https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-krivoklatsko-by-mel-zahrnout-16-procent-soucasne-chko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Křivoklátsko by měl zahrnout 16 procent současné CHKO

1.2.2022 01:08 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje, aby se národním parkem stalo nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti.
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje, aby se národním parkem stalo nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vizitka připravovaného Národního parku Křivoklátsko (MŽP dnes oznámilo, že brzy zahájí proces vyhlašování národního parku):
 
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje, aby se národním parkem stalo nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Hranice by se měla co nejvíc vyhýbat zastavěnému území sídel nebo větším zemědělským plochám. V národním parku by ležela jen obec Karlova Ves, ostatní by zůstaly vně jeho hranic.

Na území budoucího národního parku podle ministerstva žijí desítky ohrožených rostlin a živočichů, třeba čáp černý, mlok skvrnitý nebo luňák červený, z rostlin například tis červený nebo mochna bílá. Ochranáři si cení zejména lesů v nadmořských výškách mezi 200 a 600 metry nad mořem. Lesy tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR a staly by se prvním národním parkem, který by nebyl přeshraniční, tedy by neměl svůj protějšek v cizině.

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Křivoklátsko, která byla vyhlášena 24. listopadu 1978, má rozlohu 628 km2. Leží při západním okraji Středočeského kraje (okresy Beroun, Kladno a Rakovník), částečně zasahuje i do kraje Plzeňského (okresy Plzeň-sever a Rokycany).

Jde o pahorkatinu s výraznými hřbety, rozkládá se podél středního toku Berounky a 64 procent území tvoří lesy. Nejvyšším vrcholem je Těchovín (616 metrů), nejnižším bodem je Berounka v Hýskově (217 metrů). Má pestré tektonické i horninové složení, typický je současný výskyt údolí s horským klimatem a teplých a suchých vrcholů kopců, kde se daří teplomilným živočichům a rostlinám.

CHKO Křivoklátsko tvoří největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s nebývale pestrým složením stromů a velkým podílem přírodních porostů; na území se dá nalézt více než 1800 druhů cévnatých rostlin, 84 původních druhů dřevin a 155 druhů ptáků, z nichž 120 zde i hnízdí.

V březnu 1977 vyhlásilo UNESCO oblast světovou biosférickou rezervací, CHKO je také součástí evropské soustavy Natura 2000. Na území CHKO jsou čtyři národní přírodní rezervace, 16 přírodních rezervací a sedm přírodních památek.

Správa CHKO sídlí ve Zbečně na Rakovnicku. Na území CHKO se nacházejí středověké hrady Křivoklát, Točník, Žebrák, Krakovec či zříceniny Týřov a Jenčov, zámky Zbiroh, Nižbor a Lány či rozhledny Máminka na Krušné hoře a Velká Buková.

V listopadu 1998 řekl u příležitosti 20. výročí vyhlášení CHKO tehdejší ředitel Správy chráněných krajinných oblastí a současný šéf Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc, že Křivoklátsko má zřejmě jako poslední území v ČR reálnou šanci získat statut národního parku.

Myšlenka na vyhlášení pátého národního parku na území ČR se oživila za úřadování bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, v přípravách pokračovali i jeho nástupci.

Proces vyhlašování národního parku začal v březnu 2010, už tehdy se kvůli obavě z případných omezení postavili proti parku někteří obyvatelé dotčených obcí, nesouhlasnou petici podepsalo v roce 2012 na 14.000 lidí. Přestože reprezentace Středočeského kraje vyhlášení Národního parku Křivoklátsko odmítla, ministerstvo životního prostředí v přípravách pokračovalo. Příznivci vzniku národního parku argumentují významností území, množstvím rostlinných druhů a živočichů i vysokou lesnatostí. Odpůrci kritizují případné omezení přístupu do některých oblastí, zrušení soukromých honiteb či změny v těžbě dřeva.

Loni v červnu středočeští zastupitelé vyhlášení národního parku podpořili. Záměr ocenil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Může tak začít příprava podkladů pro vznik parku, konečné slovo bude mít Sněmovna.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko si dala do programového prohlášení nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS). MŽP vyzvalo k přípravě jeho vyhlášení. Kraj začal na konci minulého roku jednat s obcemi, jichž se vyhlášení národního parku dotkne. Vyhlášení národního parku podle MŽP neznamená omezení pohybu veřejnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

1.2.2022 08:47
Moc se mi líbí N.P. Podyjí, předpokládám, že Křivokládsko půjde podobným směrem. Držím palec, jen doufám, že konzum teroristé to nezhatí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2022 11:31 Reaguje na orb slavík
Myslíte ty teroristy, co tam bydlí? Protože místní tím zrovna moc nadšení nejsou.
Aby bylo jasno, já nejsem automaticky proti NP, i když zrovna u Křivoklátska mi to nepřijde jako ten nej nápad, ale primárně by o něm měli rozhodovat ti, kteří tam bydlí a mají své nemovitosti. Protože jich se případné zřízení parku dotkne nejvíce, mně to může být tak nějak fuk, já mohu jet vždycky někam jinam.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

1.2.2022 11:47 Reaguje na Svatá Prostoto
nemohu tentokrát souhlasit, pokud je vyhlašování NP státním zájmem, nelze brát zřetel na každého jednotlivce v okolí, kterému něco vadí. Úplně stejně bych mohl říct, že 100 m od mého domu má vést silnice, což samozřejmě se mi nelíbí a nechci ji tam.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2022 12:40 Reaguje na Robert Jirman
Nikdo tu nepsal o tom, že by to kvůli Frantovi nebo Karlovi nemělo být. Bavíme se o převažujícím názoru všech uvedených občanů, resp. obcí. Což je trochu rozdíl.
Abychom si my ostatní ... V Praze, Brně, Plzni a tak dále ... řekli něco ve stylu "Jůůů, tady je to hezký, to se nám líbí, sem budeme občas jezdit se kochat a užívat si panenské přírody ... a vy, co tu bydlíte si trhněte, bo je vás dohromady míň než na Proseku na sídlišti." ... to fakt ne.
Odpovědět
os

orb slavík

1.2.2022 13:18 Reaguje na Svatá Prostoto
Co plácáte za nesmysly. Tady jde o to, aby nějaký dobrák nevymyslel třeba velký hotel s parkovištěm a sjezdovkou. Naopak místní mohou využívat turismu a nabízet služby. Správy NP, se snaží s místními domluvit, aby to bylo pro obě strany výhodné. Jasně, že tam bude problém prodat pole na stavbu bungalovů, ale to je snad dobře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.2.2022 15:12 Reaguje na orb slavík
Co místní mohou a hlavně co by místní chtěli, by si měli primárně rozhodnout oni sami. Včetně toho, jestli tam NP bude nebo ne. Ne že jim to někdo seshora nadiktuje a oni budou moci tak max šoupat nohama.

Velký hotel s parkovištěm a se sjezdovkou ... koukám, že to Křivoklátsko máte fakt zmáknuté, to je přesně to, co tam hrozí:-))).
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.2.2022 18:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud maji "ekologove" - podporovatele vyhlasovani NP takove zemepisne a klimatologicke znalosti o zajmovem regionu
jako pan orb slavik, tak potes Pambu :)
Odpovědět
Pe

Pepa

1.2.2022 19:11 Reaguje na Svatá Prostoto
no jo, ale na Křivoklátsku sjezdovka s vlekem je, tak si raději prověřte své znalosti před poučování ostatních..
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 16:27 Reaguje na Pepa
V CHKO Křivoklátsko je sjezdovka s vlekem? Kde? Zdejcinu ale nezkoušejte.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.2.2022 03:48 Reaguje na orb slavík
No a co plácáte za nesmysly vy? Místní mohou využívat turistiku a nabízet služby? Jakou turistiku? Jaké služby? Postavit turistů, parkoviště, nabídnou jim sjezdovku a ubytování v hotelu. Vždy je lepší turista který se zdrží v místě než výletník na jeden půlden.
Nějak si odporujete.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.2.2022 12:34 Reaguje na Robert Jirman
Otázkou je, jestli je vyhlašování NP opravdu státním zájmem? Není to naopak pouze zájem "ochránců přírody" nebo lidí pomalu z druhého konce republiky? Ti tam ale většinou nežijí a tak by mělo v první řadě záležet především na místních jestli chtějí slibovaný rozvoj turistiky zaručující údajně rozvoj obce.
Odpovědět
Pe

Pepa

1.2.2022 19:24 Reaguje na Svatá Prostoto
100 místních lidí bude rozhodovat o národním parku? Jde o národní klenot o minimálně 400 let nekácený les, unikát ve střední evropě. Ale klidně NP mohou vyhlásit bez té jedné obce, problém to asi nebude, ale lidé budou z dlouhodobého hlediska ochuzeni.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 16:30 Reaguje na Pepa
Sto místních? To máte dojem, že v tom předmětném území víc lidí nežije? V tom případě je to dojem dost blbý.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 16:46 Reaguje na Svatá Prostoto
BTW ... místními jsem samozřejmě nemyslel jen obyvatele KV, těch možná okolo stovky bude, ale i obcí s plánovaným NP sousedících. A pro jistotu ještě jednou zdůrazním, já nejsem proti NP, ale jeho zřízení by mělo být podmíněno souhlasem většiny dotčených obcí, resp. jejich obyvatel. Na podzim budou obecní volby, nevidím důvod proč by je tom regionu nebylo možno spojit s místním referendem.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.2.2022 03:51 Reaguje na Pepa
400 let nekácený les? Na to prosím přišel kdo? Já slyšel, že u nás jsou pouze monokulturní lesní plantáže.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2022 17:54
Přibude další místo pro "lékaře" lesa kůrovce a občanům při žádosti
o stavbu kozího chlívku přibude kolonka: stanovisko NP. Myslivcům pak
odejmou honitby a rybářům rybářské revíry, aby se vše vyvíjelo pouze
samoregulací a pod taktovkou pár vyvolených. Děkuji, že jsem prožil
život v době, kdy nebylo třeba vyhlašovat všude chráněná území a ty
tu přetrvaly bez úhony doteď, kdy se z nich ty CHKO, NP a rezervace stávají. Vše se dochovalo tak "zničené", že je tak cenné, že si to
nyní zaslouží až takový stupeň ochrany. Kdysi jsem zažil diskusi o
UZURPACI přírody pro vyvolené vyhlášením NP, CHKO a rezervace. Už
tehdy se to propíralo a bylo předmětem sporu zúčastněných lidí
různých zájmů od vlastníků lesů, polí, nemovitostí, nájemců revírů,
zpracovatelů dříví, zemědělců atd. Mnoho z nich přijde o své koníčky
a mnozí i o obživu. Pilař přijde o kulatinu z okolí a bude ji dovážet
odjinud. Myslivci a rybáři nebudou mít kde lovit, zemědělec bude pěstovat
pouze to, co mu povolí a pokud si někdo na vedení postaví hlavu, tak se zastaví rozvoj čehokoliv a vznikne skanzen. No a vše pouze rozhodnutím shora, bez diskuse a souhlasu všech zainteresovaných. Pak se divíme
odporu lidí ke slovům ekologie a ochrana přírody, když to dostávají
rozkazem. Diktaturu proletariátu nahradila diktatura elit (jelit) a
hra na demokracii se smrskla pouze na volby, po kterých se spojí
čert s andělem, aby si splnili své priority o kterých před volbami
mlčeli.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.2.2022 18:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Skoda, ze neexistuje nejaka velko/mestska obdoba kategorie "narodni park" Co takhle treba vyhlasit "Narodni historicky klenot" Mala Strana. Zakazany by byly jakekoliv technologie neodpovidajici charakteru stredovekeho urbanismu. Preferovalo by se tedy - za pomoci ucinnych dotaci - pouziti kamene pred drevem pri stavbe a opravach tamnich domu, aby se zmensila cetnost pozaru. Topilo by sepovinne v kamnech na drivi a uhli, pitna voda by byla k dispozici v kasnach na namesti, suche zachody ny nyly na dvorech domu a poslanci parlamentu by smeli pouzivat pri pohybu v tom uzemi pouze konske drozky. A vsude plno turistu z venkova - kteri by si uzivali atraktivnih chvil pobytu v autentickem historickem prostredi s nerusenymi procesy stredoveke delby prace.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 09:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Měl jste odvahu napsat to, co jsem neměl odvahu napsat já.
Ono takto už dopadl např. Č. Krumlov, který je v centru
vybydlen a při absenci turistů mrtvý. Konzervace je hezká
pro návštěvníky, ale pro místní je tragédií nejen z brzdy
rozvoje, ale i zátěže všudypřítomných turistů, kteří jsou
schopni se vám koukat i do oken, zda žijete postaru. Je
to prostě lunapark v historickém hávu nevhodný pro život.
Včera v TV mluvili se starosty obcí na Kokořínsku a ti
hovořili o většinovém odporu k NP se stejnými důvody
jaké tady uvádím.
Odpovědět
Pe

Pepa

1.2.2022 19:20 Reaguje na Břetislav Machaček
tak jistě je to o preferencích, někdo se cítí lépe když má kolem sebe satelitní městečka a nákupák na každé výpadovce z obce, fabriku za obzorem a vodu ze studny plnou dusičnanů, v místním rybníce se koupat do června pak už voda kvete. No a pak ti vaši rybáři a myslivci ani nerozpoznají psa od medvěda, jak ukázali před měsícem u Staré Bolky :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 09:21 Reaguje na Pepa
Místo satelitních městeček vyrostou hotely a místo práce
v místě budou lidé dojíždět za hranice NP (pidiparku),
pokud salámovou metodou nepřipojí časem širší okolí.
Já toho medvěda neviděl a kdo ho viděl, tak jemu musíte
adresovat dotaz, co viděl a nebo si myslel, že vidí. Ono
někdo se rád udělá zajímavý, že viděl to, či ono a není
to často ani medvěd. Někdy stačí vidět dudka a doložit
to fotkou odjinud.
Odpovědět
AZ

A Z

2.2.2022 09:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku. V článku se píše, že jediná obec v NP Křivoklátsko bude Karlova Ves. Víc jak 80% lesů v CHKO Křivoklátsko vlastní stát. 10% vlastní Colloredo Mannsfeld a zbytek je ve vlastnictví soukromých osob, církví a měst. V plánované oblasti NP (zhruba 1/6 CHKO Křivoklátsko) by stát vlastnil 97% půdy, z čehož by bylo 96% lesů.

https://www.denik.cz/stredocesky-kraj/po-vzniku-narodniho-parku-by-najemci-honiteb-a-myslivci-prisli-o-byznys-se-zveri-20150902.html

Tolik k vlastníkům polí a nemovitostí.

Ano, nájemníci honiteb by o své honitby přišli. Ale to je jedině dobře - evidentně se o pronajaté honitby nestarají tak, jak by měli.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/premnozena-zver-na-krivoklate.A130313_1899386_praha-zpravy_ab

O povodí Berounky v článku ani jinde nepadlo ani slovo. Odkud čerpáte to, že rybáři přijdou o revíry?

A v jedné větě si odporujete - už i za vašeho života se vyhlásilo mnoho CHKO. Křivoklátsko - 1978, Český ráj - 1955, Moravský kras - 1956, atd.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 16:58 Reaguje na A Z
Já píši o salámové metodě, kdy bude snaha k NP časem
připojit zbytek CHKO, protože tento pidipark nemá nic
společného s NP, ale spíše s větší PR. V počátcích tak
vznikne v části CHKO NP a pak dojde i na zbytek. To je
to, o co se lidé obávají a tu poslední větu v článku
považuji rovnou za účelovou lež. V kterémpak NP není
omezen pohyb veřejnosti? Kritikou myslivců jste pouze
ukázal, o co vám jde, ale chápete, že pro zvěř je ten
pidipark součástí i okolních revírů? Ona se vedení
NP nebude ptát, kde jsou hranice území a to ji budou
střílet i při pouhém překročení hranic NP? Býval jsem
kdysi ochranář, ale nyní se za dnešní ochranu přírody stydím, protože neumějí jednat s ostatními, ale pouze
si vynucují své kontroverzní záměry. Jen tak dál, jak naštvat co nejvíc lidí a časem dojde na opačný extrém.
Ta vláda vám to schválí, ale určitě výměnou za něco,
co se vám nebude líbit. Já si vládu většiny těch stran pamatuji i s tím jejich přístupem k ŽP a nevěřím na
náhlou změnu tohoto přístupu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist