https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-jihoceske-teplarny-prodaly-v-topne-sezone-mezirocne-mene-tepla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé jihočeské teplárny prodaly v topné sezoně meziročně méně tepla

18.4.2023 10:30 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Budějovická i písecká teplárna prodaly v poslední topné sezoně meziročně méně tepla. Klesly i dodávky elektřiny. Lidé i firmy šetřili, situaci ovlivnila také teplejší zima. Společnost C-Energy Planá dodala odběratelům v Táboře a okolí podobně tepla jako v minulé topné sezoně, tržby za dodávky tepla měla v letošním prvním čtvrtletí meziročně o devět procent vyšší. ČTK to řekli zástupci jihočeských tepláren.
 

Budějovická teplárna, jež zásobuje teplem na 30 000 bytů a přes 400 firem, prodala loni 1460 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 9,8 procenta méně. O 3,3 procenta se meziročně snížil objem prodané elektřiny. "Průměrná roční teplota dosáhla 10,38 stupně Celsia, což byla nejvyšší hodnota za posledních 50 let. Topná sezona se navíc meziročně zkrátila o 24 dnů na 235. První postcovidový rok zároveň přinesl skokové zdražení cen ostatních energií a paliv, zvláště elektřiny a zemního plynu v důsledku konfliktu na Ukrajině. To přimělo domácnosti, podniky a instituce k zavádění mnohdy drastických úsporných opatření," sdělil ČTK místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk.

Firma C-Energy Planá dodala zákazníkům v zimní sezoně do konce března 532 TJ tepla, srovnatelně jako v minulé sezoně. Tržby za dodávky tepla v prvním letošním čtvrtletí dosáhnou 130 milionů korun, meziročně jsou přibližně o devět procent vyšší. Nejvyšší produkci měla C-Eenergy Planá kolem 13. prosince 2022 a koncem letošního ledna.

"Z hlediska venkovních teplot byla letošní zimní sezona průměrná. V provozu však byla poměrně náročná: C-Energy pokračuje ve velkých investicích do tepelných rozvodů v Táboře, v Plané nad Lužnicí jsme ukončili spalování uhlí a poprvé absolvovali zimu při stoprocentním spalování štěpky. Značné úsilí jsme museli věnovat zajištění dostatku primárních paliv za přijatelné ceny pro provoz energetického zdroje, což pomohlo vedle výnosů z dalších aktivit udržet příznivé ceny tepla pro zákazníky, kteří odebírají teplo ve městech Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí," sdělil ČTK mluvčí C-Energy Miroslav Beneš. Firma čeká letos tržby za dodávky tepla kolem 325 milionů korun.

Poklesy zaznamenala písecká teplárna. Od loňského září do letošního března dodala do sítě 260 TJ tepla a prodala 231 TJ. Meziročně to bylo v dodávkách o 18 procent méně, prodej byl nižší o 8,7 procenta. V prvním letošním čtvrtletí utržila firma za teplo 102 milionů Kč, loni od ledna do března 86 milionů.

"Nižší prodej tepla byl způsobený vyšší průměrnou teplotou ve sledovaném období. Částečně i šetřením odběratelů. Nižší dodávka tepla do sítě byla způsobená ukončením provozu parovodu v prosinci 2022," řekla ČTK ředitelka písecké teplárny Andrea Žáková.

Písecká teplárna letos plánuje tržby za tepelnou energii 228,5 milionu Kč, za elektrickou energii přes deset milionů a provozní zisk 21,2 milionu Kč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist