https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-poskozuje-vysychani-potoku-vzacne-strevle-potocni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině poškozuje vysychání potoků vzácné střevle potoční

11.8.2017 12:55 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Střevle potoční jsou drobné ryby. Kdysi byly běžným druhem, nyní jsou chráněné.
Střevle potoční jsou drobné ryby. Kdysi byly běžným druhem, nyní jsou chráněné.
Licence | Volné dílo (public domain)
Vysychání potoků na Vysočině poškozuje populace nyní už vzácných střevlí potočních. Tyto drobné ryby byly kdysi běžným druhem, nyní jsou chráněné. Nejen na Vysočině mizí od 50. let minulého století, jednou z příčin je znečištění vody. Sucho jim škodí v posledních letech. Ochránci přírody se snaží zbývajícím populacím střevle pomoci budováním hlubších tůní, kde voda zůstává i v případě vyschnutí sousedního toku. Informoval o tom ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.
 

"Vysychání toků je novou hrozbou, která se dřív neprojevovala," uvedl Hlaváč. Jde o záležitost posledních tří čtyř let. Problém přetrvává, přestože tento rok prší o něco víc. "Ale na spodních vodách se to vůbec neprojevilo. Takže ty malé potůčky jsou na minimálních průtocích a některé úplně bez vody i letos," doplnil.

Střevle dorůstají do šesti až deseti centimetrů délky, žijí hlavně v malých lesních potocích a pstruhových vodách. Na Vysočině, která je pramennou oblastí, se jim kdysi dařilo. V minulých dvou letech ale ochránci při prověrce 55 lokalit v kraji s udávaným výskytem střevle uspěli už jen na 14 místech.

Budování průtočných tůní se podle Hlaváče osvědčilo, proto by měly přibývat. "Ta tůň je zahloubená pod úrovní toku, takže tam voda zůstane, i když potok vyschne," řekl. Střevle se v nich také rozmnožují. Jedna z tůní, kde ochránci letos našli početný plůdek, je na potoce Staviště u Žďáru nad Sázavou.

Záchraně střevle na Vysočině se chtějí ochránci dál věnovat, k čemuž potřebují zmapovat i všechny příčiny jejího ohrožení. Je známé, že jde o znečištění vody, ale podle Hlaváče zatím nejsou přesně popsané látky způsobující to, že se mnohde střevle přestaly rozmnožovat. K vymizení těchto ryb v uplynulých desetiletích rovněž přispěly meliorace a přehrazování toků. Zánik populace střevle může zavinit také intenzivní chov pstruhů potočních.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

11.8.2017 19:40
No spodní voda asi nebude hlavní příčina vysychání potůčků, spiš bych to viděl na nějakou nenasytnou nádrž, rybník apod., který někde nahoře vznikl a spolkne pro udržení své hladiny většinu vody malým potokům.....
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

12.8.2017 22:22
Procházím krajinu Vysočiny denně, drtivá většina pramenů vyschla a to posledních pár letech, nepomohlo ani t, že v oblasti Žďárek, byly nedávné srážky poměrně vydatné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist