https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemocnice-mohou-dele-skladovat-infekcni-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatelé spaloven mohou déle skladovat infekční odpad Opraveno

1.1.2021 11:22 | PRAHA (ČTK)
Mnohé nemocnice, které se starají o pacienty s covid-19, se během podzimu potýkaly s výrazným nárůstem infekčního odpadu. U některých se množství zvýšilo až o polovinu proti normálnímu provozu.
Mnohé nemocnice, které se starají o pacienty s covid-19, se během podzimu potýkaly s výrazným nárůstem infekčního odpadu. U některých se množství zvýšilo až o polovinu proti normálnímu provozu.
Foto | philippe spitalier / Unsplash
Provozovatelé spaloven nebezpečného odpadu, mezi které patří i některé nemocnice, mohou až do ukončení nouzového stavu déle skladovat infekční odpad, který vzniká kvůli pandemii koronaviru. Dosud bylo možné infekční odpad uložit při teplotách do osmi stupňů Celsia maximálně měsíc, nyní je to možné až 60 dnů. Vyplývá to z mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

 

I nadále platí, že nebezpečný odpad ze zdravotnictví smí být mimo chladicí prostor maximálně tři dny. Ministerstvo ale prodloužilo lhůtu pro skladování v mrazicím či chlazeném prostoru při teplotách do osmi stupňů Celsia z měsíce na 60 dnů.

Ministerstvo předpokládá, že s pokračujícím testováním lidí, ať už PCR metodou nebo antigenními testy, a také se zahájením očkování bude v nemocnicích a zdravotnických zařízeních vznikat více infekčního odpadu. "Je proto potřeba provozovatelům spaloven k plnění jejich povinností zajistit odpovídající úpravu podmínek pro soustřeďování odpadu před jejich konečným odstraněním," uvedlo ministerstvo.

Mnohé nemocnice, které se starají o pacienty s covid-19, se během podzimu potýkaly s výrazným nárůstem infekčního odpadu. U některých se množství zvýšilo až o polovinu proti normálnímu provozu. Zařízení kvůli tomu musela pořídit další kontejnery nebo přístřešky, kam se odpad odkládá, a zajistit častější odvoz. Problém měly i některé spalovny infekčních odpadů, dostávaly se na únosnou mez svého zatížení. Infekční odpady ze zdravotnictví jsou odstraňovány v síti schválených zařízení, zejména spaloven nebezpečných odpadů, kterých je celkově v Česku 20.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

5.1.2021 09:11
Tak nevím, autor je asi diletant nebo možná neumí číst?

Jeho článek je nepřesný, zkreslující a může způsobit uložení pokuty v nemalé výši.

Tvrzení "Nemocnice, zdravotnická zařízení nebo provozovatelé spaloven nebezpečného odpadu mohou až do ukončení nouzového stavu déle skladovat infekční odpad..." není pravda, protože:

1) zmíněné Opatření MZdr (Č.j.: MZDR 62040/2020-1 /MIN/KAN) uvádí:

"Všem provozovatelům spaloven nebezpečných odpadů odstraňujících infekční odpady ze zdravotnických zařízení nebo jim obdobných zařízení..."

2) Na rozdíl od toho §10 odst.5 Vyhlášky MZdr č.306/2012 Sb. řeší hygienické požadavky na úklid a týká se "všech prostor zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče", takže nikoliv provozovatelů spaloven nebezpečného odpadu. Ten mimo jiné uvádí:

"Nebezpečný odpad vznikající u lůžek pacientů se odstraňuje bezprostředně, z pracoviště se odstraňuje průběžně, nejméně jednou za 24 hodin..."

"...Shromáždění odpadu před jeho konečným odstraněním ve vyhrazeném uzavřeném prostoru je možné nejdéle 3 dny. Skladování nebezpečného odpadu (anatomického a infekčního) je možné po dobu 1 měsíce v mrazicím nebo chlazeném prostoru při teplotě maximálně 8 °C..."

3) výše uvedené Opatření MZdr nařizuje:

"do ukončení nouzového stavu nařizuje,při zachování požadavků na bezpečné nakládání s infekčními odpady ze zdravotnických zařízení před jejich konečným odstraněním ve spalovnách nebezpečných odpadů, soustřeďovat tyto odpady nejdéle po dobu:

a) 72 hodin, nebo
b) 60 dnů, pokud jsou umístěny v mrazicím nebo chlazeném prostoru při teplotě do 8 °C."

Sluší se dodat, že v teplotě pod +8°C patogeny sice mohou přežít, ale nejsou schopny se množit (proto mohou být skladovány do doby následného odstranění). Přesto po asi 10 dnech takového skladování se ten pytel pohybuje téměř "sám s sebou". Nechtěl bych ho brát do ruky po 60 dnech!

Takže si laskavě nepleťte základní pojmy a hlavně osoby, kterých se to týká. Pokud chcete psát nějaký článek, raději si zvolte téma, kterému rozumíte. Napácháte méně zmatku a škody.

Děkuji za pochopení a omlouvám se, že jsem musel reagovat. Tohle se fakt nedá číst...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

5.1.2021 10:08 Reaguje na Jiří Kvítek
Klídek to je ČTK. To je státní hlásná trouba od které přebírají, opisují všechny media, možná i za to platí, ale zadarmo je to drahé.

Nevím, který resort má tento spolek v gesci, ale že je to spolek na rozpuštění je nad slunce jasné.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

5.1.2021 20:25 Reaguje na Vladimír Hošek
Já vím, že je to ČTK. Moje slova byla určena redakci, která upřednostňuje kvantitu informací před jejich kvalitou a ještě o sobě na www.ekocentra.cz prohlašuje:

"Naše organizace se zabývá především environmentální žurnalistikou, ale je aktivní i v oblasti vzdělávání. Zde se zabývá jednak vzděláváním studentů žurnalistiky a to formou stáží i vedením jejich prací." Dále uvádí:

"BEZK dále organizuje zahraniční vzdělávací projekty, v jejichž rámci se zabývá problematikou šíření informací o životním prostředí, právem na informace a spoluprací různých zájmových skupin. V zahraničních projektech se zaměřuje především na rusky hovořící regiony.

V oblasti žurnalistiky je naším hlavním projektem internetový server o životním prostředí Ekolist.cz. Nabízí denní zpravodajství, speciální rubriky, souhrn zpráv z jiných medií, zajímavé články ze zahraničí, rady do domácnosti a mnoho dalšího."

Ale kvalita a důvěryhodnost zveřejňovaných informací je to, co svědčí o dobrém jménu internetového serveru. A na to se trochu zapomíná.

No, jestli mají takové znalosti všichi jejich klienti (studenti žurnalistiky, jak sami uvádí), tak se ani moc nedivím, že nedokážou přijít na to, kdo otrávil Bečvu (i když je to učivo druhého ročníku chemické průmyslovky a bez toho Vás nenechají ani odmaturovat). Inu, časy se mění. Proč jsme poctivou znalost oboru vyměnili za klientelismus a plíživou destrukci všeho, co jsme kdy dokázali? Protože je to pohodlnější a nemusíte skoro nic znát.

Smutný kino po bezmála 28 letech praxe v oboru odpadů...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist