https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-chteji-penize-na-zpracovny-zvere-stat-s-tim-zatim-nepocita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci chtějí peníze na zpracovny zvěře, stát s tím zatím nepočítá

16.8.2021 01:15 | PRAHA (ČTK)
Kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase.
Kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Českomoravská myslivecká jednota chce, aby stát v budoucnu přispíval na takzvané bourárny, tedy zpracovny zvěře u mysliveckých spolků. Lépe by se pak dostávalo maso k veřejnosti, nemusela by se tak prodávat nestažená a nenaporcovaná. ČTK to sdělil předseda jednoty Jiří Janota. Ministerstvo zemědělství o této podpoře pro myslivce zatím neuvažuje, sdělil ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.<
 

Myslivci se snaží upozorňovat na to, že zvěřina je zdravá a levná, navíc ve spolupráci se známými kuchaři propagují její spotřebu. Kvůli uzavřeným gastronomickým zařízením se její cena v minulém roce při pandemii propadla na minimum. Nyní se již zvedla, ale stále kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase. Podobně se v peří prodávají bažanti. Myslivci se snaží upozornit na možná prodejní místa na webu www.prozverinu.cz.

Co by v současnosti podle předsedy myslivců pomohlo, by byly právě dotace na tzv. bourárny. Podle Janoty stojí výbava včetně nerezového stolu, na kterém by se dala zvěřina zpracovávat, kolem čtvrt milionu korun, na což řada spolků nemá zdroje.

Podle ministerstva se zatím podobná dotace nezvažuje, už loni na podzim se spouštěla podpora na nákup chladírenských zařízení pro ulovenou zvěř. "Dotace na chladicí zařízení bude proplácena v letošním roce poprvé. Příjem žádostí ještě nebyl ukončen, nelze dopředu stanovit objem finančních prostředků, který bude na tento konkrétní typ podpory vyplacen," sdělil ČTK Bílý. Ministerstvo se podle něj bude snažit proplatit všechny podané žádosti.

Podle údajů Českého statistického úřadu každý obyvatel ČR předloni v průměru snědl zhruba kilogram zvěřiny, meziročně o 9,4 procenta více. Údaje za koronavirový rok zatím statistici nezveřejnili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

16.8.2021 08:31
Bažanti a zajíci v celku by ještě šli, pro běžného člověka nemůže být problém je zpracovat. Ale třeba už celý vyvržený srnec může být problém, o celém praseti ani nemluvě. Kdo je ochotný koupit celé vyvržené prase, prevážet ho třeba i svým autem, doma ho stáhnout a rozbourat a naplnit tím masem celý mražák? A co třeba se staženou kůží? Ze zajíce zase není problém ji nechat usušit a případně potom nechat vykoupit kůžičkářům, jestl i ještě existují. Ale z prasete? Nebo s koupeným divokým prasetem doma zavádět domácí zpracování vepřoviny na vydělanou kůži?
Mnohem víc lidí tak může zvěřinu kupovat, když se jim bude třeba prase nabízet v kilových až dvoukilových kusech a už třeba bez kůže.
Odpovědět
DA

DAG

16.8.2021 08:57 Reaguje na Radim Polášek
Je to přesně jak říkáte. Lidé se prostě bojí, že to doma nezvládnou stáhnout a rozbourat. Navíc co s kůží a kostmi. Z koštěním takový problém už nemají. To si vždycky nějak napižlají.
Jestli myslivcům proplácet bourárny? Nevím přeci jen je to jejich byznys nebo teda náš, když jsem myslivec. Jsem pro dotace co něco přinesou celé společnosti, jestli to je pojídání levnější zvěřiny netuším :)
Zde jde v první řadě překážka v hygienických předpisech. Jsou nějak nastaveny a v podstatě stahování zvěře musí být v určitých podmínkách. Nicméně, když prodáte zvěř v kůži, tak ten člověk si to taky nerozbourá v bourárně, ale na dvorku nebo na balkóně.
Myslím, že ve spoustě sdružení obchází nařízení a zákazníkovi zvěřinu připraví.
Hygiena s prodejem zvěře v kůži má docela problém. Argumentují ochranou zdraví obyvatel a to že by měly být kosti a kůže likvidována v kafileriích.

Odpovědět
DA

DAG

16.8.2021 08:59 Reaguje na DAG
Mělo tam být: nařízení obcházejí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.8.2021 09:32 Reaguje na DAG
Hm, prodej v kůži je hygienicky úplně srovnatelný s prodejem zabitých zvířat drobného producenta takzvaně ze dvora. Dokonce je tam u velkých zvířat navíc to vyvržení.
Ovšem stahování a bourání je něco jiného.
Problém s odpadem je s kůží. Kosti přece normálně lidi s masem kupují a potom vyhazují.
Odpovědět
DA

DAG

16.8.2021 09:44 Reaguje na Radim Polášek
Právě jakýkoliv zásah do masa je z hygienického hlediska žádoucí v hygienicky definovaných podmínkách.
Myslím, že tady na ekolistu k tomu byl článek.
Víte ty podmínky jsou podle mě přísné.
Lide při domácích porážkách zabíjí desetitisíce prasat a nečetl jsem o nějakých problémech.
Samozřejmě když se pak snaží nějací podvodníci narychlo prodat kazící se maso, tak musí být ty podmínky dané jasně a striktně dopředu, aby se v tom dalo zabránit a sankcionovat je.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2021 05:40 Reaguje na DAG
Ono to je poněkud složité. Kazící se maso člověk přece musí okamžitě poznat podle projevů. A hygienické předpisy jsou určitě svým způsobem přehnané.
Na druhé straně ale neplatí, že maso je buďto úplně čisté, jako v těch mrazicích pultech supermarketů balené ve vaničkách s inertní atmosférou a potom hned úplně zdraví škodlivé a nepoživatelné. Mezi těmito krajními je spousta různých poloh, kdy maso je stoprocentně zpracovatelné do nezávadné potraviny, ale současně je ho třeba považovat už za kontaminované příslušnými bakteriemi a podle toho je to maso třeba zpracovávat.
Je ale otázka, jestli nezkušený člověk vychovaný na mase z mrazicích pultů toto dokáže. A třeba v dnešních moderních kuchyních, kde například kuchyňská linka tvoří jeden prostor s obývacím, případně i pracovním prostorem atd. Jestli dokáže zajistit, že veškeré věci a plochy, které přijdou do kontaktu s tím potencionálně kontaminovaným masem, bez pořádného vyčištění a desinfekce za žádnou cenu nepřijdou do kontaktu s potravinou, která se už dále tepelně neupravuje, případně ani s věcmi, kterými by se to tam přeneslo nebo kde by to tam dlouhodobě zůstalo. A jestli je jeho vlastní odolnost dostatečná, protože určitou dávku těch zárodků z kontaminovaného masa dostane hlavně člověk, který to maso zpracovává kontaktem přes kůži, něco ale taky dostanou i ostaní kontaktem vzduchem.
Jestli třeba zpracování a konzumaci takového masa neodnese běžná průměrná dnešní rodina epizodou třeba průjmů a podbných potíží. Stejně jako je například při cestování do tropů takzvaná "faraónova pomsta".
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.8.2021 13:09 Reaguje na Radim Polášek
když je někdo schopen stáhnout zajíce tak si určitě poradí i s tím srncem aj. pro mnohé bude asi i problém oškubat bažanta či kachnu, jelikož ani neví že se škubou "nasucho". já osobně bych si radši koupil kus v kůži neb je lacinější. v paneláku to ovšem by byl určitý problém ale může si to pověsit a stáhnout na balkóně. kůži hodí posléze do popelnice nebo hodí na hnůj či kompost, popř. zakope na zahradě. dávat vydělat kůži se neoplatí když v Polsku vyjde vydělaná kůže na 1/2 co v Česku...
Odpovědět
Hu

Hunter

17.8.2021 14:23 Reaguje na radim buffalo tobias
Někdy si to v tom paneláku zkuste, třeba lončáka 70-80 kg nebo daňka špígra 50 kg pověsit někde na balkoně :-).
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2021 05:47 Reaguje na radim buffalo tobias
Co jsem slýchával různé příběhy těch, co to osobně vyzkoušeli, tak v paneláku se to dělalo nejčastěji v koupelně ve vaně.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.8.2021 15:24
Ono taky těžko čekat od laické veřejnosti, že si koupí lončáka o váze 50-80 kg do paneláku a tam si ho zpracují. Jednak to neumí, druhak už jen manipulace s tím kusem je problém. My, co jsme na to zvyklí a vybavení, tak máme možnost kus někde pověsit, nechat vykapat, vychladit a vyhnat z kožichu a pak rozdělat na prvočinitele. Vykoštění a nabalíčkování je pak už to nejmenší. Jenže to někde v paneláku je skoro nemožné. Takže je velká škoda, že legislativa neumožňuje prodej dílů předpřipravené zvěřiny poté, co je tzv. rozbourána. Přitom na tom nic není, každý kdo to párkrát dělal mi dá za pravdu, o hygienu až tak nejde, nevím o nikom, kdo by se takto otrávil :-). A např. v Africe je to už vůbec o něčem jiném :-). A když vezmete průměrné váhy jednotlivých kusů spárkaté zvěře, tak koupit si kus v dece a pak s tím chtít něco dělat není legrace. Takže za mě ano, změna legislativy a podpora v tomto směru by určitě pomohla. Samozřejmě výkupy a profesionální zpracovatelé z toho asi zrovna nadšeni nebudou. Ale v rámci ekonomiky provozu honitby by to pomohlo a zpřístupnilo by to zvěřinu více lidem.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2021 06:09 Reaguje na Hunter
V televizi a na trubce atd je plno pořadů a videí o vaření, proč by teda nešlo třeba do televize nebo jako videa do trubky udělat výklad o takovém procesu bourání zvěře třeba někde doma v kuchyni?
Jestli jsem tomu dobře porozuměl, spárkatou a černou zvěř myslivci prodávají už jako vyvrženou, vykapanou a vychlazenou. Na rozbourání by už potom měl stačit jeden velký stůl a pár kvalitních a dobře nabroušených nožů. A trocha zručnosti. A na uložení a zamražení třeba mraznička s dvojnásobným objemem jedoucí pro zamražení na maximum, kde v polovině toho objemu je v petkách se solným roztokem naaakumulován další chlad nutný k rychlému zamražení.
K věci by nebylo ani konzervované zavařené maso ze zvěřiny . Sklenice, víčka a zavařovací hrnce jsou dnes snadno dostupné, maso stačí jen nařezat na kusy správné velikosti, půl dne, den nechat prosolovat a prokořenit a potom v intervalu řekněme 48 hodin dvakrát sterilovat. A kvalitné konzerovaná zvěřina přímo na jídlo i jako polotovar na kuchtění, s výdrží minimálně dva roky, je hotov. Ořezaný skelet se povaří na polévku, potom zbytky masa oberou, skelet se rozebere a obraný ještě jednou vyvaří a na zbylých kostech v popelnici si už pomalu neškrtnou ani potkani. Případně i samotné kosti jsou skvělé dlouhodobé hnojení, takže do půda na zahradě nebo je i klidně vyhodit do přírody.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.8.2021 15:52
to bych chtěl vidět, kdo by dával peníze státní organizaci na vlastní podnikání...když tomu věří, ať si to zřídí ale za své.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

16.8.2021 16:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Myslivecká sdružení nejsou státní organizace. Dotace jsou zlo. Křiví podnikatelské prostředí. Jak k tomu přijdou ta sdružení, která si bourárnu už postavila za svoje nebo firmy, které do toho investovaly, pokud vedle nich dostane někdo dotaci a potom jim pochopitelně cenově konkuruje? Jak se cítí majitel ubytování na horách pokud vedle vyroste dotovaný penzion, který může být levnější jelikož má nižší hypotéku? Chtít peníze vybrané od všech (i těch nejchudších) prostřednictvím DPH, spotřebních daní, daní z příjmu na svoje podnikání je chucpe. Kdo, je využívá, měl by se stydět.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.8.2021 16:40 Reaguje na Dalibor Motl
A vy znáte nejakeho uživatele honitby který byl v rámci současné legislativy byl schopen postavit a provozovat vlastni bourárnu zvěřiny? Kolik jich je?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.8.2021 16:47 Reaguje na Hunter
Asi jich bude minimum, a to možná i s tou příznivějš legislativou, po které ... věřím že právem ... voláte. Nicméně pokud by se domluvili uživatelé více honiteb, tak už by to mohlo dávat smysl.

Já sice chápu, že pojmy jako družstvo či spolek jsou díky jejich zprofanovanosti za totáče brána jako sprostá slova, ale pokud vím, před válkou u nás fungovala běžně a úspěšně a myslím, že R nebo N taky fungují dodnes.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.8.2021 19:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Byla by to jedna z možných cest. Družstvo či spolek je samoízřejmě mimořádně sprosté slovo :-). Nicméně ta současná legislativa je nepřekonatelná. Nejen administrativně, ale i finančně, protože vyhovět těm požadavkům je téměř nemožné. Je to legrační, přejedete do Rakous a sedlák vám u silnice u statku prodá vajíčka ze dvora, nejsou orazítkovaný, veterinář je neviděl (co by na nich taky viděl), země původu je jasná :-) atd. Ale holt když se nechce, tak se nechce :-).
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2021 06:15 Reaguje na Hunter
Nepřekonatelné to není, například než se rozvinul prodej medu Ze dvora, byly podobné požadavky hygieny na stáčení a zpracování - pastování medu a někteří včelaři podle všeho takový malý provoz plnící požadavky hygieny i udělali.
Měla by to být investice ve stovkách tisících Kč do jedné, až dvou místností, které by se ale potom správně už nemohly používat k něčemu jinému.
Co se týká vajíček, ta i u nás by měla jít prodávat drobnými chovateli v omezeném množství takzvaně Ze dvora. To znamená tak, jak je sebere z slepičích hnízd, bez razítek atd.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.8.2021 16:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dotace jsou v tomto případě ne moc podstatné. Jde spíš o tu legislativu, ktera by umožnila uživateli honitby ten kus legálne rozbourat a prodat per partes.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

18.8.2021 09:29 Reaguje na Hunter
Pokud jde o míru regulace tak 100% souhlasím, že je úděsná a pro malé zpracovatele likvidační. V podstatě vytváří umělou bariéru vstupu do odvětví. Logické zjednodušení a rozvolnění předpisů je žádoucí. hygienické a veterinární požadavky by měly být odstupňované dle velikosti zpracovatele (= velikosti rizika potenciálního průšvihu).
Odpovědět
VP

Vít Pátek

16.8.2021 17:42
Když slyším či čtu o dotování jakékoli soukromé aktivity (podnikání zejména) veřejnými penězi, otevírá se mi kudla v kapse. Efekt mají většinou úplně jinde, než byl deklarován či zamýšlen (obecně nejvíc v degresivním zdanění, tj. peníze z daní se přesunou zpátky k bohatým a mocným - tedy "zpátky" v tom lepším případě, když nějaké daně předtím zaplatili).

Prodej zvěřiny přímo spotřebiteli je za rozumných veterinárně-legislativních podminek schopen minimálně samofinancování, ne-li vytváření zisku.
Řešení je znovu a pragmatičtěji se s veterináři podívat na podmínky a pravidla pro bezpečné uchování uloveného a vyvrženého kusu, stažení a hrubé rozdělení na manipulovatelné díly v případě jejich přímého prodeje spotřebiteli v krátké lhůtě od ulovení (tj. ne vykosťováni a balíčkování). A patřičně upravit legislativu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.8.2021 18:02 Reaguje na Vít Pátek
Přesně tak, zastávám stejný názor
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.8.2021 23:04 Reaguje na Vít Pátek
Úplná idiocie je prohlížitel zvěřiny. Za pár hodin a pořádný bakšiš je "odborně " vyškolen , za pár let se musí obnovovat s dalším bakšišem. Na druhou stranu člověk se vzděláním popř. dokonce s razítkem ( v práci nebo soukromé praxi) Státního veterinárního dozoru je postaven na úroveň vyškoleného laika. Prostě si pár školitelů díky zákonu mastí kapsy s požehnáním státu.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.8.2021 05:47 Reaguje na Petr Pekařík
Jo, prohližitel zvěřiny je dobrý nesmysl sloužící jen k nakapsování školitelů.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.8.2021 13:16
Vyhozené peníze. Pokud se společnost zasadí o ekologizaci myslivosti, tak jak hospodaří MŽP v N.P. Šumava, skončí veškerá zvěřina v kafilerii. S ekologismem na věčné časy, a nikdy jinak! Přečtěte si prosím zde: https://manek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=774594
Odpovědět
Hu

Hunter

19.8.2021 13:42 Reaguje na Michal Ukropec
Trošku prasárna. Slušný člověk na laň nevystřelí po 15.12.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.8.2021 15:23 Reaguje na Hunter
A je snad ekologista člověk? Slušný určitě ne. Je ekologista.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.8.2021 16:10 Reaguje na Michal Ukropec
No střílet vedomě březí laně v březnu, na to musí být opravdu silný žaludek.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.8.2021 19:29 Reaguje na Hunter
Článek je pro ilustraci jak se zachází s přírodou pod vedením ekologistů. Hlavně že brouk je architekt lesa, a je třeba ho chránit. I za cenu přivazováním ke stromům před kamerami. Jen je nikdo nevidí začnou tato zvěrstva. A za naše peníze. A ještě jedna věc. Proč to není ve zpravodajství? Za chvíli tam ale bude mrtvá vydra nebo vlk.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.8.2021 14:42 Reaguje na Michal Ukropec
Bývalý ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek kandiduje do Sněmovny v nadcházejících podzimních volbách a jako téma předvolebního boje si zvolil NP Šumava. V blogu z 18.8.2021, na který Vy coby zelený antiekologista, odkazujete, je ústředním tématem velmi emotivní čin – NEZNÁMÝM PACHATELEM postřelená březí laň. Ve svém textu Jiří Mánek KŘIVĚ A BEZ JAKÝCHKOLI DŮKAZŮ obviňuje Správu NP Šumava z trestného činu pytláctví. Správa NP Šumava se bude proti Mánkovým pomluvám bránit právní cestou.
„Pokud Jiří Mánek již v květnu disponoval fotografiemi a informacemi, že došlo k trestnému činu pytláctví, bylo jeho okamžitou povinností ohlásit tyto skutečnosti orgánům činným v trestním řízení. Pokud tak neučinil, a nyní bez předložení jakéhokoli důkazu tyto skutečnosti zveřejňuje tiskem, mohl by se dopustit naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluvy či křivého obvinění.“ Viz reakce Správy NP Šumava ze dne 19.8.2021. (Zdroj: https://www.npsumava.cz/reakce-spravy-np-sumava-na-blog-jiriho-manka/)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.8.2021 15:05 Reaguje na Majka Kletečková
Já samozřejmě prd vím, jak to skutečně bylo ... min tady to asi neví nikdo.

Faktem je, že to, co je na těch fotkách je slušné svinstvo.
Nicméně je taky pravda, že pokud něco takového zjistím ... s největší pravděpodobností se jedná o TČ, což minimálně každý myslivec musí vědět ... tak bych měl postupovat patřičným způsobem. Tím fakt není o tom po pár měsících vyšvihnou blog na iDNES).

Uvedené případy jsou ze začátku května. A na začátku toho května to mělo být řešeno. Ale dnes je půlka srpna ... to se asi už těžko zjistí/vyšetří, jak to skutečně bylo.

Za mě to trochu smrdí. Možná, že má NP máslo na hlavě. Ale rozhodně ne sám.
Odpovědět
Hu

Hunter

21.8.2021 05:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Majka jako obvykle neví, o čem mluví. Já bych na místě NPŠ do toho raději moc nešťoural.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist