https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namestek-mze-nastaveni-redistributivni-platby-je-potreba-upravit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměstek MZe: Nastavení redistributivní platby je potřeba upravit

6.2.2024 11:52 | PRAHA (ČTK)
Strniště v zimě
Strniště v zimě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pravidla pro poskytování takzvané redistributivní platby, tedy peněz, které zemědělské podniky získávají na prvních 150 hektarů obhospodařované půdy, by se měla upravit. Na dnešní schůzi senátního podvýboru pro zemědělství v Praze to řekl náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Současné nastavení podle něj negativně dopadá na střední a větší podniky, které jsou rozhodující pro konkurenceschopnost českého zemědělství. Limit pro distributivní platbu navrhl Skřivánek navýšit ze současných 150 hektarů na 450 hektarů.
 

Proti současnému nastavení redistributivní platby část zemědělců sepsala petici za odstranění nerovných podmínek sdružených vlastníků půdy. Minulý týden také uvedli, že jsou připraveni se ve věci obrátit na Ústavní soud.

"Nastavení redistributivní platby vychází z koaliční dohody z roku 2022 a původně kalkulované dopady nastavení neodpovídají realitě. Střední a větší zemědělské podniky jsou klíčové pro konkurenceschopnost českého zemědělství a dostávají se do nepříznivé ekonomické situace," uvedl Skřivánek. Řešením by podle něj byla úprava redistributivní platby a navýšení limitu ze 150 na 450 hektarů. Pro to, aby byly návrhy uvedené do praxe, je ale nutná jednotná pozice ČR, doplnil.

Proti změnám v redistributivní platbě se na dnešním zemědělském podvýboru postavil místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl. Aktuální nastavení redistributivní platby je podle něj správné a vyrovnává rozdíly v ostatních dotacích mezi menšími a většími podniky. "Za nás podporu mít nebudete, protože je to kopání do nás zemědělců," řekl. Doplnil, že zatímco ostatní evropské státy dotují menší zemědělce, v Česku tyto podniky dosáhnou na nižší provozní dotace.

Od loňského roku je na distributivní platbu určeno 23 procent z částky pro přímé platby, což je nejvíce v EU, podle níž by platba měla představovat minimálně deset procent. Průměr v EU je 12 až 13 procent, čemuž odpovídá nastavení v Německu, řekl už dříve předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Názor svazu, že nastavení redistributivní platby negativně dopadne na střední podniky, se potvrdil, uvedl dnes Pýcha. V současné době jsou podle něj střední podniky ohroženy nejvíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 16:18
zemědělství k nezaplacení aneb kde vzít a nekrást.
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

6.2.2024 21:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Stačilo by zrušit dotace v celé EU. Naši by na tom neprodělali.
Odpovědět
JS

Jiří S

7.2.2024 07:40 Reaguje na Jindřich Štěpánek
Oprava, zrušit dotace celosvětově, protože jinak by jste musel napařit obrovská cla a v tu chvíli by byl problém na světě.
Odpovědět

Jindřich Štěpánek

9.2.2024 10:51 Reaguje na Jiří S
To je blbost. Prý je EU jeden trh, tak uvnitř něj jsou dotace zbytečné, mají snad Jižní Čechy jiné dotace než sever Moravy- a dovoz do EU v rámci ekologie regulovat
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.2.2024 17:19
Zoufalá nekompetentnost, jinak to nelze nazvat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.2.2024 18:28
Prostě jak to udělat aby Babiš nedostal dotace a přitom jsme neumřeli hlady.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

7.2.2024 08:52
Balík peněz na přímé platby je každoročně o 3 mld. nižší než v minulém období. Změna redistribuce středním podnikům trochu pomůže, ale záchrana to nebude. Především potřebujeme zkrotit naše super přísné DZES, které fungují jako smyčka na krku, ořezat administrativu a trh usměrnit tak, aby zemědělci za svou produkci dostávali slušně zaplaceno. To je ale spousta práce a obávám se, že není nikdo, kdo by ji ve státní správě vykonal.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist