https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-chce-umoznit-zemedelcum-hospodarit-na-pude-ponechane-ladem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe chce umožnit zemědělcům hospodařit na půdě ponechané ladem

20.4.2022 01:51 | PRAHA (ČTK)
Zemědělci budou moci k produkci hospodářských plodin nebo pastvě využívat plocha tzv. úhoru, který by tak běžně využívat nemohli.
Zemědělci budou moci k produkci hospodářských plodin nebo pastvě využívat plocha tzv. úhoru, který by tak běžně využívat nemohli.
Vláda ve středu projedná návrh změny svého nařízení, který letos umožní zemědělcům využít půdu ponechanou ladem k pastvě nebo obdělávání a stále pobírat dotace určené pro ekologické zemědělství. Cílem je podpořit produkci potravin v reakci na růst cen. Návrh na vládu předkládá ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Reaguje tím na březnové rozhodnutí Evropské komise, které státům umožňuje odchýlit se od podmínek pro dotace směřující do ekologického zemědělství.
 

Zemědělci budou moci k produkci hospodářských plodin nebo pastvě využívat plocha tzv. úhoru, který by tak běžně využívat nemohli. Na těchto plochách budou moci také využívat přípravky na ochranu rostlin.

"Návrh novely nařízení vlády zajistí, aby čeští zemědělci měli možnost produkčně využít půdu ponechanou ladem za účelem posílení produkce potravin pro řešení krizové situace způsobené neodůvodněnou invazí Ruské federace na Ukrajině," uvádí důvodová zpráva.

Podle vládních materiálů se změna nařízení týká více než 8000 subjektů, které mohou žádat o dotace. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého jde o zhruba 7000 hektarů půdy. Novela nařízení vlády by měla platit od 1. května.

Ceny potravin v Česku podle Českého statistického úřadu stouply v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé nejvíce připlatili za pšeničnou mouku, která zdražila zhruba o 60 procent. Zhruba o třetinu pak byly proti loňskému dubnu dražší chléb a bílé pečivo a asi o čtvrtinu víc stojí nyní máslo nebo brambory.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.4.2022 15:55
Copak, začíná téct do bot?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2022 09:35
Některé "úhory" jsou úhory léta a zkultivovat je k okamžitému osetí, či
osázení se neobejde bez těžké techniky a chemie. Z okolí takové pozemky
znám a snad to přežije v prvém roce alespoň kukuřice, ale při jejich
nárocích na umělá hnojiva, která podražila až pětkrát, to nevidím na
nějaký velký efekt. Úhory bývaly kdysi roční a bývaly osety pícnínami
a ne jako nyní jednou ročně sečeným jílkem, bodláčím a každoročně
sečenými zákrsky stromů a keřů. To není úhor, ale zhuntovaná orná
půda plná semen a oddenků plevelů a minipařezů dřevin.
Většinou se jedná o pozemky malé, hůře dostupné a méně úrodné. Proto
od jejich obdělávání zemědělci upustili a budou sakra počítat, zda
se to nově vyplatí. Mnohé jsou ve vlastnictví nezemědělců bez techniky
a ti budou žádat nějaký ten nájem po pachtýřích a ne jako doposud jim
platit za posečení. Jsem tak zvědav jakým mávnutím kouzelného proutku
se to zvrátí a osejí to už letos, kdy hrozí výpadky dodávek z dovozu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.4.2022 10:18 Reaguje na Břetislav Machaček
...pozemky malé, hůře dostupné a méně úrodné... ty se už dříve a dávno používaly k pastevectví. To v dnešní "pokrokové době" jaksi vymizelo...
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.4.2022 10:15
A to se snad doposud nesmělo? Nebo jsou to snad pozemky ve vlastnictví státu, které poskytnou zemědělcům? To by se pak dostali na úroveň Ruska, kde se to už dávno stalo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.4.2022 11:52
No, pokud to povolení nemá být na aspoň 5 let v kuse, tak se rozorání takového úhoru nevyplatí. Na jeden rok přijde zemědělce taková produkce hodně draho, protože musí investovat do intenzívního zpracování půdy, bez kterého nejde dlouhodobý úhor převést na produkční pole.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.4.2022 14:33
Pro vysvětlenou (stručně a bez detailů), protože většina diskutérů nechápe oč běží: nejde o nějaké řadu let neobdělávané pozemky, nýbrž "opatření", kdy dva roky necháte ladem standartní ornou půdu a po dvou letech opět obděláte(něco jako dříve "půda do klidu"). Běžně se to dělá tak, že osejete nějakou jetelotravní, či jinou směskou, jednou nebo dvakrát do roka posečete a na konci druhého roku zaoráte, tím úhor končí a půda se vrací do standartního režimu obdělávání
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist