https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-se-v-cervnu-otevre-verejnosti-27-soukromych-i-skolnich-zahrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině se v červnu otevře veřejnosti 27 soukromých i školních zahrad

29.5.2024 00:40 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Vysočině mohou lidé druhý červnový víkend navštívit 27 zahrad u soukromých budov, muzejních expozic, škol a domovů důchodců. Rostou v nich růže a jiné květiny, někde je zdobí keramika, jinde jezírka. Letošní Víkend otevřených zahrad bude 8. a 9. června. V Česku se do 14. ročníku akce zapojí přes 250 míst. Organizátoři to uvedli na webu.
 
Některé zahrady na Vysočině budou přístupné v sobotu i v neděli, jiné pouze jeden víkendový den. Soukromá zahrada v obci Sedlice na Pelhřimovsku bude otevřená jen v sobotu. Rostou v ní historické, anglické, skalkové i pnoucí růže. Do soukromé zahrady s koupacím biotopem se lidé mohou podívat v neděli 9. června v Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

V neděli přivítá návštěvníky také přírodní zahrada ve Staré Říši na Jihlavsku, v níž je přes 70 vzrostlých stromů a kolem 300 keřů. Jsou tam stinná zákoutí i prosluněná místa s růžemi a bylinkami. Komentované prohlídky tam budou v 15:00 a 17:00.

Květinová farma v Pelhřimově připravuje program s prohlídkami a dílnou pro děti na sobotu 8. června. Farma mimo jiné dodává jedlé květy do kaváren a řezané květiny na svatby. V Jaroměřicích nad Rokytnou bude oba víkendové dny otevřená zahrada plná symbolů souvisejících s životem a dílem básníka Otokara Březiny. V Havlíčkově Brodě představí v neděli svou zahradu s vyvýšenými záhony, hmyzím domkem a stezkou pro chůzi naboso organizace Úsvit, která pomáhá lidem s mentálním postižením.

Vloni bylo na Vysočině přístupných 31 míst, o rok dřív to bylo 24 zahrad a parků.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad vznikl v roce 1998 ve Velké Británii. V Česku se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely tři zahrady, počet postupně narůstal. Víkend otevřených zahrad je podle organizátorů určený pro zahrady a parky, které mohou nabídnout něco zajímavého, například ekologický přístup, dendrologickou sbírkou, jsou historicky významné nebo se za nimi skrývá zajímavý příběh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist