https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-liberecku-podnikatel-neopravnene-skladoval-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Liberecku podnikatel neoprávněně skladoval odpady

4.9.2019 00:07 | Č. DUB (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí v souvislosti s neoprávněným nakládáním odpadů u Českého Dubu na Liberecku uložila pokuty za 460.000 korun. / Ilustrační foto
Česká inspekce životního prostředí v souvislosti s neoprávněným nakládáním odpadů u Českého Dubu na Liberecku uložila pokuty za 460.000 korun. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí v souvislosti s neoprávněným nakládáním odpadů u Českého Dubu na Liberecku uložila pokuty za 460.000 korun. Stovky až tisíce tun měl podnikatel minimálně rok na pronajatých pozemcích v areálu bývalého hospodářského objektu ve Starém Dubu, kde nebylo nakládání s odpady povoleno. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.
 

"Jeho jednáním bylo ohroženo životní prostředí, protože z některých volně ložených a nezabezpečených odpadů došlo k úniku nebezpečných látek volně do prostředí," uvedla Nastoupilová.

Inspektoři při kontrole areálu zjistili, že se tam nachází velké množství různých druhů odpadů. Konkrétně směsné stavební a demoliční odpady, pneumatiky, dřevěný a plastový odpad, železné a barevné kovy, kabely, elektrozařízení, znečištěné elektromotory a převodovky, znečištěné textilie a rukavice, eternit, oleje či obaly znečištěné nebezpečnými látkami.

"Tyto odpady byly zjištěny na ploše cca 30.000 metrů čtverečních, v různé mocnosti. Některé roztříděné v neoznačených železných nádobách, některé ležely volně na vodohospodářsky nezabezpečené ploše," uvedla vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec Danuše Hráská. Podle ní se v areálu také dělala nepovolená demontáž technologických zařízení. "Otakar Kurucz, který měl tyto pozemky pronajaty, nepředložil inspektorům žádné doklady související s nakládáním s odpady a ani nevedl jejich průběžnou evidenci," dodala Hráská.

Podnikatel dostal za neoprávněné nakládání s odpady pokutu 250.000 korun, která už je pravomocná, neboť se odvolal až po stanovené lhůtě. "V průběhu šetření byla podnikateli uložena ještě pokuta 20.000 korun za neposkytnutí potřebné součinnosti při kontrole," uvedla Nastoupilová. Za neposkytnutí součinnosti uložila inspekce pokuty dalším dvěma subjektům. Vlastník pozemků, spolek Asociace autorizovaných dealerů BMW v ČR, byl potrestán 20.000 Kč a podnájemce pozemků, společnost Demo Solution Group, dvěma sankcemi ve výši 50.000 a 120.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist