https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-vyletni-lod-sveta-vyplula-z-miami-na-prvni-okruzni-plavbu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší výletní loď světa vyplula z Miami na první okružní plavbu

28.1.2024 18:25 (ČTK)
Výletní loď společnosti Royal Caribbean. Ilustrační foto
Výletní loď společnosti Royal Caribbean. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Finkelsen / Depositphotos
Největší výletní loď světa Icon of the Seas (Ikona moří) vyplula z floridského Miami na první okružní plavbu. Děje se tak na pozadí kritiky ekologických aktivistů, kteří vyjadřují obavy z environmentálních dopadů metanových emisí tohoto gigantického plavidla. Loď společnosti Royal Caribbean International (RCI) je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a pojme 7600 pasažérů, píše zpravodajský web BBC.
 

Loď, která byla postavena ve Finsku, během sedmidenní plavby navštíví několik karibských ostrovů. Pasažérům nabízí řadu příležitostí k relaxaci, jelikož se může pochlubit sedmi bazény, šesti tobogány a více než 40 restauracemi, bary a salonky.

Ekologické organizace však varují, že z lodi poháněné zkapalněným zemním plynem (LNG) bude do ovzduší unikat nebezpečný metan. "Je to krok špatným směrem," citovala agentura Reuters Bryana Comera, šéfa mezinárodní organizace pro ekologickou dopravu ICCT. "Odhadujeme, že používání LNG jako lodního paliva vypouští o více než 120 procent více emisí skleníkových plynů během životního cyklu než námořní plynový olej," dodal.

Začátkem tohoto týdne ICCT vydala zprávu, ve které tvrdí, že emise metanu z lodí poháněných LNG jsou větší, než předpokládají současné předpisy. LNG je ekologičtější než tradiční lodní paliva, jako je topný olej, ale je s ním spojeno riziko úniku, píše BBC.

Metan je skleníkový plyn, který v atmosféře zachytí za 20 let osmdesátkrát více tepla než oxid uhličitý. Snížení těchto emisí je považováno za klíčové pro zpomalení globálního oteplování.

Mluvčí RCI uvedl, že loď Icon of the Seas je o 24 procent energeticky účinnější, než požaduje Mezinárodní námořní organizace (IMO). Společnost plánuje představit uhlíkově neutrální loď do roku 2035.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist