https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vut-vyvinuli-pomucky-pro-vcelare-ktere-umozni-sledovat-co-se-v-ule-deje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na VUT vyvinuli pomůcky pro včelaře, které umožní sledovat, co se v úle děje

11.6.2022 01:20 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odborníci z VUT vyvinuli váhu a senzory, které mohou výrazně pomoci včelařům. Díky těmto moderním pomůckám mohou v aplikaci, kam se data přenášejí, kontrolovat aktuální stav úlů a mohou tedy zjistit, jestli se včely nevyrojily, zda nosí nektar, jestli nejsou vyhladovělé, nebo jestli úl někdo neukradl, uvedla dnes mluvčí VUT v Brně Tereza Kadrnožková. Za novinku s názvem ApiVčelař 4.0 získali vývojáři ocenění v soutěži Vizionář, který vyzdvihuje inovace v podnikání a aplikovaný výzkum.
 

"Úl je uzavřený. Je to černá krabička, ve které se něco děje. Co, to se včelař dozví až ve chvíli, kdy ho otevře a podívá se dovnitř. Cílem bylo úl zprůhlednit tak, aby měl včelař všechny informace, které potřebuje pro rozhodování, k dispozici okamžitě z mobilu nebo počítače," řekl jeden z tvůrců Petr Sadovský z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Chytré včelaření bere v potaz teplotu v úlu, vlhkost, jeho hmotnost a její změny v čase, což ukazuje na to, zda včely nosí nektar. Zařízení dává včelaři volnost, aby nemusel pravidelně k úlu dojíždět. Navíc kontrola jednou týdně nemusí být dostatečná. Jednomu zákazníkovi například poryv větru úly převrhl. "Včelař by to nezjistil, ale váhy v aplikaci najednou ukazovaly nulu. Dojel tam, našel popadané úly a po několika hodinách dal vše v pořádku. Bez aplikace by to zjistil třeba po týdnu, a to už by bylo pozdě," uvedl Sadovský.

Speciální váha je jednou z věcí, kteří odborníci navrhli. A vymysleli takovou konstrukci, která může být funkční pro různé druhy úlů. Podle Jakuba Podivínského z Fakulty informačních technologií váha umožňuje na dálku sledovat, co se v úlu děje. Z hmotnosti úlu včelař zjistí, jak rychle včely nosí nektar a zda je potřeba přidat další rámeček, jestli nesnědly všechny zimní zásoby a nehladoví. V kombinaci se snímačem vlhkosti a teploty v úlu lze také poznat, jestli se včely vyrojily.

Součástí zařízení je i malá krabička nazvaná ApiStopař, která dokáže ochránit včelstva před zloději. Včely ji obestaví voskem, takže téměř není vidět. Pokud se s úlem nic neděje, stopař spí. Ve chvíli, kdy by ale včelín někdo vzal a naložil do auta, krabička se probudí, vyšle upozornění majiteli a začne do mapy promítat, kudy zloděj odjíždí. Včelstva se prodávají po zimě i za 4000 korun.

Nejvíce zájemců o chytré včelaření evidují Sadovský s Podivínským, kteří sami aktivně včelaří, v mladší generací. "Starší včelaři technologiím obecně tolik nevěří. Mají dlouholeté expertní zkušenost, stačí jim přijít na včelnici a pozorovat přírodu, ani nemusí často úl otevřít. Ti nepotřebují umělou inteligenci, mají totiž tu svou živou,“ uvedl Sadovský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

13.6.2022 11:42
Nemohou mít vysílače přímo v úlech nějaký negativní vliv na včely?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist