doprovázeno velkými výkyvy v nočních a denních teplotách. Právě to pak způsobí opětovné vytahování a přetrhání rostlinek.
Současné počasí je víceméně mrazivé po celých 24 hodin, tudíž toto nebezpečí -zatím-nehrozí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.1.2024 09:47 Reaguje na pavel peregrin
Máte pravdu oba. Pouze dodám, že u nás zlikvidují ozimy zamrzlé
kaluže vody na polích, které nestačily zasáknout po předchozích
deštích na polích se zanedbanou meliorací. Mi voda na zahradě
nestojí a to je povrch pouze 25 cm nad hladinou potoka, který
přes ni teče, ale mi fungují bezvadně i po 110 letech drenáže,
které vodu stačily před mrazem odvézt. Prostě mi nikdo do odtoku
nehází balíky slámy a dbám na odstranění sedimentů ze sběrné
jímky. Loni museli takto vymrzlá pole osévat na jaře znovu a
nebylo to mrazem, ale tím, že ty rostliny shnily v kalužích.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.1.2024 12:00
Cože, to u nás již existuje dokonce i „Ústav výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe“? To jako fakt, někdo zkoumá Eurounijní ideologii zeleného údivu a po vzoru rytíře Don Quijotte de la Mancha, bojuje s větrnými mlýny, alias oxidem uhlíku a uhlíkovou stopou?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.1.2024 09:29 Reaguje na Tonda Selektoda
A co chcete dělat s těmi kvanty vysokoškoláků, než že jim zřídíte
nějaké úřady a "vědecká" pracoviště? Podle průzkumu je na obecních
úřadech až 90% absolventů VŠ včetně pracovnic na podatelně a na
informačním středisku. Ono totiž střední škola je dnes málo na
podání informace, kde je nejblíž hotel a na převzetí dopisu, či
jiné listiny. Je to nehorázné plýtvání vzděláním, které ti lidé
vůbec nikdy nevyužijí a přišlo tudíž vniveč. Takže se nedivte těm
novým "ústavům" a ústavům zkoumajícím zase jiné ústavy, zda něco
dělají smysluplného. Pokud to lze na dluh provozovat, tak se to
provozuje a to jsou ty rezervy na rozdíl od jiných škrtů.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.1.2024 15:26
No nevím. Slyšel jsem před nástupem těch mrazů názory, že stromy jsou narašené a ten nástup mrazů byl dost rychlý. Takže narašené stromy by se nemusely přizpůsobit a mohly by pomrznout. Uvidíme. Taky mrazivé a současně slunečné počasí jim dává zabrat, protože větve a kmeny se sluncem periodicky ve dne zahřívají a v noci mrznou. Ale to letos bylo málo, kromě jednoho mrazivého slunečního dne bylo pod mrakem.
Drobné hlodavce likviduje spíš voda než mráz, silné srážky a zátopy nebo aspoň rychlé tání vyšší vrstvy napadaného sněhu.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

25.1.2024 21:45
Mně třeba mrazivé počasí vůbec nesvědčí :-D . Chápu, že je zima potřeba, ale kdyby byla jenom měsíc, tak by to podle mě stačilo až až. Doma sice máme teplo, koupili jsme si krbová kamna s výměníkem z https://www.levnekrby.cz/ , tak pořád přikládám, ale když mám jít ven, tak mám pocit, že přimrznu zvenku ke klice u dveří :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist