https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zastavilo-rizeni-o-moznem-zpristupneni-sumavskeho-modreho-sloupu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP zastavilo řízení o možném zpřístupnění šumavského Modrého sloupu

14.12.2022 10:40 | PRAHA (ČTK)
Šumavský park letos navrhoval otevření stezky, pokud se rozšíří klidové území rezervace. Druhou podmínkou bylo, že v NP Šumava a NP Bavorský les bude minimálně 735 tetřevů. Při posledním sčítání z let 2016 až 2018 jich bylo 605. MŽP však s návrhem nesouhlasilo.
Šumavský park letos navrhoval otevření stezky, pokud se rozšíří klidové území rezervace. Druhou podmínkou bylo, že v NP Šumava a NP Bavorský les bude minimálně 735 tetřevů. Při posledním sčítání z let 2016 až 2018 jich bylo 605. MŽP však s návrhem nesouhlasilo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv NP Šumava
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) jako odvolací orgán zastavilo řízení o možném zpřístupnění šumavského Modrého sloupu. Stezka Luzenským údolím na hraniční přechod s Německem tak zůstane pro turisty zřejmě zavřená, informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

Šumavský park letos navrhoval otevření stezky, pokud se rozšíří klidové území rezervace. Druhou podmínkou bylo, že v NP Šumava a NP Bavorský les bude minimálně 735 tetřevů. Při posledním sčítání z let 2016 až 2018 jich bylo 605. MŽP však s návrhem nesouhlasilo.

"Odvolací orgán se právě s touto konstrukcí Správy, že je možné průchod Luzenským údolím mezi Březníkem a Modrým sloupem v časově omezeném rozsahu kompenzovat formou rozšířeného klidového území v místech, kde se již tetřev vyskytuje, neztotožňuje. Má za to, že v takovém případě nejde o kompenzaci, ale činnost, kterou je Správa povinna zajišťovat ze zákona," uvedl náměstek ředitele NP Šumava Martin Pazourek.

Cesta Luzenským údolím na hraniční přechod s Německem Modrý sloup je zavřena téměř 80 let. V minulosti byla v nepřístupném pohraničním pásmu, v posledních letech na trasu nesměli lidé hlavně kvůli možnému ohrožení populace tetřeva hlušce. MŽP před třemi lety vydalo nesouhlasné stanovisko ohledně toho, jaký dopad na životní prostředí (EIA) by mělo otevření stezky.

"Byl jsem přesvědčen, že podmínky, za jakých jsem navrhl zpřístupnit toto území veřejnosti, a které ještě zpřísnil schvalující orgán, jsou z hlediska ochrany populace druhu dostatečné. Z rozhodnutí odvolacího orgánu ale vyplývá, že by kompenzační opatření mělo mít zcela jinou podobu. Z podstaty ekologie tetřeva hlušce, jeho nároků na prostředí a dynamiku vývoje a z výhrad odvolacího orgánu ke konstrukci možných kompenzačních opatření usuzuji, že taková opatření nelze vytvořit na území Národního parku Šumava a jen velmi stěží na území CHKO Šumava. Proto rozhodnutí odvolacího orgánu akceptuji," řekl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

15.12.2022 08:53
Jde o naprosté nepochopení smyslu národních parků. Ekologové s dobrým úmyslem se zaměří na jednu myšlenku a celek jim úplně unikne. Lidé musí v nár. parku vidět smysl pestré zavodněné přírody, aby se celá příroda zlepšovala. Jinak se dál nepohneme. Potřebujeme zachránit celou přírodu, zafixovat monokulturu smrku sežraného kůrovcem a pouze tento obraz předkládat lidem, není cesta k obnově celé přírody. Těmito kroky ekologové ve skutečnosti škodí přírodě, ne jí prospívají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:55 Reaguje na Honza Honza
Pokud ten tetřev potřebuje klid a je ohroženým druhem, tak se holt nedá nic dělat ... a to píšu jako přesvědčený letitý čundrák a vandrák.

Odpovědět
HH

Honza Honza

15.12.2022 20:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Tetřeva je mi líto, přeji mu vše nejlepší, určitě bych ho hájil a chránil v době rozmnožování, ale celá příroda v celém státě má přednost.
Ekologicky pestřejší je řidší les, přesto potřebujeme hlavně zahuštěný les, který lépe drží vodu a spotřebovává více CO2. Ve vodních nádržích se tvoří metan a shromažďuje se tam toxické bahno ze špinavých řek- přesto vodní plochy potřebujeme jako zásobárnu vody. Potřebujeme osázet města zelení i když se z důvodu zahradní architektury více používají invazivní a cizokrajné druhy.
Kdo pro detail není schopen vidět blaho celku, jedná proti
celku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2022 09:08
Neustále mi nejde do hlavy, jak tam žili tetřevi, když se tam pásl dobytek
a sušilo seno. Nebo když po té cestě jezdily gazíky pohraničníků a chodili
psovodi se psy. Není to něčím jiným, než otevřením stezky mimo hnízdění
na několik dnů v roce jako třeba na Libavé zpřístupnění pramene Odry a
jiných památných míst? Samozřejmě klidová oblast bez lidí je potřebná,
ale nebudou tam chodit ani ti "vyvolení" z řad ochranářů a zkoumat v době
hnízdění jak se tetřevům daří a "vyvolení" z nejvyšších funkcí lovit
"přemnoženou" zvěř? Nebude to nakonec uzurpace přírody "vyvolenými" a
zákaz pro ty nevyvolené? Mi o to nijak nejde, ale jsou lidé jako byl
třeba pan Kincl a ti to nesli těžce, že tam nemohli ani jednou ročně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist