https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrazy-v-lesich-poskodily-plochy-s-nasetymi-duby-ceka-se-slaba-uroda-semen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrazy v lesích poškodily plochy s nasetými duby, čeká se slabá úroda semen

7.5.2024 10:44 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dubnová vlna mrazů poškodila v lesích především síje žaludů dubu, což jsou obnovované plochy s nasetými žaludy. Lesníci je budou muset obnovit. Podobně jako u ovocných dřevin mrazy poškodily květy stromů, což se odrazí ve slabé úrodě semen lesních dřevin, sdělila mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR. V novodobé historii státního podniku jde o první takové poškození lesů jarními mrazy.
 

Pozdní mrazy se podle lesníků objevují skoro každým rokem, ale letos jim předcházelo výjimečně teplé období v únoru a březnu a také rekordní teploty v první polovině dubna. "Vše se tak v přírodě urychlilo asi o měsíc a mráz zastihl rostliny i dřeviny narašené a nakvetlé, některé s malými plody," uvedla mluvčí.

Mráz podle ní poškodil rašící stromy a síje na většině území republiky. Lesníci předpokládají, že se s tím porosty vyrovnají. "V případě síjí žaludů dubu je to bohužel nevratný stav. Poškození bylo plošné a mělo různou intenzitu. Důležitý bude nyní dostatek srážek pro následnou regeneraci," řekla mluvčí. Rozsah ploch k obnově podnik zatím spočítaný nemá, stejně tak zatím nevyčíslil škody finančně.

Mráz zasáhl především rašící listnáče, zejména buky a duby. Lesníci ale evidují i škody na jedlích a smrcích. "Mráz květy spálil a poškodil i rašící výhony. Předpokládáme, že stromy vyraší z náhradních pupenů. Mladší stromky mohou mít více kmenů, což v budoucnu zhorší jejich kvalitu," řekla mluvčí.

Mrazy v lesnictví zasáhly zejména školaře. Podle čtvrtečního odhadu Agrární komory mrazy v lesních školkách způsobily škody zhruba za 500 milionů korun. Ministerstvo zemědělství připustilo, že to může mít negativní dopad na obnovu českých lesů po nedávné kůrovcové kalamitě. Lesy ČR lesní školky nemají.

Jarní mrazy letos postihly především pěstitele ovoce a vinaře. Sklizeň ovoce by měla letos propadnout asi na 30 000 tun z průměru minulých pěti let ve výši 138 000 tun. Agrární komora mrazové škody u pěstitelů zemědělských plodin předběžně odhadla na víc než čtyři miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist