https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zverejnilo-dokument-k-posouzeni-vlivu-rozsireni-lomu-bilina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP zveřejnilo dokument k posouzení vlivů rozšíření lomu Bílina

26.10.2018 17:49 | PRAHA (ČTK)
O rozšíření povrchové těžby v Bílině rozhodla vláda v říjnu 2015.
O rozšíření povrchové těžby v Bílině rozhodla vláda v říjnu 2015.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zveřejnilo dokumentaci k posouzení vlivů rozšíření povrchového velkolomu Bílina na životní prostředí, kterou podaly Severočeské doly. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala ekologická organizace Greenpeace ČR. Veřejnost nyní může 30 dní úřadu posílat připomínky. Standardní lhůta MŽP na jejich vypořádání a zpracování posudku je minimálně šest měsíců, napsala Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení.
 

Podle Greenpeace byla dokumentace zprvu hotova už na jaře, resort ji ale těžařům vrátil, protože v ní chyběl propočet dopadů pokračující těžby na životní prostředí. Nyní může veřejnost posílat ministerstvu připomínky.

"Nyní se s textem dokumentace seznamujeme. Oslovili jsme několik expertů na posuzování vlivů na životní prostředí, aby zjistili, jestli dokumentace obsahuje vše podstatné a nalezli v ní případné chyby. Na základě jejich posudků podáme v zákonné lhůtě vlastní připomínky v procesu EIA ((Environmental Impact Assessment). Zároveň ale chceme, aby svůj nesouhlas s rozšířením dolu mohl jednoduše vyjádřit kdokoliv, proto připravujeme digitální nástroj, který k tomu lidem pomůže," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Organizace dokončuje web, přes který Češi budou moci ministerstvu podat vzorové připomínky požadující vydání negativního stanoviska k projektu.

Na zpracování posudku podle Greenpeace nemůže pracovat nikdo, kdo se podílel na oznámení či dokumentaci EIA. Posudek předchází závěrečnému závaznému stanovisku EIA, bez kterého není možné hornickou činnost povolit. Podle ekologů by prodloužení těžby a rozšiřování dolů mělo negativní dopad na krajinný ráz, ovzduší, kvalitu života i klima.

O rozšíření povrchové těžby v Bílině rozhodla vláda v říjnu 2015. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti a svou roli hrálo i udržení zaměstnanosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist