https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vitkove-bude-prvni-mestsky-holubnik-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vítkově bude první městský holubník v Praze

28.5.2021 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Holubník pomáhá shromažďovat holuby na jednom místě. Ilustrační snímek.
Holubník pomáhá shromažďovat holuby na jednom místě. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Městská část Praha 3 podpořila vznik prvního obecního holubníku, který má pomoci šetrně regulovat populaci holubů ve městě. Dosud byli přemnožení holubi odchytáváni a plynováni, což už Praha 3 dělat nechce.
 

Holubník na Vítkově by měl být hotový letošní podzim, bude umístěný na jižním svahu Vítkova v zatáčce, kde nedávno vznikla vinice. Podobu holubníku určí soutěž mezi umělci, která běží od začátku května v rámci projektu Umění pro město.

Do budování prvního holubníku se vedení městské části Praha 3 pustilo především proto, že ustoupilo od plynování holubů. Problém přemnožené holubí populace ale řešit chce. Za dosud nejlepší alternativu vidí zřizování městských holubníků, které fungují v hojném počtu například v Německu. Holubník může být buď jednoduchá dřevěná konstrukce, nebo sofistikovaný prvek až umělecké dílo. Holubník na Vítkově by měl mít uměleckou podobu, přihlášky do soutěže přijímá Galerie Hlavního města Praha do 8. července 2021.

Odborníci upozorňují, že jeden holubník v Praze problém přemnožené holubí populace nevyřeší. Bude se tak jednat o pilotní projekt, který ukáže, zda se zlepší nejen nežádoucí shromažďování holubů na střechách domů, ale například i kvalita života holubů.

Regulace holubů v holubníku probíhá tak, že holubům je část vajec odebírána a měněna za umělá. Holub si tedy „odsedí“ svůj cyklus a nemá tendenci zdržovat se jinde. Spolek Obecní holubník, který umísťování holubníků v českých městech popularizuje, tak poukazuje na to, že toto řešení je efektivnější než část holubí populace usmrtit. Snížením populace se totiž zvětší dostupnost potravy pro zbývající holuby v teritoriu, ti snášejí více vajec a populace se rychle obnoví.

Při existenci holubníku má holub tendenci držet se v jeho okolí, protože tam má potravu, vodu a možnost hnízdit, a nemá tak důvod okupovat místa, kde je nežádoucí, jako památky či okenní parapety.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist