https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nekterych-univerzitach-v-cesku-pokracuje-studentska-stavka-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na některých univerzitách v Česku pokračuje studentská stávka za klima

16.11.2023 15:41 (ČTK)
Stávku za klima zahájili studenti ve středu na pražském Klárově.
Stávku za klima zahájili studenti ve středu na pražském Klárově.
Foto | Jonáš Prušek / Univerzity za klima
Někteří vysokoškoláci dnes již druhým dnem stávkují na univerzitách za klima. Část studentů na fakultách i přenocovala, plánují zůstat až do pátku. Studenti protestují kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na nespravedlnost a neudržitelnost současného společenského nastavení. V Praze se dnes program soustředí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK), v plánu jsou další workshopy i debaty, informovali zástupci hnutí Univerzity za klima, které stávku organizuje.
 

V noci na dnešek přespalo na třech fakultách UK dohromady asi 100 lidí, desítky studentů nocovaly na univerzitách i v Brně a Olomouci. ČTK to řekla mluvčí hnutí Univerzity za klima Tereza Martinovská. Ve středu stávkovali studenti i v Hradci Králové a Pardubicích, dnes se podle Martinovské připojí k pražské stávce. V Hradci Králové se stávka zaměřila na uhlobarony a fosilní oligarchy.

Cílem studentů je zahájit společenskou debatu. Chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt). Jde podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

Stávku za klima zahájili studenti ve středu na pražském Klárově, poté se rozešli na jednotlivé fakulty, kde rozvěsili transparenty. Na fakultách se konaly přednášky, workshopy, debaty a na některých večer i koncerty. Do stávky se zapojilo 21 fakult z devíti univerzit v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích. V Praze se stávky účastnilo osm fakult UK, České vysoké učení technické i umělecké vysoké školy.

Stávku organizátoři z iniciativy Univerzity za klima zakončí symbolicky na 17. listopadu pochodem v Brně a v Praze. Při příležitosti Mezinárodního dne studentstva chtějí upozornit, že požadavky studentů z roku 1989 nebyly naplněny. Protesty nejsou podle organizátorů mířené proti univerzitám, jejichž prostory využívají. Stávkující vnímají univerzity především jako prostory pro svobodné a nezávislé myšlení, kam patří i uvažování nad jiným směřování společnosti.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

17.11.2023 00:33
Takže blbne pár pošuků z tlamocvičných oborů.

Neurčité údaje o počtech a fakultách vyvolávají podezření, že i to počítání je poněkud "zaokrouhlené" a jde ve skutečnosti spíš o jednotlivce.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.11.2023 08:04
V podstate majú študenti na takéto akcie právo. Bolo by snáď ale slušné zverejniť kontakt + mená organizátorov. Akcia predsa nevznikla spontánne, zopár ľudí na tom maká tak nech vieme kto to je. Je tu neurčitý odkaz na hnutie Fridays for future, ktorému ani nefunguje webová stránka.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.11.2023 08:47
tak dneska by se nudili sami doma s telefonem, takhle se můžou nudit s telefonem společně...velký rozdíl v tom není.
Odpovědět
pk

pepa knotek

17.11.2023 10:38
Ať si stávkují a studují třeba 100 let, když je někdo ochoten je finančně podporovat. Na počasí to evidentně žádný vliv nemá a na klima už vůbec ne.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

17.11.2023 10:45
Ještě by bylo zajímavé ty studenty požádat o definici, co je to ta klimatická krize, proti které právě tak moc demonstrují před objektivy fotoaparátů, kamer a společným nocováním ve školách.
Podle jakých fyzikálních parametrů se stav té klimatické krize odvozuje a jak se prokazuje.
Případně se jich optat, jaký rozdíl je mezi počasím a klimatem. Nebo na vztah vývoje Slunce s jeho cykly, na planetu Zem...
Odpovědět
Adam Cepník

Adam Cepník

17.11.2023 17:59 Reaguje na Tonda Selektoda
Dobrý den, jsem jeden ze stávkujících studentů. Jestli potřebujete, ozvěte se mi a rád Vám zmíněná témata vysvětlím.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.11.2023 18:47 Reaguje na Adam Cepník
Samozrejme môžete mi vysvetlenie poslať na vladimir.mertan@gmail.com Tiež by ma to zaujímalo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.11.2023 00:17 Reaguje na Adam Cepník
No kdybyste měl chvilku, možná byste mohl vysvětlit zásadnější problém - kde se ve vás bere ta drzost nařizovat druhým, jak mají žít.
Jestli si myslíte, že na nás přijde zlý kysličník a že se tomu zabrání instalací spousty FVE a proklínáním uhlí, klidně si instalujte. Na svém, za své a pro sebe. A netěžte doma uhlí.
Proč by se ale vašich náboženských úkonů měli účastnit i jiní lidé, kteří vaši víru nesdílejí?

Odpovědět
Adam Cepník

Adam Cepník

20.11.2023 17:46 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud vím, UZK dosud nikomu nic nenařídily, snažíme se především upozornit na závažnost klimatické krize a nutnost jejího řešení. Dopad emisí CO2 na klimatickou změnu je vědecky dokázaným faktem a pokud chceme jako lidstvo dlouhodobě pokračovat v životu na téhle planetě, musíme vědě naslouchat. Opak by byl obrovským krokem zpět.
Odpovědět
An

Antioxid

19.11.2023 08:11 Reaguje na Adam Cepník
Měl byste si přečíst taky jiné články než v Seznamu nebo IPCC panelu, abyste viděl že statisíce vědců s tím nesouhlasí a jsou mezi nimi vědci s tituly vpředu i vzadu a nositelé Nobelovy ceny. Hlavní skleníkový plyn je totiž vodní pára (tvoří 95% ze skleníkových plynů) a taky si zjistěte, co je tepelné znečištění.
Odpovědět
An

Antioxid

19.11.2023 08:11 Reaguje na Adam Cepník
Měl byste si přečíst taky jiné články než v Seznamu nebo IPCC panelu, abyste viděl že statisíce vědců s tím nesouhlasí a jsou mezi nimi vědci s tituly vpředu i vzadu a nositelé Nobelovy ceny. Hlavní skleníkový plyn je totiž vodní pára (tvoří 95% ze skleníkových plynů) a taky si zjistěte, co je tepelné znečištění.
Odpovědět
Adam Cepník

Adam Cepník

20.11.2023 17:40 Reaguje na Antioxid
Jako student Přírodovědecké fakulty ctím závěry recenzované vědecké literatury. Pokud nějaký článek v impaktovaném časopise rozporuje souvislost emisí CO2 se změnou klimatu, rád si jej přečtu; nicméně pochybuji o jeho existenci. Pokud zpochybňujete IPCC, pak je asi debata s Vámi zbytečná. Ano, vodní pára je silným skleníkovým plynem, ovšem její obsah v atmosféře člověkem není ovlivňován, takže nevím, co tímto výrokem naznačujete.
Odpovědět
MM

Miroslav Mácha

20.11.2023 12:10
Proč nezaloží politickou stranu? Neudělají srozumitelný konkrétní program?
Proč jej nevysvětlují? Proč univerzity nejsou uhlíkově neutrální?
Nebo je napadne řešení všech potíží? Toho se docela bojím, protože to už tu bylo mnohokrát a nikdy to nebylo dobré.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist