https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-policie-vnikla-do-osady-kterou-obsadili-klimaticti-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá policie začala vyklízet osadu Lützerath, kterou obsadili klimatičtí aktivisté Aktualizováno

11.1.2023 10:32 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik stovek policistů dnes ráno vstoupilo do západoněmecké osady Lützerath, kterou obsadili klimatičtí aktivisté na protest proti jejímu chystanému zboření kvůli rozšíření uhelného dolu. Situace na místě byla zpočátku napjatá, demonstranti házeli po policistech kamení a dělobuchy, během dopoledne se ale uklidnila. Vláda spolkového kancléře Olafa Scholze násilnosti odsoudila. Policie předem varovala, že ode dneška může kdykoli přikročit k vyklizení obce. Policejní zásah v Lützerathu by podle úřadů mohl trvat i několik týdnů.

 

"Vyklízení Lützerathu začalo," informovala policie v Cáchách, která má operaci na starosti. Policejní mluvčí Andreas Müller, který je v Lützerathu, prohlásil, že policie postupuje podle zákona a že bude jednat důsledně. Technici mezitím začali kolem osady a přilehlého dolu budovat ochranný plot.

Policisté ráno překročili barikády a obklíčili domy, ve kterých se aktivisté opevnili. Krátce poté několik desítek policistů vpadlo do jednoho ze statků. Na zasahující jednotky ihned poté demonstranti zaútočili. Spolu s dlažebními kostkami a dělobuchy házeli aktivisté na policisty i několik zápalných lahví, které se po dopadu na zem vznítily. Na místě byly odpáleny také dýmovnice.

"Okamžitě zanechte vrhání Molotovových koktejlů. Chovejte se pokojně a nenásilně!" vyzvala policie demonstranty poté, co aktivisté hodili několik zápalných lahví.

Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit na dnešní tiskové konferenci novinářům řekl, že vláda násilnosti odsuzuje. "Nemáme pro to žádné pochopení," řekl. Proti násilí se mezitím vyslovila řada osobností, mimo jiné cášský biskup Helmut Dieser apeloval na demonstranty a policii, aby se útoků vyvarovali.

V okolí domů začaly zasahující jednotky odstraňovat přístřešky a barikády, které aktivisté postavili. Na místě je i policejní bagr. Policisté také opakovaně vyzývají demonstranty, aby osadu opustili, neboť vstup do ní je nelegální. "Lidé v uzavřené oblasti mají možnost odejít bez dalších policejních opatření," uvedla policie. Těm, kteří neuposlechnou, hrozí trestním stíháním. Sdružení Lützerath lebt (Lützerath žije) ale uvedlo, že aktivisté jsou rozhodnuti zůstat. Demonstranti se také na poslední chvíli neúspěšně snažili u soudu policejnímu zásahu předejít.

Zatím není jasné, jak dlouho bude vyklízení Lützerathu trvat. Policie uvedla, že celý zásah včetně vyklizení a následné ostrahy by mohl trvat i týdny. V Lützerathu jsou stovky demonstrantů, aktivisté jsou v domech, ve sklepeních, na ulicích, na střechách a také na stromech. Zásah navíc komplikuje to, že demonstranti s sebou mají i malé děti.

"V Lützerathu jsou malé děti. Vzhledem k velkému nebezpečí v zóně zásahu vyzývá policie zákonné zástupce dětí, aby s nimi okamžitě odešli," uvedla policie v Cáchách. Doplnila, že tato výzva se vztahuje na všechny děti a mladistvé.

V sobotu je v okolí Lützerathu připravovaná demonstrace, které se podle informací agentury DPA zúčastní i švédská aktivistka Greta Thunbergová. Ta osadu navštívila již v roce 2021. Mezitím přes 200 osobností a odborníků hlásících se k hnutí Vědci pro budoucnost podepsalo otevřený dopis s výzvou, aby úřady vyklízení obce zastavily.

Osadu Lützerath tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Počet obyvatel poté rychle klesal a v roce 2021 zde byli podle virtuálního muzea města Erkelenz, pod které osada spadá, hlášeni již jen tři lidé.

To, že Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku bude muset ustoupit uhelnému dolu Garzweiler, je dlouhodobě známo. S přesídlováním obyvatel se začalo již před více než 15 lety. Osud osady byl definitivně zpečetěn loni v říjnu, kdy se spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska a energetická společnost RWE dohodly na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od uhlí.

Německo kvůli snížení spotřeby plynu spustilo uhelné elektrárny, které dosud drželo v rezervě. Habeck takový postup označil za nezbytný, zdůraznil ale, že Berlín nadále počítá se svými klimatickými cíli. Prohlásil také, že Německo po roce 2024 musí výrazně urychlit odchod od uhlí. K Lützerathu Habeck řekl, že uhlí pod obcí je potřeba vytěžit. Dodal také, že likvidace dalších obcí se už neplánuje.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

11.1.2023 12:21
Inu. Nejdříve se povedl zákaz jaderné energetiky, poté se podporoval Putlerův RuSSký plyn, a nyní je třeba završit energetickou krizi sabotáží uhelné energetiky. K čemu je v Německu 118 Gwh instalovaného výkonu OZE? Inu Leninovy děti. Čím hůře, tím lépe! P.s. zákaz pyrotechniky pomůže čemu? Islamisti a aktivisti přijdou sice o hračky, ale problém nevyřeší.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.1.2023 12:53
Ale vždyť to má jasnou logiku:

"Osud osady byl definitivně zpečetěn loni v říjnu, kdy se spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska a energetická společnost RWE dohodly na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od uhlí."

Čím dříve se všechno německé uhlí spálí, tím dříve se s jeho spalováním skončí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.1.2023 13:26 Reaguje na Jiří Svoboda
nerad Vám kazím optimismus se skončením spalování uhlí, ale v evropě jsou těžitelné zásoby uhlí na několik stovek let (při tempu těžby 80. let 20. století). samozřejmě za cenu zmuchlání a zahození do koše všech těch "odepsání" a "neprolomitelných limitů" a zániku dalších vesnic a měst a plošné devastace krajiny.
jak se volič zachová, bude-li mít na výběr v chudobě mrznout nebo sebrat pár procentům spoluobčanů jejich domečky, není zas tak obtížné odhadnout.
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.1.2023 14:08
Ale je tam i dodatek. "Německo kvůli snížení spotřeby plynu spustilo uhelné elektrárny, které dosud drželo v rezervě. Habeck takový postup označil za nezbytný, zdůraznil ale, že Berlín nadále počítá se svými klimatickými cíli."
Čili spustili i další uhelné zdroje. A vyčerpání zdrojů uhlí v dohledné době určitě nehrozí. Závěr: V EU a německu zvlášť, energetická koncepce chaotická, prosazování neperspektivních a drahých technologií..... populisticko politický a ne odborný přístup....ani se nebudu opakovat. Zákaz pyrotechniky je nesmysl, ta za nic nemůže. Co zakážou příště, dlažební kostky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist