https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nesouhlasili-jsme-s-vyrazenim-ciny-a-ruska-z-tendru-na-dukovany.odpovedi-kscm-na-predvolebni-anketu-ekolistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nesouhlasili jsme s vyřazením Číny a Ruska z tendru na Dukovany. Odpovědi KSČM na předvolební anketu Ekolistu

14.9.2021 06:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dostavbu bloků jaderné elektrárny Dukovany dlouhodobě podporujeme. Na ilustračním snímku Dukovany.
Dostavbu bloků jaderné elektrárny Dukovany dlouhodobě podporujeme. Na ilustračním snímku Dukovany.
Odpovědi KSČM na dotazy Ekolistu nejsou příliš konkrétní. Spíše naopak. ČIŽP fungovala dobře, ale mohla by i líp. Kanál Dunaj-Odra-Labe je věc, na který strana nemá jasný názor, případného kandidáta na ministra či ministryni životního prostředí strana neprezentuje. Co se týče dalších témat, nabízí strana odpovědi převážně typu "jsme pro výstavbu nových vodních nádržích na místech, kde to má smysl" a "myslivecký zákon si novelu nejen zaslouží, ale samozřejmě ji i potřebuje". V čem má ale KSČM jasno, je nesouhlas s vyřazením Číny a Ruska z tendru na nový blok jaderné elektrárny Dukovany.
 
Redakce Ekolistu oslovila všechny politické strany, hnutí a koalice, které podle předvolebních průzkumů mají šanci se dostat do poslanecké sněmovny + Stranu zelených. Postupně zveřejňujeme odpovědi jednotlivých stran.

Odpověď SPD: Betonu se nenajíme, ani když jej budeme zapíjet řepkovým olejem

Odpověď koalice Pirátů a Starostů: Odčinit škody, které byly v ČIŽP napáchány během vlády ANO, nebude jednoduché

Odpověď Přísahy: Ministrem životního prostředí by měl být odborník. Nebo politik, obklopený odborníky

Odpověď SPOLU: Nový blok v Dukovanech ano, ale bez Ruska a Číny. A obnovitelné zdroje k tomu

Odpověď Strany Zelených: Ukončíme spalování uhlí nejpozději do roku 2030. Jádro necháme dožít, nové bloky stavět nechceme

Odpověď hnutí ANO 2011: Investujeme stovky miliard korun do přeměny české ekonomiky na nízkoemisní

Odpovědi vypracovala poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu Marie Pěnčíková.

Loňská havárie na řece Bečvě stále není uspokojivě vyšetřena. Jaké kroky v této věci podniknete po volbách?

Havárie na řece Bečvě byla obrovskou tragédií. Stále běží řízení orgánů činných v trestním řízení, takže stále doufáme, že bude určen i viník. Každopádně pro další sněmovnu by měla být úkolem zejména změna v legislativní oblasti, jak při řešení následků havárie, tak při prevenci těchto katastrof.

Jste spokojeni s prací České inspekce životního prostředí? Jak hodnotíte práci Erika Geusse coby ředitele inspekce?

Nechci na základě jedné, řekněme špatně zvládnuté, situace hodnotit veškerou práci inspekce. Obecně inspekce fungovala jak měla, ale dovedu si představit, že by se její řady posílily.

Dosavadní vláda dala do pohybu výstavbu kanálu Dunaj – Odra – Labe. Jaký je váš postoj k této stavbě?

Pozn. red.: Viz následující odpověď.

Jste pro splavnění jen Labe a/nebo jen Odry?

I u nás je to stále otázka k diskuzi a ne všichni vidí řešení jednoznačně. Já se přikláním spíše k variantě zabývat se pouze propojením oderské a dunajské vodní cesty.

Přírodovědci i majitelé lesů roky upozorňují, že přemnožená zvěř působí v lesích miliardové škody. Jak chcete tento problém řešit?

Potřeba udržování stavů zvěře v krajině je nezbytná. V souvislosti s kůrovcovou kalamitou o to víc. Nutné plánování stavů zvěře, finanční podpora lesních školek, zasazení se o dostatek sazenic atd. jsou jen jedny z nutných opatření.

Letos padly pod stůl dvě poslední novely mysliveckého zákona. Budete iniciovat novelizaci tohoto zákona? Jaké úpravy v něm chcete prosadit?

Bohužel, myslivecký zákon si novelu nejen zaslouží, ale samozřejmě ji i potřebuje. Zrovna například kvůli miliardovým škodám způsobeným přemnoženou zvěří, ale například i vzdělávání lesních hospodářů si zaslouží revizi.

Co uděláte se záměrem na výstavbu nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany?

Dostavbu bloků jaderné elektrárny Dukovany dlouhodobě podporujeme. Rozhodně a zásadně jsme nesouhlasili s vyřazením Číny a Ruska z tendru, protože mají jako jedni z mála vhodné technologie, chtěli jsme a chceme rovný přístup k tomuto tendru. V rámci energetického balíčku potřebujeme tuto dostavbu, ale tak, aby se výrazně nenavyšovala cena energií pro konečné odběratele.

Kam by měla podle vás směřovat česká energetika?

Vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám je jasné, že potřebujeme přecházet na tzv. čistou energii. Každopádně si musíme uvědomit, že tyto změny sebou nesou rizika sociálních a ekonomických dopadů. Na přechod musí být jednotlivé regiony postupně připraveny.

Kam by podle vás měla směřovat česká zemědělská politika?

Česká zemědělská politika by hlavně měla směřovat k potravinové soběstačnosti v produktech, u kterých je to v našich podmínkách možné. Není možné dovážet jablka, rajčata, papriky či brambory přes půl světa, když je možné je pěstovat u nás. Dále bychom měli podpořit živočišnou výrobu, protože už dlouhodobě řešíme pokles kvality našich půd. Potřebujeme do půdy dostat organickou hmotu a to bez toho opravdu nepůjde. Zároveň je ale nutné podpořit rozvoj venkova jako takový - lidé by zde neměli jen bydlet, lidé by zde měli chtít i žít a o náš venkov se starat.

Seznámili jste se závěry poslední zprávy IPCC? Pokud ano, promítnete tuto znalost do reálných politických kroků? Jakých?

Se závěry poslední zprávy IPCC jsem se seznámila a samozřejmě jsem si vědoma, že je potřeba se jimi začít opravdu vážně zabývat. Bohužel mám pocit, že ekologická témata jsou stále trošku opomíjena a na okraji zájmu politiků. Doufám, že příští poslanecká sněmovna, ať již v ní budu či nebudu, nebude o ekologické politice jen mluvit, ale i realizovat.

Máte nějaké konkrétní představy o tom, jak posílit odolnost České republiky vůči projevům změny klimatu?

Největší problém, ale zdaleka ne jediný, vidíme v problému s hospodařením s vodou. Určitě se dál musíme snažit zadržet vodu v krajině - malá i větší vodní díla, mokřady, zasakovací pásy a jiná přírodě blízká opatření. To jsou opatření, která nám pomohou zmírnit dopady sucha, ale také vyrovnat se alespoň částečně se záplavami.

Máte nějaké konkrétní představy, jak by Česká republika mohla zmírnit svůj příspěvek ke klimatické změně?

Určitě můžeme postupně snižovat emise skleníkových plynů, přechod na nízkouhlíkové zdroje energie jako jsou obnovitelné zdroje a jaderná energie, s tím související zvyšování energetické účinnosti. Můžeme postupně zalesňovat a to nejen smrkovou monokulturou. Těch opatření je celá řada.

Měly by se v České republice stavět další přehrady či nádrže? Pokud ano, kde?

Nejsme zastánci masivní bezmyšlenkové výstavby čehokoli. Takže ano, v místech, kde to má smysl, nejsme proti. Záleží však na dopadových studiích a odborných posudcích, výstavba přehrad by neměla být politické rozhodnutí, ale odborné.

Kdo by podle vás měl být budoucím ministrem/ministryní životního prostředí? A proč?

Základem bude výsledek voleb... z těch vzejde vláda a budoucí ministr. Svou představu si tedy nechám, s dovolením, pro sebe :-)


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

14.9.2021 15:36
Ono je už celkem jedno co si soudruzi a soudružky myslí.V říjnu budou rádi za pět procent,když štěstí popřeje a když ne tak se budou válet na politickém mrchovišti společně se socdemáky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2021 16:29 Reaguje na karel krasensky
Doufejme, že proběhne scénář B. Dokážou prudit a silně škodit téhle zemi i s minimálními procenty ve Sněmovně.
Dělají občas jazýček na vahách a VŽDYCKY, tj, ze 100% případů hlasují proti našim zájmům.
Odpovědět
JM

Jan Marján

14.9.2021 22:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete prosím upřesnit, jaké jsou ty vaše zájmy? U vás si nemůžu být nikdy jistý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2021 10:48 Reaguje na Jan Marján
Mám názory zcela jasné a neměnné, stále je opakuji dokola. Pokud ani tohle nechápete, není vám pomoci.

Jsme Evropská země a naše místo je v EU a NATO.
Tohle komáři VŽDYCKY zpochybňovali a kdykoliv měli možnost, VŽDYCKY hlasovali proti tomuto konceptu.
Jejich představou je ČR jako vazalská a podřízená země Ruska, jak byla za komára.
Odpovědět
RR

Roman Roun

15.9.2021 15:45
Jsem hrdý na to, že volím komunisty. Právě díky hlupákům typu Karel Krásenský je moje volba jasná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2021 09:02 Reaguje na Roman Roun
Jasná a extrémně blbá.
Nešťasníci, kteří volili v roce 1933 v Německu Hitlera nevěděli, co je čeká a kam to ten parchant dotáhne.

Ovšem volit ho v roce 1950 už nemohli, kdežto vy takovou pitomost dnes udělat můžete.

To je jeden z hlavních důvodů, proč Německo šlo po válce tak rychle nahoru a stalo se vzorovou demokracií, kdežto my se stále potácíme a vracíme k totalitě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.9.2021 18:11
Rozumné realistické odpovědi, které si na nic nehrají. P. Pěnčíková je sympatická.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2021 12:24 Reaguje na Jarka O.
Naprosto průměrný majnstrým, pěkné plácání toho, co chtějí čtenáři číst. Naprostý opak toho, co komunisti dělají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist