https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-asi-nesplni-cile-ohledne-ochrany-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo asi nesplní cíle ohledně ochrany klimatu

6.2.2019 13:17 | PRAHA (ČTK)
Německo s velkou pravděpodobností nesplní své cíle ohledně ochrany klimatu pro rok 2020.  Ilustrační snímek.
Německo s velkou pravděpodobností nesplní své cíle ohledně ochrany klimatu pro rok 2020. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Německo s velkou pravděpodobností nesplní své cíle ohledně ochrany klimatu pro rok 2020. Proti roku 1990 bude do ovzduší vypouštět pravděpodobně o 32 procent méně skleníkových plynů, cílem však bylo snížení emisí o 40 procent. Vyplývá to ze zprávy o ochraně klimatu za minulý rok, kterou dnes schválila německá vláda.
 

Německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová vyzvala k větší odvaze a závaznosti ohledně klimatické politiky. Zdůraznila, že předloží zákon, který učiní dodržování klimatických cílů závaznější. Do roku 2030 přitom mají být německé emise skleníkových plynů proti roku 1990 nižší o 55 procent.

Sociálnědemokratická politička řekla, že v energetickém sektoru je dobrým plánem doporučení takzvané uhelné komise. Skupina, v níž zasedali zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí, minulý měsíc doporučila, aby Německo nejpozději do konce roku 2038 přestalo používat energii z uhlí.

Schulzeová ale zdůraznila, že prospěšné koncepty ochrany klimatu musejí existovat také u budov a v dopravě. Pokrok v energetickém sektoru podle ní bude částečně zmařen vyššími emisemi v těchto oblastech.

V centru pozornosti je přitom hlavně sektor dopravy. Příslušná pracovní skupina v současnosti z pověření vlády pracuje na návrzích v této oblasti. Ve hře je například omezení rychlosti na německých dálnicích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.2.2019 15:43
A tak to měli krásně naplánované. A teď nejen že nepředeženou, ale ani nedoženou -:) Bude se muset sejít politbyro a přijmout opatření k posílení úlohy plánování v národním hospodářství.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.2.2019 16:21 Reaguje na
A přitom NDR bylo v roce 1990 obrovský spalovač hnědého uhlí. Restrukturalizace tamního průmyslu vedla k podobnému skokovému snížení emisí jako u nás.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.2.2019 15:48
Německý utopický socialismus.
Odpovědět
Pavel Cincera

Pavel Cincera

6.2.2019 16:37
Az bude v CR takova zivotni uroven jako v Nemecku a takova ekonomika a prumysl(ktera CR zivi), tak se smejte. :) To absolutni snizeni je, vzhledem k narostu ekonomiky a predevsim prumyslove vyroby od roku 1990 obrovsky uspech.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.2.2019 17:40 Reaguje na Pavel Cincera
A já myslel, že čím vyspělejší ekonomika a čím modernější průmysl, tím méně emisí. Asi to neplatí všude.

Každopádně Německo je ekonomicky natolik silné, že může outsourcovat spoustu emisně náročných technologií. O to je ten jejich výsledek horší.
Odpovědět
ig

6.2.2019 17:48 Reaguje na Pavel Cincera
„Kdybych nařídil generálovi, aby se proměnil v mořského ptáka, a on neuposlechl, nebyla by to vina generálova, ale moje." Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ.

Asi to Němci nečetli. A já se směju jejich nevzdělanosti :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.2.2019 06:07 Reaguje na Pavel Cincera
Ano, Němci mají nakřečkováno, ostatně nám ještě dluží reparace za WW2 (a nejen nám). Nicméně směřují v podstatě jednoznačně k žebrácké holi.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.2.2019 19:56
také bych chtěla v Česku nesplnit 32% snížení emisí. My sice splníme, ale podstatně méně.
Odpovědět
ig

7.2.2019 22:28 Reaguje na Katka Pazderů
Otázka je, jestli je to dobře nebo špatně. Kdybyste v nějakém entuziasmu přijala závazek, že snížíte svou metabolickou produkci CO2 na 100 gramů denně, tak taky nakonec [myslím] budete ráda, že to nedodržíte :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.2.2019 10:10 Reaguje na Katka Pazderů
Ty cíle jsou fyzikálně (a chemicky) nemožné.
Pokud tedy nechtějí Němci splnit Churchillem navrhovaný (po WW2) plán přeměnit Německo na totálně deindustrializovanou zemi, kde by byly povoleny pouze technologie existující (tuším) před rokem 1850.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.2.2019 16:15 Reaguje na Katka Pazderů
"také bych chtěla v Česku nesplnit 32% snížení emisí." Ale přesně to my děléme, tak jak chcete:-)!

Myslím, že i kdyby Němci snížili emise jen o 10 %, řeknete, že i to je úspěch, a pochválíte je za snahu a obrovské vynaložené peníze pro dobrou věc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist