Na Mostecku se mohou lidé seznámit s fungováním eko sadů
Výroba se každý rok mírně liší, záleží na úrodě. Primárně firma produkuje mošty, džemy, sušené ovoce a také pálenku. Mezi odběrateli jsou převážně restaurace a hotely. "Mimo Ameriky a Austrálie dovážíme do celého světa," řekl Syrovátka, podle kterého se těší oblibě hlavně lihoviny. Vládní konsolidační balíček, jehož součástí je například zvýšení daně z nealkoholických i alkoholických nápojů či zvýšení daně z nemovitosti, by podle jednatele představoval pro podnik velký zásah. "Jenom když se zdvojnásobí daň z nemovitosti, tak se to musí promítnou do ceny zboží, takže ceny samozřejmě vylítnou nahoru," podotkl. "Zvýšení sazby DPH u nápojů je pro gastro, kam dodáváme, smrtelná," doplnil jednatel.
Veškeré výrobky jsou podle jednatele v biokvalitě. Ve výrobě proto stojí hydraulický lis, který je certifikovaný. Také pasterizace ovoce musí být kvůli zachování kvality snížená. Zemědělci používají jen schválené postřiky a hnojivo. Při pálení lihovin používají pěstitelé dřevo. V nedávné době navázali spolupráci s pivovarem Bernard a produkují pivní pálenku.
Zájemci si mohou vybrat ze tří komentovaných okruhů, po kterých je majitelé provedou. Jedna je zaměřená na výrobu pálenek, další na ekologické hospodaření a poslední okruh je věnován sadům, jejich fungování a přírodní rovnováze.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (2)
Anyr
8.7.2023 11:23Je ovšem fakt, že to skýtá docela prostor pro rýpání :D Přijela ségra ne, k snídani jsem jí hodil mj. misku jahod a vedle hrášek, a čerstvou marmeládu co dělala babča, nějaké třešně co nechali ptáci ještě, a že "jako dnes to máš eko bio lokální, včetně zážitku z mravenců v jahodách, to dělá... snídaně tři stovky" :D
Petr
9.7.2023 14:11Z toho je jasné, že standardní zemědělská "výroba" je k přírodě a životnímu prostředí nešetrná. Přesto lidé to nešetrné považují za normální, a to šetrné, které by právě mělo být normální, se považuje za zvláštní a nenormální. To je divný svět, který máme ve svých hlavách.