https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-policie-pokrocila-ve-vyklizeni-l-tzerathu-aktiviste-jsou-v-tunelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá policie téměř dokončila vyklízení v Lützerathu, začala demolice Aktualizováno

13.1.2023 19:42 | BERLÍN (ČTK)
Foto | Arne Müseler / Wikimeda Commons
Německá policie téměř dokončila vyklízení vesnice Lützerath, a pracovníci tak mohli začít bourat první stavení. Osada na západě spolkové republiky, která se v posledních dnech stala symbolem boje proti změnám klimatu, se nevyhne demolici kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Většina Němců je proti takovým krokům. Lützerath dnes podle agentury DPA navštívila švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, která tvrdě kritizovala počínání policie.
 

"Policejní násilí je pobuřující," nechala se slyšet Thunbergová, podle níž je šokující, co se v Lützerathu děje. Dvacetiletá aktivistka, která přišla s transparentem požadujícím, aby uhlí zůstalo v zemi, se chce v sobotu zúčastnit také chystané rozsáhlé demonstrace za zachování vesnice. Protest dnes s omezeními povolil soud v Cáchách. Očekává se, že přijde kolem 8000 lidí.

S vyklízením osady, v níž demonstrovaly stovky lidí, začala policie ve středu a dnes s ním byla prakticky hotová. Zatímco odpoledne policisté z místa odnášeli aktivisty z poslední obsazené budovy, začala podle DPA demolice jednoho ze statků.

Posledních několik aktivistů zůstává v přístřešcích, které si vybudovali na stromech, a dva jsou v tunelu pod osadou. Jejich vyproštění bude zřejmě náročné. "Považuji za hrozné, jakému nebezpečí se tito lidé vystavují," řekl dnes šéf policie v Cáchách Dirk Weinspach, který se do tunelu sám podíval. Vůbec podle něj není bezpečný.

Počínání části protestujících dnes kritizoval německý kancléř Olaf Scholz (SPD). Sám prý také dříve demonstroval, ale vždy pro něj bylo nepřijatelné, aby se protest stal násilným. Narážel tak na to, že aktivisté v první den zásahu na policisty házeli kamení, dlažební kostky, dělobuchy a také zápalné lahve.

Příliš pochopení pro demonstranty nemá ani ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck, který je zodpovědný i za otázku klimatických změn. Existuje podle něj řada dobrých důvodů, proč protestovat za větší ochranu klimatu, ale Lützerath má za špatný symbol.

Průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF ale dnes ukázal, že 59 procent Němců si nepřeje další rozšiřování hnědouhelných dolů. Pro je jich 33 procent.

Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Původní obyvatelé se postupně museli vystěhovat, aby energetická společnost RWE mohla rozšířit nedaleký hnědouhelný důl.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

14.1.2023 11:56
Není to pokrytectví bránit se výrobě vlastní elektřiny z uhlí a jádra a vesele ji dovážet?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.1.2023 21:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Není... je to idiocie
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist