https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-1-8-miliardy-na-likvidaci-ekologickych-zatezi-skladek-i-rozvoj-ekocenter
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dá 1,8 miliardy na likvidaci ekologických zátěží, skládek i rozvoj ekocenter

8.9.2022 00:30 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Na likvidaci starých ekologických zátěží dá ministerstvo životního prostředí (MŽP) 1,2 miliardy korun z unijních zdrojů. Dalších 300 milionů korun úřad vyhradil na rekultivaci starých skládek, stejnou částkou podpoří modernizaci ekocenter, uvedla Dominika Pospíšilová. Balík dotačních výzev bude financován z nového Operačního programu Životní prostředí (OPŽP 2021 - 2027).
 

"Pro nás i budoucí generace chceme zdravé a čisté prostředí, proto musíme nejen zamezit nebezpečnému znehodnocování vodních zdrojů a ekosystémů, ale též podporovat vzdělávací činnost v oblasti environmentální osvěty," řekla k dotacím ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Výzva , v níž je k dispozici 1,2 miliardy korun, cílí na sanace závažně kontaminovaných lokalit z doby před rokem 1989, u kterých podle analýzy kontaminace představuje "neakceptovatelné riziko pro lidské zdraví či ekosystémy". "Prostředky pomohou řešit závažné kontaminace podzemních či povrchových vod, sedimentů, horninového prostředí či půdního vzduchu," uvedla Pospíšilová. O dotaci lze požádat od dneška do 18. ledna 2023.

Také 300 milionů korun na rekultivaci skládek je určeno pro ty, které vznikly v předlistopadovém období. Dotace má přispět k minimalizaci množství odtékajících znečištěných průsakových vod, zamezení úniku skládkových plynů a uvedení místa skládky do souladu s okolím. "Obě výzvy jsou určené pro veřejnoprávní sektor, vlastníky a nájemce zasažených území a subjekty nakládající s odpady," upřesnila Pospíšilová. O peníze na likvidaci skládek mohou zájemci požádat od dneška do 18. listopadu příštího roku.

Dalších 300 milionů korun pak pomůže s rozvojem ekocenter zaměřených na klimatické vzdělávání. "Dotace budou vyplaceny na komplexní projekty zahrnující modernizaci objektů, při níž dojde ke snížení konečné spotřeby energie, k instalaci obnovitelných zdrojů či k realizaci adaptačních opatření na změnu klimatu," popsala Pospíšilová. Příspěvek však podpoří i případné terénní úpravy a pořízení vybavení a pomůcek. Příjem žádostí v této výzvě je od dneška do 31. ledna 2023. Okruh možných žadatelů čítá veřejnoprávní sektor, ale i církve, náboženské společnosti či nadace a obecně prospěšné společnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist