https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zdarsku-se-jeste-mohou-hlasit-brigadnici-na-koseni-chranenych-luk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na kosení chráněných luk

19.5.2023 11:37 | POČÍTKY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Na Žďársku se ještě mohou hlásit brigádníci na letošní kosení trávy na chráněných loukách. Sdružení Krajina sídlící v Počítkách zajišťuje kosení přibližně 140 hektarů pozemků, jde převážně o podmáčené louky v CHKO Žďárské vrchy. Seznam pracovníků na sekání, hrabání a vyvážení trávy by sdružení potřebovalo doplnit hlavně na září, řekla Kateřina Marečková ze spolku Sdružení Krajina.
 

S kosením pomáhá obvykle od června do září okolo čtyř desítek brigádníků, přidávají se i někteří živnostníci a zemědělci. Možnost výdělku často využívají vysokoškoláci, kteří by ještě v září mohli mít čas, uvedla Marečková. Podotkla, že pomocníkům by mělo být víc než 18 let, protože jde o těžkou práci. Louky kosí ručně vedenou sekačkou, případně křovinořezem. Podrobné podmínky jsou na webu spolku.

Chráněné louky se podle Marečkové kosí jednou za sezonu, některé i dvakrát. Je to důležité kvůli tomu, aby na nich byl zachovaný prostor pro vzácné druhy živočichů a rostlin, které z krajiny mizí. Podmáčené louky jsou důležité také kvůli zadržování vody.

Pro trávu z podmáčených luk hledalo Sdružení Krajina dlouhou dobu vhodné využití, například pro dobytek nemá potřebnou krmnou hodnotu. Letos dotáhne do konce projekt, díky němuž bude tráva po slisování na peletky sloužit k vytápění základní školy v Herálci. Spolupracuje na tom s obcí, pražským ČVUT a žďárskou firmou ProPelety.

Sdružení Krajina zve veřejnost také na vycházky, které lidem cenné lokality přiblíží. V sobotu 3. června se mohou jít zájemci s ochránci přírody na Odranec u Věcova na Žďársku podívat na pastvinu s ovcemi a na louku, na níž rostou rosnatky. Vidět tam lze i další druhy mokřadních rostlin a živočichů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist