https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nestatnim-lesnikum-lesu-se-nelibi-ze-by-jim-mohla-vic-rust-dan-z-nemovitosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nestátním lesníkům lesů se nelíbí, že by jim mohla víc růst daň z nemovitostí

31.5.2023 22:36 | PELHŘIMOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nestátním vlastníkům lesů se nelíbí, že by mohla daň z nemovitostí u hospodářských lesů růst kvůli možnému uplatňování místního koeficientu a nově navrhovanému inflačnímu koeficientu. Připomínky k vládnímu konsolidačnímu balíčku předložili zástupci Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS). Do budoucna by podle sdružení bylo správné lesy od daně z nemovitých věcí osvobodit vzhledem k jejich přínosu pro společnost, sdělil předseda SVOL Jiří Svoboda.
 

"Hospodářské lesy u nás, včetně těch soukromých, jsou ze zákona veřejně přístupné. Uplatňování místního koeficientu, který může daň navýšit až pětkrát, považujeme za naprosto neproporcionální a nespravedlivé," uvedl Svoboda. Pokud by byly v budoucnu hospodářské lesy od daně z nemovitostí osvobozené, měl by se podle SVOL tento výpadek příjmů samospráv řešit v rámci rozpočtového určení daní.

"Jestliže toto řešení není v současné době možné, žádá SVOL, aby hospodaření na lesních pozemcích alespoň nebylo zatěžováno vyššími odvody daní souvisejícími s místním koeficientem a inflačním růstem," uvedlo sdružení.

Vládní konsolidační balíček nyní počítá se zvýšením sazeb daně z nemovitých věcí až na dvojnásobek. Dodatečný výnos půjde do státního rozpočtu, obcím zůstane dosavadní inkaso. Vláda také navrhuje zavést u této daně automatický valorizační mechanismus podle růstu inflace.

Hospodářské lesy poskytují společnosti řadu služeb, které podle sdružení omezují možnosti hospodaření a znamenají zvýšené náklady a odpovědnost za bezpečnost návštěvníků lesa. "Nic z toho není vlastníkům lesa nikterak kompenzováno. Hlavním zdrojem příjmů stále zůstává prodané dříví," uvedl Svoboda. Dodal, že kvůli mimořádné kůrovcové kalamitě nebudou mít mnohé lesní majetky příjmy z lesa tři desetiletí.

Sdružení s odvoláním na zprávu ministerstva zemědělství o stavu lesa a lesního hospodářství v ČR uvedlo, že na hektar lesa vstoupí nějaký návštěvník za rok 148krát. V roce 2021 si lidé odnesli z lesů lesní plodiny za 5,5 miliardy korun. "Právo na volný vstup do lesa pro širokou veřejnost, bezplatný sběr hub a plodů nebo prakticky neregulované provozování nejrůznějších sportovních a rekreačních aktivit v lese, není v řadě okolních zemí vůbec možné," uvedl Svoboda.

SVOL má okolo 720 přímých členů. Obhospodařují 550.000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.6.2023 05:34
A nebylo by lepší obnovit EET pro živnosti nad 500 tis obratu ročně?
Také by šlo zrušit zvýšení hranice pro paušální daň na 1 milion Kč ročně
Zrušit daňové osvobození státních dluhopisů, nyní s nulovou sazbou.
A pár dálších věcí by se ještě našlo.
A i to navýšení daňě z nemovitosti by bylo dobré, ale měl by to být navýšený příjem obcí, které jediné ví, co by si s více penězi počaly.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.6.2023 07:05 Reaguje na Katka Pazderů
Na ja, ale to by nepostihlo chudý lid, kterého je nejvíc a nejsnáze se obere. No a na ten musí být přísnost, jak říkal už Švejk.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.6.2023 09:18
"Podpora" lesů, zemědělců a včelařů zvýšením daní je neskutečná kravina. Kam povede víme všichni mimo pár blbů a provládních zaslepenců. U lesů to bude větší drancování na pokrytí daní, u zemědělců další směřování k maximalizaci zisků bez ohledu na půdu a u včelařů k zatajování výnosů
a tím ke zkreslení statistických údajů o výnosech. Prostě tato vláda nutí
lidi ničit přírodu a lhát, aby mohla jinde rozhazovat plnými hrstmi. Co
taky od nich mohl někdo jiného čekat, vždyť starého psa novým kouskům už
nelze naučit. Lidé zapomněli a tak jim to vláda připomněla, že kdo něco
umí, tak má být potrestán, aby mohl být neumětel odměněn. Asi nechápou,
že na daň si bude muset vlastník vydělat a u lesů to bude buď navýšením
těžby a nebo ještě větším zdražením dříví, které už tak vláda chystá
vyšší daní na palivové dříví. Jak skončí prodej dříví, medu a zemědělské
produkce? Pokvete o to více černý nezdaněný prodej, nula od nuly pojde
a ouřada z finančáku nebude statisícům lidí stát za zadkem, aby vždy
zkontroloval, zda byl vystaven daňový doklad a daň řádně odvedena.
Prostě amatérismus slaví své Pyrhovo vítězství, které bude už doufám
v historii této země poslední. Čas do voleb se krátí a čím více lidí
vláda naštve, tak tím více lidí ji to spočítá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist