https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nation-nejvetsi-jezero-afriky-ohrozuji-nanosy-bahna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nation: Největší jezero Afriky ohrožují nánosy bahna

11.1.2007 09:38 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Obrovské nánosy kalů a bahna ničí africké Viktoriino jezero, druhé největší sladkovodní jezero světa. Veliké množství zeminy nasáklé chemickými látkami a zemědělskými hnojivy se do jezera dostalo po dlouhotrvajících deštích, píše keňský deník Nation.
 

Viktoriino jezero
Jeden z ostrovů na Viktoriině jezeře.
Foto: Issa Michuzi /wikipedia.org
Obvykle je voda jezera s rozlohou téměř 69 čtverečních kilometrů průhledná, ale v současnosti je zabarvena do tmavě hnědé barvy. Richard Abila, ředitel Keňského institutu mořského a rybářského výzkumu, který má na starosti vnitrozemské vody, říká, že nové soukromé farmy i rozrůstající se výstavba na březích jezera mají velký vliv na stavy ryb i na místní obyvatele. Podle Nationu kvůli nánosům ze zemědělských usedlostí i měst roste dno jezera, což v budoucnosti způsobí lokální záplavy. „Z Viktoriina jezera se pomalu stává největší africká nádrž mrtvé vody,“ říká Okoth Mireri z organizace ochránců životního prostředí Přátelé Viktoriina jezera.

„Tuny zeminy vytvářejí zcela nový reliéf dna jezera, což má vliv na kvalitu vody, která ovlivňuje podmínky jak pro život ryb, tak lidí,“ prohlásil Mireri. Podle Richarda Abila za vším stojí narůstající chudoba místních obyvatel. Kvůli ní dochází v poslední době ke zcela nekontrolovatelnému zacházení s půdou a ke kácení a vypalování lesních porostů - jednak kvůli získání volné půdy, jednak kvůli výrobě dřevěného uhlí. „Mohutné náplavy bahna se dostávají do jezera až z vrchovin Kericho a Kisii, kde se pěstuje čaj, nebo z regionu, kde se pěstuje cukr,“ říká Abila. Podle něj právě hnojiva a svrchní vrstva odplavované zeminy stojí za mohutným bujením vodních řas a hyacintů. Těmto rostlinám se výtečně daří v prostředí bohatém na živiny. „A současný stav vody v jezeře pro ně vytváří podmínky přímo ideální,“ dodává Abila.

Podle něj stav vody více ovlivní i ryby žijící v jezeře, některé zde vyhynou, u jiných se podstatně sníží počet. Kaly a bahno znečistily vodu, kterou již neprostoupí světlo, a tak jsou ovlivněny podmínky rozmnožování ryb. „Většina z nich klade vajíčka v ústí řek, ale nánosy bahna poškozují místa, kde se ryby rozmnožují, a vyvolávají obavy o budoucí stavy ryb,“ vysvětluje Abila. Podle současných čísel vyloví rybáři z Viktoriina jezera každý rok více než 800 000 tun ryb.

Podle článku Daniela Otiena The Nation 10. 1. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist