https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-trhu-se-objevuje-slonovina-ze-zvirat-zabitych-pred-mnoha-lety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na trhu se objevuje slonovina ze zvířat zabitých před mnoha lety

19.10.2022 01:06 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na nelegálním trhu se objevuje slonovina z klů slonů zabitých před více než 30 lety. Oznámili to vědci, kteří provedli testy DNA. Podle webu BBC šlo o slonovinu, která byla v minulosti zabavena pytlákům a uložena ve střežených skladech v Burundi. Vědci se obávají, že materiál ze skladů je znovu v rukou pytláků.
 

Burundská vláda na dotazy BBC nereagovala. Autoři studie, která prověřovala původ čerstvě zabavené slonoviny, uvádějí, že zabavené kly se mají pálit, ne skladovat.

V různých částech Afriky pytláci kvůli klům v letech 2007 až 2016 zabili 100 000 slonů. Studie se zabývala vzorky slonoviny zabavené při čtyřech velkých zátazích z období 2017 až 2019. Kromě testů DNA byla použita také uhlíková metoda datování a zjistilo se, že většina zabavené slonoviny pochází ze slonů zabitých v minulých třech letech. V jedné zabavené zásilce ale byla ze slonů zabitých před více než 30 lety. Ze značek, jež na klech zůstaly, se dalo zjistit, že jsou z vládního skladu v Burundi.

V této africké zemi je obchod se slonovinou zakázaný od roku 1987, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) obchodování se slonovinou zakazuje od roku 1989. Burundský sklad vědci kontrolovali roku 2004. Bylo v něm 84 tun slonoviny z 15.000 klů uložených v sedmi zapečetěných kontejnerech.

Od roku 2015 se však na černém trhu začaly objevovat kly s burundským značením. Podle vědců burundská vláda tvrdí, že je sklad zabezpečený. "Je třeba ty kontejnery otevřít a obsah zkontrolovat. Vláda tvrdí, že váha je stále stejná. Znamená to, že slonovinu dodávají na černý trh a tu odebranou nahrazují novou? Jestli je tomu tak, pak je to špatné," řekl odborník na ochranu přírody z Washingtonské univerzity Samuel Wasser.

Vědci konstatovali, že mnoho afrických států skladuje zabavenou slonovinu od zákazu obchodování s ní. Ptají se, proč to tyto země dělají místo toho, aby slonovinu zničily. Sklady je možné vykrást, jak se to stalo v Mosambiku v roce 2016. Wasser řekl, že se na trh znovu dostává slonovina, která byla předtím zabavená jako nelegální a opatřená speciální značkou. Při nových zátazích se objevují kly s odstraněnými značkami.

Existují také názory, že zásoby slonoviny lze využít ve výzkumu, vzdělávání a k účelům identifikace. Organizace zvaná Elephant Protection Iniciative (EPI) nyní pomáhá 15 africkým zemím zabezpečit sklady se slonovinou, dalším státům zase zásoby ničit. "Slonovina nemá žádnou obchodní hodnotu a to se pravděpodobně nezmění. Každá země může rozhodnout, co je pro ni lepší. Pokud se slonovina skladuje, musí být zabezpečená a ohlášená. Je-li zničená, musí se to zdokumentovat a odebrat forenzní vzorky k identifikaci zdroje," uvedl John Scanlon z EPI.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

19.10.2022 06:05
V článku se píše, že slonovina nemá žádnou hodnotu. Tak proč se s ní obchoduje na černém trhu? Podle téže teorie nemá žádnou hodnotu zlato.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.10.2022 10:01
Škoda že se nedohodli na tom, že se bude zabavená slonovina pálit. ;)
Odpovědět
Hu

Hunter

19.10.2022 11:12
Proboha čemu se ekotrotlové diví? Zákaz obchodu se slonovinou je naprostý nesmysl, kdy řada afrických států toho má, že neví co s tím a přitom se pořád snaží o zrušení zákazu, protože potencionální příjem je obrovský (nehledě na obrovskou korupci). Pokud by se podařilo tyto finanční prostředky investovat do ochrany přírody, jedno zda pro pořízení adekvátního vybavení či jinak smysluplně, tak by to mělo obrovský význam pro skutečniu ochranu posledních zbytků Afriky. Nelegální trh existovat nepřestane jen proto, že si pár naivních jedinců myslí, že ten zákaz tomu zabrání. Ve skutečnosti je ten zákaz nesmírně kontraproduktivní.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.10.2022 14:19 Reaguje na Hunter
Souhlasím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2022 15:27 Reaguje na Hunter
Stačí se poučit z historie. Vzpomeňme na prohibici v USA. Bylo to na území jediného státu, který měl fungující policii a armádu, takže vymahatelnost práva tam byla na mnohem vyšší úúrovni než je na celé Zeměkouli. Přes to stát po pár letech prohibici odpískal s jediným výsledkem - mafie se na prohibici neskutečně nabalila a získala mnohem větší vliv. A s tou slonovinou je to stejné. Zákaz prodeje vyhání cenu slonoviny směrem nahoru, takže překupníci mohou pytlákům zaplatit za kilo mnohem více peněz. Ti si pak mohou pořídit lepší zbraně, mohou se lépe organizovat a ochrana slonů je mnohem nákladnější a komplikovanější. V Burundi je ve skladech 84 tun slonoviny. Kdyby se prodala za současnou cenu 2500 dolarů za kilo, Burundi by na ochranu slonů získalo přes 200 miliónů dolarů. Za to by se dala pořídit a dlouhodobě provozovat menší armáda na ochranu slonů. Takto se ta slonovina zbytečně spálí, čímž kromě finanční ztráty utrpí i životní prostředí. A pár ekoteroristických blbečků téhle pitomosti bude freneticky tleskat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.10.2022 14:22
Ta slonovina je jejich tamější regionální produkt. Nevidím důvod, proč by se neměla využít v nějakém jejich průmyslu, třeba na výrobu vybraných upomínkových předmětů. A přirozeně za nezávislé kontroly, třeba nějaké mezistátní organizace.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.10.2022 14:31
Pálit zabavenou slonovinu mi přijde škoda, za lepší bych považoval, aby byla dána do aukce a výnos by byl příslušnou vládou využit na ochranu přírody. Nicméně chápu i opačný názor, prostě zabavím a proženu kotlem, byť jej nepreferuji.

Ale varianta, zabavím, dám do skladu a čekám, až to z něj někdo buď rovnou čórne, nebo nějak polooficiálně s přimhouřením očí příslušných státních orgánů pokoutně na černém trhu střelí ... to je jasná výhra, to se prostě musí povést:-))).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2022 15:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Varianta - zabavím, spálím a ještě tomu budu jako ekoterorista tleskat, je hodně na hlavu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.10.2022 16:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zkuste se, místo toho přiblblého blekotání o ekoteroristech, podívat do historie. Co s se stalo poté, co dostali ofiko povolení k prodeji slonoviny. Cenu slonoviny to nesnížilo a pytláctví šlo nahoru.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.10.2022 16:36 Reaguje na Petr Eliáš
Pokud by se zisk za slonovinu investoval do ochrany slonů, pytláci by měli utrum. Zkuste si přečíst ještě jednou ten můj přípěvek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist