https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepravidelne-deste-a-sucho-ohrozuji-pestovani-kakaovych-bobu-v-kamerunu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepravidelné deště a sucho ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu

12.8.2021 01:19 | YAOUNDÉ (ČTK)
Kakaovníkům se daří ve vlhkých, rovníkových oblastech, kde se střídá sluneční svit se silnými dešti. Ze zemí západní a střední Afriky pochází až 70 procent všech kakaových bobů.
Kakaovníkům se daří ve vlhkých, rovníkových oblastech, kde se střídá sluneční svit se silnými dešti. Ze zemí západní a střední Afriky pochází až 70 procent všech kakaových bobů.
Změny počasí zapříčiněné globálním oteplováním ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu. To je pro třetího největšího producenta této plodiny v Africe velký problém. Vývoz kakaa tvořil v roce 2019 přes 15 procent všech příjmů z exportu a životně na něm závisí řada drobných farmářů, napsala agentura Reuters.
 

Výdělky z pěstování kakaa stačily rodině farmáře Richarda Ambassa Mbassiga na pořízení všeho potřebného více než šest desítek let. Jeho kakaovníky nedávno uschly kvůli nepravidelným dešťům a delším obdobím sucha. Sedmasedmdesátiletý farmář nyní sotva naplní jeden padesátikilový pytel. Dříve jich obvykle naplnil osm. Mbassiga, jehož děti díky penězům z farmaření vystudovaly, má nyní problém nakoupit základní potřeby.

"Všechny uschlo. Tohle byla kdysi ukázková plantáž, ale kvůli suchu jsem přišel o tři hektary. Jak teď budu se svou rodinou žít?" tázal se farmář.

Janvier Atangana, který pěstoval kakao ve stejném regionu jako Mbassiga, se kvůli klimatické změně přeorientoval na rajčata. "Pokud se kakau nedaří, musím si najít jinou plodinu. Musím své děti poslat do školy a postarat se o rodinu. Život je těžký," prohlásil muž.

Kamerunu se nedaří dosáhnout svého dlouhodobého cíle zvýšení produkce kakaa na více než 300 000 tun ročně, uvedl Raymond Adengoyo, který vede národní studii dopadů klimatických změn na pěstování hlavní suroviny pro výrobu čokolády.

"Zápasíme s tím, abychom vyprodukovali 250 000 tun. Normálně se na jednom dobře obhospodařovaném hektaru vyprodukuje tuna kakaa, ale farmáři stěží vypěstují 500 kilogramů," dodal Adengoyo.

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) při OSN ve zprávě z roku 2014 uvedl, že pokud i nadále porostou emise oxidu uhličitého, dojde ke zničení ekonomik spoléhajících se na produkci této plodiny. Kakaovníkům se daří ve vlhkých, rovníkových oblastech, kde se střídá sluneční svit se silnými dešti. Ze zemí západní a střední Afriky pochází až 70 procent všech kakaových bobů.

V poslední, v pondělí zveřejněné zprávě IPCC vědci uvedli, že region do budoucna zažije při oteplení o 2 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni ještě četnější a intenzivnější sucha. Ke spuštění nevratných změn po celém světě dojde už při zvýšení teploty o 1,5 stupně Celsia, kterou lidstvo možná překoná už ve 30. letech tohoto století.

Zemědělci se budou muset přizpůsobit změnám počasí. Například tím, že začnou pěstovat v družstvech, aby snížili náklady. "Individuální pěstování kakaa nemůže dál dlouhodobě přežít," předpověděl Adengoyo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.8.2021 06:48
Méně (deštného) lesa a více polí - větší desert(ifikace), a o tolik menší dezert-(
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.8.2021 08:48 Reaguje na Karel Zvářal
Když oni to jinak neumí:
Vykácí se prales, nasází se plodiny. Když po nějaké době přestane pole plodit, vykácí se další prales a nasází se plodiny........
Podobný princip jede snad ve všech tropických částech planety. Akorát planeta už toho začíná mít dost.
Odpovědět
Sl

Slovan

12.8.2021 13:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mě se strašně líbí, když tenhle názor nadřazenosti vyjádří někdo z ČR. Fakt! :D My, kteří jsme si vykáceli a zničili vše co jsme mohli a i to málo co zbylo by někteří nejraději vykáceli dnes. Takový ten klasický dnešní český les je jen obyčejná monokultura.
Asi to ale taky jinak neumíme, že?

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.8.2021 13:49 Reaguje na Slovan
V ČR je v současné době zalesněno zhruba 34% plochy. Je zajímavé, že každý rok zalesněná plocha roste, což je dlouhodobý trend. Od doby Marie Terezie zalesněná plocha vzrostla na dvojnásobek. Druhá věc je otázka druhové vhodnosti zalesnění, což se projevilo při poslední kůrovcové kalamitě.
Odpovědět
Pe

Petr

12.8.2021 18:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
34 % v našich současných podmínkách zcela viditelně nestačí (teplotní výkyvy, nefunkční vodní režim - sucha a záplavy, úbytek biodiverzity až vymírání druhů,...). Otázkou je, kolik procent plochy by měl tvořit les, aby byla zajištěna celková stabilita území? A související otázka: Proč je nám to jedno?
Odpovědět
Pe

Petr

12.8.2021 18:26 Reaguje na Petr
A ty samé otázky by si měli pokládat i lidé v Kamerunu. Teda ne jak zvýšit produkci kakaa, ale jak zvýšit plochu pralesa, který udržoval stabilní podmínky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.8.2021 19:10 Reaguje na Petr
Ale oni to kakao nepěstují pro sebe, ale pro západ. Afričané kakao nepijí. Takže bychom se my měli ptát, jestli potřebujeme tolik kakaa.
Odpovědět
Pe

Petr

12.8.2021 19:24 Reaguje na Jarka O.
Je úplně jedno co pěstují tam, kde býval prales. Rozvrátili si klima. A co je zajímá? Jak zvýšit produkci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.8.2021 19:53 Reaguje na Petr
Navrhuji maniok, aby měli co jíst, družstva jsou dobrý nápad, a přečkat sušší období.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.8.2021 08:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zalesněnost Kamerunu je přes 40%, když už tedy chcete jít na čísla. Navíc se jedná o přirozené lesy, což se o těch našich většinou rozhodně říci nedá. Takový NP Lobéké je součástí Sangha Trinational - zkuste se podívat o jaké území se jedná. Doporučuji! Je i na seznamu UNESCO.
Kamerun má celkově dost kvalitní síť chráněných území. Jen je bohužel zatím trošku přehlížený. Jako mnohé jiné země. Zkuste si nejdřív něco pozjistit. Jistě, deforestace tam probíhá a já ji rozhodně obhajovat nebudu. Jenže to má velké ALE...

Odpovědět
Pe

Petr

13.8.2021 10:22 Reaguje na Slovan
Pokud je zalesněnost 40 % (asi jako u nás) a dochází tam k zásadnímu celkovému zhoršování klimatu (jako u nás), pak je jasné, že zalesněnost je příliš nízká, pod hranicí nutnou pro udržení stabilních životních podmínek (jako u nás). Les funguje jako klimatický stabilizátor, asi jediný známý a dostupný.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist