https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dne-stredozemniho-more-lezi-pres-milion-tun-plastoveho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dně Středozemního moře leží přes milion tun plastového odpadu

27.10.2020 17:07 | GLAND (ČTK)
Nejvíce k znečistění plastovým odpadem přispívá Egypt s 74 000 tunami ročně. Následují Itálie (34 000 tun ročně) a Turecko (24 000 tun ročně). Rozpočítá-li se množství na hlavu, pak jsou v čele žebříčku balkánské země jako Černá Hora, Albánie či Bosna a Hercegovina.
Nejvíce k znečistění plastovým odpadem přispívá Egypt s 74 000 tunami ročně. Následují Itálie (34 000 tun ročně) a Turecko (24 000 tun ročně). Rozpočítá-li se množství na hlavu, pak jsou v čele žebříčku balkánské země jako Černá Hora, Albánie či Bosna a Hercegovina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rich Carey / Shutterstock
Ve Středozemním moři končí každý rok 229 000 tun plastového odpadu. Odhad uvádí zpráva, kterou zveřejnil Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Celkově se na dně Středozemního moře nachází podle odhadu IUCN zhruba 1,2 milionu tun plastu. Pokud nebudou přijata příslušná opatření, množství plastového odpadu, které každoročně končí ve Středozemním moři, se může do konce roku 2040 více než zdvojnásobit na 500 000 tun ročně.
 

Nejvíce k znečistění plastovým odpadem přispívá Egypt s 74 000 tunami ročně. Následují Itálie (34 000 tun ročně) a Turecko (24 000 tun ročně). Rozpočítá-li se množství na hlavu, pak jsou v čele žebříčku balkánské země jako Černá Hora, Albánie či Bosna a Hercegovina. Velké množství plastu vypuštěného do moře podle zprávy způsobují špatné nakládání s odpady a vysoký počet obyvatel na pobřeží.

Množství odpadu, jež končí v moři, ale představuje jen zlomek celkové výroby plastu v regionu. Tu zpráva odhaduje na 38 milionů tun ročně.

"Znečištění plastovým odpadem může vést k dlouhodobým škodám na suchozemských i mořských ekosystémech," uvedla Mina Eppsová z IUCN. Některé druhy plastů malých velikostí polykají ryby a další mořské organismy, odpad navíc může do okolního prostředí pouštět toxické látky.

Ke snížení množství plastového odpadu, jež končí v moři, může přispět zlepšení recyklace a odpadového hospodářství. Zavedení nejvyšších standardů nakládání s odpadky by vedlo ke snížení množství až o 50.000 tun ročně. O podobnou hmotnost by se množství odpadu vypouštěného do moře snížilo i v případě plošného zákazu používání plastových nákupních tašek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2020 18:08
To je pravý obrázek naší společnosti - kde je činorodá EK s nějakými sankcemi proti znečišťovatelům, proč se nepodávají žaloby na státy za poškozování ŽP apod. ?
Správná odpověď - nedá se na tom vydělat a tak schází rádoby zájem EU .
Na rozdíl od boje proti CO2 a kšeftováním s emisními povolenkami. Tam je Ulrika jak ryba ve vodě.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.10.2020 11:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mluvíte mně z duše.
Odpovědět
va

vaber

28.10.2020 08:43
tahle civilizace je tak hloupá ,že zničí sama sebe
každý si zametá svoji zahrádku , odpadky hází přes plot a je spokojen jak má čistý dům
ale náš dům je celá planeta
,stát je jen forma organizace lidí ,ŽP nepoškozují státy ,ale konkrétní lidé
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

28.10.2020 11:31 Reaguje na vaber
Obvinit stát je mnohem snažší, než sankcionovat každého jednotlivce, co se v přírodě chová, chtěl jsem napsat jako prase, ale to bych prasatům hrubě křivdil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist