https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-uhelny-mour-quotnovymquot-zdrojem-pro-vyrobu-elektricke-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Uhelný mour "novým" zdrojem pro výrobu elektrické energie

20.2.2004 11:54 | PRAHA/SEAWARD (EcoMonitor)
Když byla v roce 1921 spuštěna tepelná elektrárna blízko ústí řeky Conemaugh, stala se symbolem průmyslového pokroku Spojených států. Dnes, po 82 letech, bude provoz přestavěn podle moderních technologických požadavků tak, aby se mohl stát největší elektrárnou na světě spalující málo kvalitní uhlí, které důlní společnosti vyřazují jako odpad.
 

Investice za 800 milionů dolarů má za cíl zlikvidovat miliony tun mouru a zároveň by měla snížit emise vypouštěné do ovzduší. Obyvatelé v údolí řeky v nedalekém Johnstownu si již zvykli na neobvykle zvýšený provoz kamionů a nákladních vlaků směřujících do staré elektrárny a doufají, že jim nová průmyslová zóna přinese práci. Ochránci životního prostředí ovšem upozorňují na to, že nová elektrárna jen prodlužuje závislost na fosilních palivech, které budou vždy znečišťovat přírodu daleko více, než energie získaná z obnovitelných zdrojů, jako je vítr nebo organický odpad.

Vlastník elektrárny, společnost Reliant Energy, prohlásil, že touto stavbou začíná perspektivní období ve výrobě elektřiny. "Souvisí to s otázkami, které naše průmyslové odvětví musí vyřešit," říká Joel Staff, generální ředitel Reliant Energy, "a to je racionální využívání přírodních zdrojů a šetrnost k životnímu prostředí." Pro výrobce elektřiny, které tlačí ke zdi velmi vysoké ceny zemního plynu, je neodolatelná téměř nulová cena odpadního uhlí.

Firma Reliant počítá se 100 miliony tun uhlí v blízkosti 80 kilometrů a dalších 250 milionů v celém státě Pensylvánie. Elektrárna počítá s roční spotřebou kolem 3,5 milionů tun uhlí. Relativně nová technologie pracuje na principu jakéhosi vzdušného tunelu, kterým se prohání uhelný prach smíchaný s vápencem. Ten zbaví uhlí nečistot, jako je síra, která by se jinak dostala od ovzduší. Společnost Reliant se dohodla se státem, že bude pálit alespoň z 65 % pouze uhelný odpad, firma počítá s tím, že využije toto palivo ze 100 %.

Teplená elektrárna o výkonu 521 megawatt při novém systému vytvoří ročně o tři miliony tun prachu více než starý provoz, na druhou stranu výrazně poklesnou emise oxidu dusíku, oxidu siřičitého a sazí, které se podílejí na vzniku kyselých dešťů, vytváření smogu a způsobují dýchací obtíže. Zároveň výrazně poklesne spotřeba říční vody na chlazení kotlů. Projekt přestavby tepelné elektrárny získal podporu státní správy, právě kvůli likvidace uhelného mouru, který znečisťuje krajinu a uvolněné kyselé látky kontaminují spodní i povrchové vody.

Podle článku Marca Levyho MSNBC 16. 02. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist