https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekolik-stovek-lidi-se-vydalo-centrem-prahy-v-pruvodu-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Několik stovek lidí se vydalo centrem Prahy v průvodu za klima Aktualizováno

24.9.2021 16:31 | PRAHA (ČTK)
Podpořit demonstraci přišli také bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo někdejší ombudsmanka Anna Šabatová.
Podpořit demonstraci přišli také bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo někdejší ombudsmanka Anna Šabatová.
Foto | Fridays For Future Česká republika / Facebook
Přes tisíc lidí dnes demonstrovalo v Praze za klima. Protest zahájili na Malostranském náměstí symbolicky za minutu dvanáct pokřikem "Teď nebo nikdy", po projevech se vydali na pochod centrem města. Podle aktivistů totiž politici stále nedělají dost pro ochranu klimatu. Protest byl součástí celosvětové akce ekologického hnutí Fridays for Future (FFF) a zástupci jeho české odnože už v srpnu uvedli, že jím chtějí apelovat na vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb, aby měla řešení změny klimatu jako prioritu.
 

Demonstranti z řad studentů i dospělých měli s sebou transparenty s nápisy jako "Klimatická spravedlnost", "Není čas zavírat oči" nebo "Chceme zdravou planetu pro naše děti". Účastnili se také zástupci ekologických organizací Greenpeace a Duha, iniciativy Milion chvilek pro demokracii a podpořit demonstraci přišli také bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan nebo někdejší ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová. Ta zdůraznila, že nestačí spoléhat na to, že lidská práva, která s klimatem souvisejí, jsou na papíře, ale je třeba za ně neustále vynalézavě a aktivně bojovat, aby se vše v dobré obrátilo.

"A já vás proto vyzývám, abyste neustávali ve svém úsilí. A doufám, že všichni společně prosadíme velký obrat ve společnosti, a to nejenom v české, ale i světové," řekla Šabatová. Aktivisty dopisem podpořil také bývalý premiér Petr Pithart, mimo jiné promluvila i ředitelka české Amnesty International Linda Sokačová. Uvedla, že mezi státy, které neberou klimatickou krizi vážně, patří i Česko. Zdůraznila, že problém klimatické krize souvisí s lidskými právy, jakými je třeba právo na jídlo či vodu.

Mluvčí pořádajícího hnutí FFF už v úvodu zopakovali, že budoucí vláda musí činit konkrétní kroky pro ochranu klimatu. Připomněli, že v červnu hnutí hodnotilo dosavadní činnost většiny sněmovních stran v této oblasti jako nedostatečnou. Aktivisté po budoucí vládě také žádají, aby se Česko orientovalo na udržitelnější způsob života a po volbách vznikla funkce nadstranického ministra či ministryně pro klima. Rovněž chtějí konec uhlí do roku 2030 a zdůrazňují potřebu spravedlivé transformace v uhelných regionech. Projevy dalších účastníků zdůrazňovaly potřebu občanské angažovanosti a vyzývaly k účasti v říjnových volbách.

Pochod z náměstí vyrazil po jedné hodině odpolední. Prošel přes Staroměstské náměstí, ulici Na Příkopě a kolem Národního divadla, přes Karlův most zpátky na Malostranské náměstí. Účastníci skandovali hesla "Za klima", "Omladina do ulic, aby v zimě nebyl hic", "Uhlí, ropa, plyn, patří do dějin" nebo "Na co škola? Klima volá!" V nákupním vozíku vezlo několik aktivistů také reproduktor a pouštěli hudbu. Demonstrace se obešla bez potíží a střetů a po 15:00 pokračovala na Malé Straně neformálním programem. Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK sdělil, že podle odhadů policie se akce nakonec zúčastnilo 1000 až 1500 lidí. Do cíle pak dorazili v komornějším počtu.

Hnutí FFF se odvolává na nedávno zveřejněné části šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu při OSN, podle které prý stojí svět před několika body zlomu. Jeden ze scénářů podle aktivistů ale stále umožňuje udržet globální oteplení pod bezpečnou hranicí 1,5 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí, pro to je však v nejbližších letech nutné podstatně snížit množství vypouštěných emisí skleníkových plynů.

Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů. Například v březnu 2019 prošly Prahou dva tisíce středoškoláků, kteří požadovali důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Stovky mladých dorazily na pražskou stávku také v září téhož roku. Loni a letos hnutí pořádalo kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 většinou komornější akce. V období nejpřísnějších epidemických opatření aktivisté protestovali i on-line.

Studentské protesty se v minulosti konaly i v dalších městech v Česku, na dnešek byly podle FFF naplánovány demonstrace i v Brně nebo v Ostravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.9.2021 18:10
Byl tam kromě dětí i někdo dospělý? Mládežníci jsou totiž snadno zneužitelní a naletí na každou hloupost. Proto jsou z nich vojáci nebo aktivisté. Jakmile dostanou rozum a zkušenosti, bojovat nejdou - maximálně jako generálové, kterým nic nehrozí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.9.2021 21:51 Reaguje na Richard Vacek
Podle záběrů na demonstrující usuzuji, že tam byl nezanedbatelný počet dospělých.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.9.2021 18:20
To je bžundózní požadavek......."Aby v zimě nebyl hic" - Nikdo jim nebrání přeci jít do OBI, koupit pilku na železo a kleště, a vyřezat radiátory v bytě, odříznout plynovou přípojku, a odstřihnout se od elektřiny.......................Bohužel pro nás pro všechny.......oni mají naivní představu, že tím, že se přestane spalovat uhlí, a zemní plyn, a přestane se jezdit na ropu, že jaksi politici lusknou prsty, a rázem budou na světě nové zdroje nahrazující ty fosilní. To je totiž přesně pregantní ukázka vymáhání požadavků, a ignorující odpovědnost.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.9.2021 21:50 Reaguje na Daniel Višňovský
Já si pod tím „aby v zimě nebyl hic“ představuji to, že v řadě bytů přítomní obyvatelé nebudou vytápět místnosti v zimě na teplotu 22 - 24 stupňů, ale třeba na 19 – 20 stupňů. (Podle mojí zkušenosti jsou v zimě mnohé byty a kanceláře přetopené.)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

26.9.2021 09:43 Reaguje na Majka Kletečková
Vy jako myslíte, že když se nebude topit vůbec, což je zcela prokazatelně požadavek těch spratečků, kteří požadují konec těžby uhlí do roku 2030, že lidé svým tělesným teplem ty kanceláře vytopí na 19-20 stupnňů? Když tedy se odpoutám od toho, že antropogenní energie tedy bude muset nahradit tu fosilní, tudíž lidé zřejmě nebudou pracovat v kancelářích, ale spíše jako potažná síla v zemědělství. Mimochodem, na tom radiátoru je kolečko, a tím si teplotu můžete nastavit, vy myslitelko. Problém je, že vy blondýny spíše než abyste otočily koečkem na radiátoru, tak otevřete okno. Což je v opensapce docela bezohledné.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.9.2021 19:52
Tak dlouho si budou hrát s ohněm, až se spálí. Jestli to tak půjde dál se zdražováním a omezováním výroby energie, tak zelení a jejich přívrženci skutečně skončí mezi teroristy a jako s teroristy s nimi bude nakládáno.
Odpovědět
ig

24.9.2021 22:51
Bál jsem se, že choulostivých, k smrti vyděšených mladých lidí je mnohem víc. Těch pár stovek vem čert, to není nic hrozného.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.9.2021 10:10 Reaguje na
Asi špatně načasovaný protest. V pátek odpoledne se jede domů a škola už není. Příště načasovat na středu dopoledne a omluvit neúčast ve školách. To pak bude výsledeček! Chce to opravdu,
aby ti mladí zažili skutečnou nouzi ohrožující život a pochopí,
že ano, ale vše s rozumem a postupně podle možností jednotlivých
zemí. Ne ale podle pravítka a šmahem podle nařízení nedouků a snílků.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.9.2021 21:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Mám pocit z Vašeho prvního odstavce, jako by Vás netěšilo, že se akce konala v době pracovního a školního volna protestujících.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.9.2021 08:43 Reaguje na Majka Kletečková
Naopak. To je po dlouhé době protest ve volnu a je
to vidět i na "masové "účasti. Nezbývá než se poučit, dát studentům mimořádné ředitelské volno
a ukázat národu to přesvědčení mládeže bojovat
za klima. To bude masová demonstrace všech mladých
i s aktivními učiteli, členy strany zelených a jiných stran náhle zelenajících před volbami. Na zbytek národa ta klimahysterie moc ale nezabírá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist