https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/niceni-amazonskeho-pralesa-vyrazne-prispelo-k-rychlemu-rustu-brazilskych-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ničení amazonského pralesa výrazně přispělo k rychlému růstu brazilských emisí

3.11.2022 01:10 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ničení amazonského pralesa vloni výrazně přispělo k prudkému růstu emisí skleníkových plynů v Brazílii. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu brazilských ekologických organizací. Podle odhadů se emise skleníkových plynu vloni v Brazílii meziročně zvýšily o 12 procent a byly nejvyšší od roku 2005. Brazílie patří mezi největší světové znečišťovatele.
 

Loňské emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v Brazílii se zvýšily na zhruba 2,4 miliardy tun. To bylo nejvíce od roku 2005 a zhruba o 700 milionů tun více než v roce 2010.

V Brazílii má velký podíl na emisích přeměna krajiny a mýcení lesů, především amazonského pralesa. Loni tyto aktivity vytvořily zhruba polovinu všech emisí. Ničení amazonského pralesa podle odborníků navíc snižuje schopnost zadržovat oxid uhličitý.

Růst emisí v loňském roce částečně souvisí s pandemií covidu-19 a obnovou hospodářské aktivity po její hlavní fázi. Množství emisí skleníkových plynů kvůli odlesňování a přeměně krajiny ale v Brazílii roste už řadu let. Za poslední tři roky, kdy byl u moci prezident Jair Bolsonaro, se množství těchto emisí zvýšilo o zhruba pětinu.

Bolsonaro, kterého v neděli v druhém kole prezidentských voleb porazil vyzývatel Luiz Inácio Lula da Silva, patří mezi zastánce většího hospodářského využití amazonského pralesa. "Máme vládu, která přehlížela, popírala a nezajímala se o klimatické otázky a udělala, cokoliv mohla, aby zničila správu životního prostředí, a to hlavně v Amazonii," uvedl Marcio Astrini z ekologické organizace Observatorio del Clima (Klimatická pozorovatelna).

Bolsonaro data nekomentoval. Dříve ale tvrdil, že se snažil nalézt rovnováhu mezi ochranou životního prostředí a ekonomickým rozvojem.

Podle ekologů poslední údaje ukazují, že Brazílie jde jiným směrem, než o kterém mluví v zahraničí. Na klimatických konferencích OSN se největší latinskoamerická země zavázala, že ve srovnáním s údaji z roku 2005 sníží do roku 2025 své emise o 37 procent a do roku 2030 pak o 50 procent, napsala agentura EFE.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.11.2022 05:53
Tady nejde jenom o brazilské emise, ale o takzvané plíce planety.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.11.2022 09:35 Reaguje na smějící se bestie
kdyby se EU , USA a Rusko starali o své lesy, mohli bychom těch plíc planety mít více a neházet to jen na Brasílii.
Brazilci chtějí mít taky blahobyt a dřevo z lesa a pastviny jim k tomu pomáhají.
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.11.2022 10:43 Reaguje na Michal Uhrovič
Blahobyt. Hrozná věc.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.11.2022 11:02 Reaguje na Anyr
Bohuážel žijeme v systému, který lid inaučil žít v blahobytu. Bez něj už to nejde.
Příkladem blahobytu může být i to, že si tady píšeme své zbytečné názory na nějaký server.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2022 13:20
Ta osoba má zabránit ničení Amazonie, viz odkaz? O čapím hnízdečíčku není pak třeba mluvit: https://www.konzervativninoviny.cz/brazilske-prezidentske-volby-ztraceno-v-prekladu/
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.11.2022 13:42 Reaguje na Jarka O.
Autor přiloženého článku je Jan Heller. Kdo to je, že mu tak věříte?
Z veřejných zdrojů jsem toho moc nenašel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist