Myslivci chtějí peníze na zpracovny zvěře, stát s tím zatím nepočítá
Myslivci se snaží upozorňovat na to, že zvěřina je zdravá a levná, navíc ve spolupráci se známými kuchaři propagují její spotřebu. Kvůli uzavřeným gastronomickým zařízením se její cena v minulém roce při pandemii propadla na minimum. Nyní se již zvedla, ale stále kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase. Podobně se v peří prodávají bažanti. Myslivci se snaží upozornit na možná prodejní místa na webu www.prozverinu.cz.
Co by v současnosti podle předsedy myslivců pomohlo, by byly právě dotace na tzv. bourárny. Podle Janoty stojí výbava včetně nerezového stolu, na kterém by se dala zvěřina zpracovávat, kolem čtvrt milionu korun, na což řada spolků nemá zdroje.
Podle ministerstva se zatím podobná dotace nezvažuje, už loni na podzim se spouštěla podpora na nákup chladírenských zařízení pro ulovenou zvěř. "Dotace na chladicí zařízení bude proplácena v letošním roce poprvé. Příjem žádostí ještě nebyl ukončen, nelze dopředu stanovit objem finančních prostředků, který bude na tento konkrétní typ podpory vyplacen," sdělil ČTK Bílý. Ministerstvo se podle něj bude snažit proplatit všechny podané žádosti.
Podle údajů Českého statistického úřadu každý obyvatel ČR předloni v průměru snědl zhruba kilogram zvěřiny, meziročně o 9,4 procenta více. Údaje za koronavirový rok zatím statistici nezveřejnili.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (31)
Radim Polášek
16.8.2021 08:31Mnohem víc lidí tak může zvěřinu kupovat, když se jim bude třeba prase nabízet v kilových až dvoukilových kusech a už třeba bez kůže.
DAG
16.8.2021 08:57 Reaguje na Radim PolášekJestli myslivcům proplácet bourárny? Nevím přeci jen je to jejich byznys nebo teda náš, když jsem myslivec. Jsem pro dotace co něco přinesou celé společnosti, jestli to je pojídání levnější zvěřiny netuším :)
Zde jde v první řadě překážka v hygienických předpisech. Jsou nějak nastaveny a v podstatě stahování zvěře musí být v určitých podmínkách. Nicméně, když prodáte zvěř v kůži, tak ten člověk si to taky nerozbourá v bourárně, ale na dvorku nebo na balkóně.
Myslím, že ve spoustě sdružení obchází nařízení a zákazníkovi zvěřinu připraví.
Hygiena s prodejem zvěře v kůži má docela problém. Argumentují ochranou zdraví obyvatel a to že by měly být kosti a kůže likvidována v kafileriích.
Radim Polášek
16.8.2021 09:32 Reaguje na DAGOvšem stahování a bourání je něco jiného.
Problém s odpadem je s kůží. Kosti přece normálně lidi s masem kupují a potom vyhazují.
DAG
16.8.2021 09:44 Reaguje na Radim PolášekMyslím, že tady na ekolistu k tomu byl článek.
Víte ty podmínky jsou podle mě přísné.
Lide při domácích porážkách zabíjí desetitisíce prasat a nečetl jsem o nějakých problémech.
Samozřejmě když se pak snaží nějací podvodníci narychlo prodat kazící se maso, tak musí být ty podmínky dané jasně a striktně dopředu, aby se v tom dalo zabránit a sankcionovat je.
Radim Polášek
22.8.2021 05:40 Reaguje na DAGNa druhé straně ale neplatí, že maso je buďto úplně čisté, jako v těch mrazicích pultech supermarketů balené ve vaničkách s inertní atmosférou a potom hned úplně zdraví škodlivé a nepoživatelné. Mezi těmito krajními je spousta různých poloh, kdy maso je stoprocentně zpracovatelné do nezávadné potraviny, ale současně je ho třeba považovat už za kontaminované příslušnými bakteriemi a podle toho je to maso třeba zpracovávat.
Je ale otázka, jestli nezkušený člověk vychovaný na mase z mrazicích pultů toto dokáže. A třeba v dnešních moderních kuchyních, kde například kuchyňská linka tvoří jeden prostor s obývacím, případně i pracovním prostorem atd. Jestli dokáže zajistit, že veškeré věci a plochy, které přijdou do kontaktu s tím potencionálně kontaminovaným masem, bez pořádného vyčištění a desinfekce za žádnou cenu nepřijdou do kontaktu s potravinou, která se už dále tepelně neupravuje, případně ani s věcmi, kterými by se to tam přeneslo nebo kde by to tam dlouhodobě zůstalo. A jestli je jeho vlastní odolnost dostatečná, protože určitou dávku těch zárodků z kontaminovaného masa dostane hlavně člověk, který to maso zpracovává kontaktem přes kůži, něco ale taky dostanou i ostaní kontaktem vzduchem.
Jestli třeba zpracování a konzumaci takového masa neodnese běžná průměrná dnešní rodina epizodou třeba průjmů a podbných potíží. Stejně jako je například při cestování do tropů takzvaná "faraónova pomsta".
radim buffalo tobias
17.8.2021 13:09 Reaguje na Radim PolášekHunter
17.8.2021 14:23 Reaguje na radim buffalo tobiasRadim Polášek
22.8.2021 05:47 Reaguje na radim buffalo tobiasHunter
16.8.2021 15:24Radim Polášek
22.8.2021 06:09 Reaguje na HunterJestli jsem tomu dobře porozuměl, spárkatou a černou zvěř myslivci prodávají už jako vyvrženou, vykapanou a vychlazenou. Na rozbourání by už potom měl stačit jeden velký stůl a pár kvalitních a dobře nabroušených nožů. A trocha zručnosti. A na uložení a zamražení třeba mraznička s dvojnásobným objemem jedoucí pro zamražení na maximum, kde v polovině toho objemu je v petkách se solným roztokem naaakumulován další chlad nutný k rychlému zamražení.
K věci by nebylo ani konzervované zavařené maso ze zvěřiny . Sklenice, víčka a zavařovací hrnce jsou dnes snadno dostupné, maso stačí jen nařezat na kusy správné velikosti, půl dne, den nechat prosolovat a prokořenit a potom v intervalu řekněme 48 hodin dvakrát sterilovat. A kvalitné konzerovaná zvěřina přímo na jídlo i jako polotovar na kuchtění, s výdrží minimálně dva roky, je hotov. Ořezaný skelet se povaří na polévku, potom zbytky masa oberou, skelet se rozebere a obraný ještě jednou vyvaří a na zbylých kostech v popelnici si už pomalu neškrtnou ani potkani. Případně i samotné kosti jsou skvělé dlouhodobé hnojení, takže do půda na zahradě nebo je i klidně vyhodit do přírody.
Jaroslav Řezáč
16.8.2021 15:52Dalibor Motl
16.8.2021 16:10 Reaguje na Jaroslav ŘezáčHunter
16.8.2021 16:40 Reaguje na Dalibor MotlSvatá Prostoto
16.8.2021 16:47 Reaguje na HunterJá sice chápu, že pojmy jako družstvo či spolek jsou díky jejich zprofanovanosti za totáče brána jako sprostá slova, ale pokud vím, před válkou u nás fungovala běžně a úspěšně a myslím, že R nebo N taky fungují dodnes.
Hunter
16.8.2021 19:10 Reaguje na Svatá ProstotoRadim Polášek
22.8.2021 06:15 Reaguje na HunterMěla by to být investice ve stovkách tisících Kč do jedné, až dvou místností, které by se ale potom správně už nemohly používat k něčemu jinému.
Co se týká vajíček, ta i u nás by měla jít prodávat drobnými chovateli v omezeném množství takzvaně Ze dvora. To znamená tak, jak je sebere z slepičích hnízd, bez razítek atd.
Hunter
16.8.2021 16:30 Reaguje na Jaroslav ŘezáčDalibor Motl
18.8.2021 09:29 Reaguje na HunterVít Pátek
16.8.2021 17:42Prodej zvěřiny přímo spotřebiteli je za rozumných veterinárně-legislativních podminek schopen minimálně samofinancování, ne-li vytváření zisku.
Řešení je znovu a pragmatičtěji se s veterináři podívat na podmínky a pravidla pro bezpečné uchování uloveného a vyvrženého kusu, stažení a hrubé rozdělení na manipulovatelné díly v případě jejich přímého prodeje spotřebiteli v krátké lhůtě od ulovení (tj. ne vykosťováni a balíčkování). A patřičně upravit legislativu.
Petr Pekařík
18.8.2021 23:04 Reaguje na Vít PátekHunter
19.8.2021 05:47 Reaguje na Petr PekaříkMichal Ukropec
19.8.2021 13:16Hunter
19.8.2021 13:42 Reaguje na Michal UkropecMichal Ukropec
19.8.2021 15:23 Reaguje na HunterHunter
19.8.2021 16:10 Reaguje na Michal UkropecMichal Ukropec
19.8.2021 19:29 Reaguje na HunterMajka Kletečková
20.8.2021 14:42 Reaguje na Michal Ukropec„Pokud Jiří Mánek již v květnu disponoval fotografiemi a informacemi, že došlo k trestnému činu pytláctví, bylo jeho okamžitou povinností ohlásit tyto skutečnosti orgánům činným v trestním řízení. Pokud tak neučinil, a nyní bez předložení jakéhokoli důkazu tyto skutečnosti zveřejňuje tiskem, mohl by se dopustit naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluvy či křivého obvinění.“ Viz reakce Správy NP Šumava ze dne 19.8.2021. (Zdroj: https://www.npsumava.cz/reakce-spravy-np-sumava-na-blog-jiriho-manka/)
Svatá Prostoto
20.8.2021 15:05 Reaguje na Majka KletečkováFaktem je, že to, co je na těch fotkách je slušné svinstvo.
Nicméně je taky pravda, že pokud něco takového zjistím ... s největší pravděpodobností se jedná o TČ, což minimálně každý myslivec musí vědět ... tak bych měl postupovat patřičným způsobem. Tím fakt není o tom po pár měsících vyšvihnou blog na iDNES).
Uvedené případy jsou ze začátku května. A na začátku toho května to mělo být řešeno. Ale dnes je půlka srpna ... to se asi už těžko zjistí/vyšetří, jak to skutečně bylo.
Za mě to trochu smrdí. Možná, že má NP máslo na hlavě. Ale rozhodně ne sám.