https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-mostecku-se-mohou-lide-seznamit-s-fungovanim-eko-sadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Mostecku se mohou lidé seznámit s fungováním eko sadů

8.7.2023 01:45 | MOST (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Majitelé rodinného podniku Zámecké sady Chrámce ve Skršíně na Mostecku pořádají prohlídky zaměřené mimo jiné na popularizaci šetrného přístupu k přírodě a životnímu prostředí. Sady, výroba i celý areál firmy se rozléhají v malebné krajině lemované poli a pastvinami. Z vypěstovaného ovoce zemědělci vyrábějí řadu produktů, zájem je o mošty i lihoviny. ČTK to řekl jednatel Jiří Syrovátka.
 
"Máme 120 hektarů sadů a většinou máme staré odrůdy, které jsou spjaté s krajinou. Jsou tady po generace. Znamená to hrozně jednoduchou věc, kvetou až po mrazech, které trápí mnoho sadařů," řekl Syrovátka. V sadech ovocnáři pěstují hrušky, jablka, švestky, třešně, višně, meruňky i hroznové víno. Úroda ovoce v nejplodnějších letech dosahuje až k 800 tunám, letos jednatel očekává sklizeň o objemu 600 tun. U podniku mají majitelé i ovce. Dříve je chovali kvůli masu, dnes mají menší stádo na dožití.

Výroba se každý rok mírně liší, záleží na úrodě. Primárně firma produkuje mošty, džemy, sušené ovoce a také pálenku. Mezi odběrateli jsou převážně restaurace a hotely. "Mimo Ameriky a Austrálie dovážíme do celého světa," řekl Syrovátka, podle kterého se těší oblibě hlavně lihoviny. Vládní konsolidační balíček, jehož součástí je například zvýšení daně z nealkoholických i alkoholických nápojů či zvýšení daně z nemovitosti, by podle jednatele představoval pro podnik velký zásah. "Jenom když se zdvojnásobí daň z nemovitosti, tak se to musí promítnou do ceny zboží, takže ceny samozřejmě vylítnou nahoru," podotkl. "Zvýšení sazby DPH u nápojů je pro gastro, kam dodáváme, smrtelná," doplnil jednatel.

Veškeré výrobky jsou podle jednatele v biokvalitě. Ve výrobě proto stojí hydraulický lis, který je certifikovaný. Také pasterizace ovoce musí být kvůli zachování kvality snížená. Zemědělci používají jen schválené postřiky a hnojivo. Při pálení lihovin používají pěstitelé dřevo. V nedávné době navázali spolupráci s pivovarem Bernard a produkují pivní pálenku.

Zájemci si mohou vybrat ze tří komentovaných okruhů, po kterých je majitelé provedou. Jedna je zaměřená na výrobu pálenek, další na ekologické hospodaření a poslední okruh je věnován sadům, jejich fungování a přírodní rovnováze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

8.7.2023 11:23
Certifikovaný, eko, bio, původní... jako vůbec nic proti, ale uvědomujete si, že tohle dělá X lidí na venkově, a je to "úplně normální"? :)
Je ovšem fakt, že to skýtá docela prostor pro rýpání :D Přijela ségra ne, k snídani jsem jí hodil mj. misku jahod a vedle hrášek, a čerstvou marmeládu co dělala babča, nějaké třešně co nechali ptáci ještě, a že "jako dnes to máš eko bio lokální, včetně zážitku z mravenců v jahodách, to dělá... snídaně tři stovky" :D
Odpovědět
Pe

Petr

9.7.2023 14:11
"pořádají prohlídky zaměřené mimo jiné na popularizaci šetrného přístupu k přírodě a životnímu prostředí."
Z toho je jasné, že standardní zemědělská "výroba" je k přírodě a životnímu prostředí nešetrná. Přesto lidé to nešetrné považují za normální, a to šetrné, které by právě mělo být normální, se považuje za zvláštní a nenormální. To je divný svět, který máme ve svých hlavách.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist