https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-byly-obnoveny-tri-vodni-nadrze-zadrzi-vodu-a-prospeji-krajine-rostlinam-i-zivocichum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině byly obnoveny tři vodní nádrže. Zadrží vodu a prospějí krajině, rostlinám i živočichům

29.9.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tři vodní nádrže na Vysočině v katastrech obcí Jackov, Jestřebí u Brtnice a Radkovice u Hrotovic obnovily Lesy České republiky.
Tři vodní nádrže na Vysočině v katastrech obcí Jackov, Jestřebí u Brtnice a Radkovice u Hrotovic obnovily Lesy České republiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy České republiky, s.p.
Tři vodní nádrže na Vysočině v katastrech obcí Jackov, Jestřebí u Brtnice a Radkovice u Hrotovic obnovily Lesy České republiky. Roční stavba za 8,9 milionů korun bez DPH skončila letos v srpnu. Vodní díla zadržují na dvou a půl hektarech 37 177 metrů krychlových vody. V době sucha je to významný zdroj vody v krajině. Informují o tom Lesy ČR.
 

V nádrži U Fialovy hájenky v katastru obce Jackov a u tak zvané Vrchní u Jestřebí u Brtnice podnik obnovil tělesa hráze a vypouštěcích i bezpečnostních objektů včetně retenčního prostoru. Sediment zanesl také nádrž Cihelna v katastru Radkovic u Hrotovic. V havarijním stavu tam byl výpustný objekt, nefungoval bezpečnostní přeliv a poškozenou hráz porostly dřeviny.

„Obnovili jsme retenční prostor, zajistili stabilitu návodního svahu hráze a vystavěli sdružený objekt, který bezpečně převede větší vodu a umožní vypouštění nádrže,“ řekl Pavel Hopjan, vedoucí správy toků, oblast povodí Dyje z podniku Lesy České republiky. Kromě toho se vytvořily tůně a prosvětlená pásma pro rostliny i živočichy, kterým svědčí vodní prostředí. Na obnovu všech tří nádrží se podařilo získat prostředky z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR dosahující bezmála 6,6 milionů korun. Lesy ČR stavby spolufinancovaly 2,3 miliony korun.

„Připravujeme nový komplexní program zaměřený na navracení vody do krajiny, obnovu a opravy stávajících nebo zaniklých vodních nádrží, tvorbu tůní i mokřadů a dalších krajinotvorných prvků. Program vznikne v souladu s konceptem Chytré krajiny, který zaštiťuje Česká zemědělská univerzita v Praze,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel státního podniku Lesy České republiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

30.9.2018 18:06
Nevím jestli to tak působí jenom na mě, ale podle mě LČR zatím asi moc nepochopili jak se má zadržovat voda v krajině.. titulek zní famózně, ale z fotky a textu článku to už tak slavně nepůsobí.......
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.10.2018 09:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Měl byste, prosím, vytýkat konkrétně. Z takového povzdechu čtenář nic nemá.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.10.2018 12:54 Reaguje na Jiří Svoboda
No ono se to těžko hodnotí konkrétně, když informací není mnoho, nicméně chtěl jsem nastínit, že z této akce mám pocit jako by šlo o pouhou rekonstrukci původních řešení zadržení vody v krajině a že to nepůsobí jako akce poučených z minulosti.

Působí to na mě jako takové to staré technokratické řešení zadržení vody v né přiliš efektivním podání. Nepůsobí to, že by zde byla zadržená voda v kontaktu s okolní půdou nebo že by vytvořila nějaký použitelný biotop.

Jestli vidím dobře, tak jde o nivu potoka a tam by se o dost víc hodilo přírodě bližší řešení než nádrž s kamenným opevněním.

LČR podle mého názoru stále nesmyslně investuje do oprav takových zařízení místo toho, aby investovali do přírodě bližších řešení, které jsou navíc často levnější.

Vidím v tom zase spíš snahu dát kšeft někomu, kdo si na tom má vydělat než na využití příležitosti k řešení všech problémů daného území opravdu komplexním a udržitelným řešením.

Ale těžko hodnotit opravdu konkrétně, když nejsou jasné detaily..










Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.10.2018 13:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jasně, takový dojem též nabývám. Místo maximalizace zavodněné plochy pomocí jednoduchých terénních úprav následovaných spontánním vznikem biotopů budují se "sofistikované" nádrže vyprojektované vodními inženýry způsobem, jak se naučili ve škole.
Odpovědět
mr

1.10.2018 14:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Jenže tak, jak si to tu všichni představujete, by někdo konkrétní u lizu nevydělal tou zakázkou ani floka. A leda o tom to je.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.10.2018 13:17 Reaguje na
Je to o stále sílícím prorůstání byznysu s politikou jako obecně škodlivém jevu, který může již docela brzy položit naši "demokracii" na lopatky.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

3.10.2018 09:25
No, myslím si, že význam má každá voda zadržená v krajině. U nás lesáci udělali před lety něco podobného. V létě vyschly všechny potoky v širokém okolí a nádrž se tak stala jediným zdrojem vody pro veškerou zvěř.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.10.2018 13:18 Reaguje na Josef Mozek
Proč vyschly ty potoky?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

3.10.2018 13:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Málo prší?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.10.2018 16:05 Reaguje na Josef Mozek
Zřejmě to je primární příčina problému. A možná za 10 let bude to dílko na fotce také většinu roku bez vody a mokřady vyschlé.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.10.2018 12:31 Reaguje na Jiří Svoboda
1. to, že málo prší není samo sebou..

2. voda v potocích mízí mimo jiné právě i proto, že se dělají tyto rádoby dobré opatření, které nijak nepracují s vodním režimem v krajině

Když by místo tohoto opatření použili přírodě bližší způsob (navrátili potoku nivu, atd.), tak by v takovém potoku byla voda třeba i celý rok. Držela by se v oblasti vyšší vlhkost a tak by tam třeba i víc pršelo..

Ale o to jim nejde.. jim jde o to, aby si někdo vydělal a vypadalo to, že dělají něco pozitivního... a nebo jsou prostě tak blbý, že jim pořád nedochází co dělají.......

Nikdo neříká, že je takové opatření vyloženě špatné nebo škodlivé, je to ale vyloženě PROMARNĚNÁ PŘÍLEŽITOST udělat něco opravdu lépe. A to i co se efektivity vynaložených investic týká...

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist