https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-ubylo-loni-tropickych-pralesu-v-brazilii-kongu-a-bolivii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce ubylo loni tropických pralesů v Brazílii, Kongu a Bolívii

28.6.2023 10:40 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvíce tropických pralesů v loňském roce ubylo v Brazílii, Kongu a Bolívii, píše agentura EFE s odkazem na údaje monitorovacího projektu Global Forest Watch. Podle těchto údajů bylo vloni vymýceno 41 000 kilometrů čtverečních pralesů, což odpovídá více než polovině rozlohy České republiky. Destrukce pralesů způsobuje také významné emise oxidu uhličitého do atmosféry.
 

Na Brazílii připadalo 43 procent celkové rozlohy zničených pralesů se ztrátou 17 773 kilometrů čtverečních. Následují Kongo s 5127 kilometry čtverečních vymýcených pralesů a Bolívie, kde bylo zničeno 3856 kilometrů čtverečních pralesa.

Ve srovnáni s rokem 2021 se rozloha zničených tropických pralesů ve světě o deset procent zvýšila. Nejednalo se však o nejhorší údaj v záznamech monitorující organizace. Tím byl rok 2016, kdy bylo vymýceno přes 60 000 kilometrů čtverečních tropických pralesů.

Podle ředitelky Global Forest Watch Mikaely Weissové má mýcení tropických pralesů výrazný dopad na emise oxidu uhličitého. Zničením pralesů se podle odhadu organizace loni dostalo do atmosféry 2,7 gigatuny CO2, což jsou zhruba roční emise z používání fosilních paliv v Indii.

V Jižní Americe byly hlavními příčinami ničení tropických pralesů nelegální těžba a prodej dřeva, rozšiřování pastvin či budování nové infrastruktury. V Brazílii se destrukce týká především amazonského pralesa, jehož tempo ničení se zvýšilo za vlády bývalého prezidenta Jaira Bolsonara v letech 2019 až 2022.

Současný prezident Luiz Inácio Lula da Silva tvrdí, že pro jeho vládu je zvýšení ochrany amazonského pralesa prioritou. Na začátku června představil opatření, která mají umožnit Brazílii zastavit nelegální mýcení pralesa do roku 2030. Lula také chce, aby Brazílie v příštích letech dosáhla vyrovnaného stavu mezi plochou pokáceného a nově vysázeného lesa v Amazonii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

28.6.2023 13:44
Inu hloupá politika!

Pokud by se v deštných pralesích prováděla legální těžba a probíhala tam přirozená obnova, tak o žádné pralesy nepřicházíme a uhlík nám zůstane zabudován ve dřevě jako konstrukčním materiálu.
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2023 14:53 Reaguje na Jiří Svoboda
Nezměnilo by se tím vůbec nic.
Jaký je podle vás rozdíl mezi legální a nelegální těžbou dřeva?
Legální těžba tam samozřejmě probíhá, přirozená obnova také. Chtěl byste těžit ještě víc? Jo, to by pralesu určitě moc pomohlo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.6.2023 14:15 Reaguje na Petr
Možná se nějak nechápeme. Při těžbě plocha lesa neubývá, protože se tam stromy obnoví. Článek je o klučení lesa a využívání získané půdy pro zemědělství.

Ano, chci aby se více těžilo, les tak dal více obživy místním lidem a nemusel být proto měněn na zemědělskou půdu.

Kapito?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.6.2023 16:19
O těchto pralesech se kdysi říkalo, že jsou to zelené plíce planety Země.
Chamtivost nejbohatších se na nich podepisuje - drancováním !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist