https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-chce-do-zakona-zanest-rodinne-farmy-a-usnadnit-jim-tim-podnikani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula chce do zákona zanést rodinné farmy a usnadnit jim tím podnikání

17.6.2022 18:26 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Do české legislativy by se podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) měl dostat pojem rodinná farma. Řekl to na čtvrteční valné hromadě Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která o to dlouhodobě usiluje. Tento koncept by podle znovuzvoleného předsedy asociace Jaroslava Šebka měl výrazně zjednodušit podnikání velkého množství malých farmářů například jednoduššími podmínky pro zpracování jejich produkce, a stát by tak rozlišoval mezi malými farmáři a velkými podniky, uvedl.
reklama

 

Nekula uvedl, že se tímto tématem začal zabývat nedávno, poté co Česká republika dostala odpověď Evropské komise na návrh plánu zemědělských dotací na další období. "Chtěl bych to dotáhnout do konce letošního roku," uvedl k zanesení definice do legislativy. Řešit by se podle něj měly nejen aktuální problémy, kdy se hledala například podpora odvětví zemědělské výroby zasažené energetickou krizí.

Zákon by měl podle Šebka jasně definovat, co je rodinná farma i z pohledu majetkového zapojení členů jedné rodiny a mělo by se jednat o lokálně ukotvenou zemědělskou činnost. "Nejde nám o to dostat dotace, jde nám o to zjednodušit podnikání," řekl. Doplnil, že změna legislativy by mohla pomoci až 27 000 zemědělským subjektům. Malí farmáři by mohli mít například jednodušší legislativní podmínky pro zpracování své produkce. Za kvalitu podle něj ručí svým jménem vzhledem k tomu, že jsou proti velkým firmám mnohem více spjatí s určitou lokalitou, uvedl dále.

Pojem rodinná farma je podle Šebka od loňského roku součástí maďarské legislativy a do zákona ho plánuje ukotvit také slovenská vláda.

Šebek byl na valném shromáždění ve čtvrtek opětovně zvolen předsedou ASZ na další tři roky. Ve svém projevu mimo jiné řekl, že v podzimních volbách byla poražena politika bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), která podle něj obhajovala model fungování zemědělství, jehož důsledkem bylo zhoršení pozice malých farmářů. Ocenil změnu v nastavení dotací, která podle jeho mínění přinese větší podporu malým zemědělcům.

ASZ má téměř 7500 členů, kteří obhospodařují zhruba 40 procent zemědělské půdy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

17.6.2022 19:17
Pokud jsou v zákonech nějaké zbytečnosti, tak je snad zrušit pro všechny. I velké firmy se rády zbaví něčeho, co je nepotřebné.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

18.6.2022 06:00 Reaguje na Richard Vacek
jaksi nechápu, co máš na mysli, ogare...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.6.2022 08:56
Jo, co je to rodinná farma, kolik má, spíše kolik smí mít ha ?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.6.2022 22:14 Reaguje na smějící se bestie
Nejde jen o hektary. Jde například o to, jestli si rodinná farma může najmout cizího zaměstnance a v jak velkém počtu či jakým způsobem, aby to ještě byla rodiná farma. Či zda musí mít pozemky čistě jen ve své m vlastnictví nebo může mít i nějaké pronajaté a kolik jich může mít.
Přirozeně nejdůležitější bude asi rozloha.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

19.12.2022 20:30
Nemyslím si, že je to špatný nápad. Právě tyto menší rodinné firmy bychom se měli snažit udržet co nejvíce. Také jednu takovou firmu máme. Zabývá se kovovýrobou. Zatím tu současnou situaci zvládáme, ale není to jednoduché. Chtěli jsme teď do firmy koupit nové stroje od https://www.canmet.eu/ ale nakonec jsme tu investici raději odložili, protože v dnešní době člověk neví co bude zítra.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist