https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zdarsku-zbourali-dva-ze-tri-stozaru-k-mereni-namrazy-nemely-uz-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Žďárské vrchy zbourali dva ze tří stožárů k měření námrazy, neměly už povolení

11.12.2022 00:55 | NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
U Studnic blízko Nového Města na Moravě zbourali dva ze tří stožárů, které sloužily ke sledování vlivu námrazy na elektrické vodiče. Odstranění kovových stožárů vysokých asi 50 metrů dlouho žádala Správa CHKO Žďárské vrchy, protože poškozovaly krajinný ráz chráněné oblasti. Řadu let už neměly platné stavební povolení, řekl ČTK Zdeněk Záliš, vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Správy CHKO. Podle ochránců přírody by měl zůstat jeden stožár, aby mohl výzkum pokračovat, měl by být ale snížený asi na polovinu.
 

Stožáry patří brněnské společnosti EGÚ. Její vyjádření ČTK zjišťuje. Oba stožáry dnes byly na zemi. Jeden už byl i rozřezaný.

"Dva krajní stožáry se odstranily a jednáme o podobě toho prostředního, aby mohl zůstat a plnit funkci, pro kterou tam je a současně, aby minimálně narušoval ráz krajiny," uvedl Záliš.

Vlivy námrazy na elektrické vedení měří vědci u Studnic nepřetržitě přes 80 let. Trojici stožárů připomínajících vedení vysokého napětí k tomu používali posledních 40 let, uvedl Český rozhlas Vysočina, který na bourání stožárů upozornil.

Nynější kovové stožáry propojené lany elektrických vodičů sloužily energetikům ke zkoumání vlivů námrazy od roku 1980. Povolené byly nejdřív na deset let, následně bylo jejich setrvání prodloužené do roku 2005. Od té doby to podle Záliše byla nelegální stavba. Firma teď podle něj přistoupila k demolici dvou stožárů ještě předtím, než bylo ukončeno řízení o odstranění stavby.

Malá ves Studnice spadá pod Nové Město na Moravě. S nadmořskou výškou okolo 780 metrů je nejvýše položenou osadou na Českomoravské vrchovině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

11.12.2022 21:50
Boura se jedno z mala smysluplnych zarizeni ke sledovani dlouhodobejsich zmen zimniho stredoevropskeho klimatu strednich a vyssich poloh. Proc neni podobna prisnost na vetrniky a solary ktere hyzdi krajinu nesrovnatelne vic ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2022 09:27 Reaguje na Miloš Zahradník
Ta smysluplnost se celkem už ztratila, protože se už dávno používají sloupy z jiných materiálů, kde koroze probíhá zase jinak. Ale jeden tam zůstává, to snad stačí. Ale jako orientační bod viditelný z velké dálky to bude fungovat pořád.
Třeba tam postaví místo toho větrníky...aspoň nějaký užitek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.12.2022 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdy! V to doufám, vy cyniku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2022 15:05 Reaguje na Jarka O.
A proč ne? Vrakové rezavé sloupy nanic jsou v poho a vrtule na čistou elektřinu jsou fuj fuj?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

12.12.2022 20:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože poškozovaly krajinný ráz chráněné oblasti. Ty vrtule ten krajinný ráz snad nepoškozují?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:29 Reaguje na Jarek Schindler
Výrazně méně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.12.2022 11:58 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak s ohledem na to, že platnost stavebka vypršela 2005 mi to zase jako nějaká jooo přísnost nepřijde. A sám EGÚ je sundal ještě před ukončením řízení o odstranění stavby, takže jej to asi až tak netrápí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.12.2022 22:37
PH: Ty stožáry nikomu nevadily, tedy evidentně krom Správy CHKO, dokonce byly jakási dominanta kopce u Studnic a dobrý orientační bod. Prostě ke krajinnému rázu patřily a pravdu má p. Zahradník. I když, co já vím, asi byla nějaká nová domluva s EGÚ, že jeden postačí a dva musí pryč. Dodám, že to byla technická památka. A místo té by měly stát ptákům škodlivé větrníky?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 08:38 Reaguje na Jarka O.
Vrtule by tam stavěl jen Hanzl.

Jinak samotné ty stožáry vs krajinný ráz ... já mám pocit, že jde u mnohých spíš o zvyk. Sice to chápu, každý to tak v některých případech máme, ale zrovna tohle ... https://www.obecstudnice.cz/turistika-v-regionu?id=71378&action=detail ... třeba já za nějaký skvělý krajinný prvek tedy nepovažuji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.12.2022 10:46 Reaguje na Svatá Prostoto
Jde  i o něco jiného. Však s rodinou zajeďte, v klidu se procházejte, navštivte třeba muzea s obrazy a sklem, a pak byste asi pochopil. Ano, ty stožáry jsou zvyk, mně připomínaly Eifelovku  a nikdy mi nevadily. Když vadí výzkum nebo jsou jiné metody, tak holt zmizí. Ale mohly se otevřít turistům nebo je předělat na bezvadné rozhledny, které jinak staví na každém rohu i v údolí,  a kvůli kterým se kácí stromy a zabírá zemědělská půda. Bývaly tam skokanské můstky, lanovka, kdysi dávno lokální vápenky, ..., Jestli se musí rušit ploty, vlastně nevím, není nic krom toho, že tam zatím funguje elektrika. Ale chytrák z oltecu vám pak chce do centra CHKO plácnout zahraniční vrtule kvůli německé politice (hlučné, škaredé, vyšší než ty stožáry, neefektivní, drahé, krajinný ráz přímo degradující). Já bych ho ... At si je postaví na Údolní, kde je rachot, ptáci a stromy žádné, obalí fotovoltaickými fóliemi, přidá transformátory, zůstane tam a dá ostatním pokoj. Elektrárny mají zabírat koncentrovaně co nejméně místa.Tož tak, neberte to Vy osobně :)
https://www.zdarskypruvodce.cz/namrazove-jevy-u-studnic-vedci-sledovali-uz-za-prvni-republiky/
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:51 Reaguje na Jarka O.
Já jsem vaši reakci úplně nepochopil.
Jednak jeden ten stožár tam zůstane, byť trochu nižší, ale pro ta pozorování by to mělo být ok.
O jeho dalším využití se rovněž uvažuje.
Tři tam dle mého fakt potřeba nejsou.
A co se do krajiny hodí či ne bude vždy subjektivní, já to tam navíc neznám, takže tohle nehodnotím, jen jsem napsal, že spousta podobných věcí je prostě o zvyku.

S vrtulema na mne nechoďte, těch jsem odpůrce bezmála skalní, o nich nemá cenu se se mnou hádat:-))).
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.12.2022 13:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty stožáry jsou umělý krajinný prvek ... a ony ne všechny stavby krajinu narušují. Mohou působit zajímavě až krásně, někdy si jich ceníte pro užitek, toto byly technické památky. Nikdy jsem nezaslechla nikoho říkat, hele tam je to hnusné, tam už nikdy nepojedem, kvůli těm stožárům. Nadbytecné větrníky jsou jiné kafe. Nehádám se.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 14:02 Reaguje na Jarka O.
"Mohou působit zajímavě až krásně, ...".

Jak píšu, tohle bude vždy subjektivní a v případě nesouladu názorů pak bude vždy záležet na tom, kdo má příslušné kompetence ke změně/zachování stavu.

Tak to prostě je a je otázka, zda tomu může být jinak.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2022 13:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi někdo kompetentní zohlednil subjektivní estetické hledisko a cíl ochrany zakonzervovanou zemědělskou krajinu jak v 19. století beze stop rozvoje, jenže to povede k urbanizaci. Víte že na ty stožáry byl vůbec nejhezčí pohled v zimě, kdy byly porostlé námrazou, což byl i jejich účel. Sledování se snad dělala i na drátech VN, proto jeden stožár bez drátů je jak invalida, min. 2 jsou potřeba, si jen myslím. A co takhle dát hanzlovské vrtule třeba přímo na staré stožáry –v nové době by sledování vlivů námrazy na vrtule mělo mít zelenou. Copak si někdo myslí, že nebudou existovat námrazy? Zrušit stanici na sledování podnebí v době „klimazměn“ je takové zajímavé, možná adaptace na oteplení. Nebo čech žádný výzkum nepotřebuje?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 13:18 Reaguje na Jarka O.
A tak EGÚ si podle vlastního vyjádření vystačí i s tím jedním sloupem.

Nejsu si jist, že ty staré stožáry jsou na umístění nějaké větší vrtule dimenzované ... aby vám pak nelítaly po krajině:-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.12.2022 13:38 Reaguje na Svatá Prostoto
s tím dimenzováním máte asi docela recht… A tak dáme menší vrtule … dneska je ulítlý kde co :))
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist