https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-podpora-rybarstvi-je-cerpana-ucelne-spotreba-sladkovodnich-ryb-ale-stagnuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ: Podpora rybářství je čerpána účelně, spotřeba sladkovodních ryb ale stagnuje

24.7.2023 19:48 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství (MZe) poskytlo více než 840 milionů korun na podporu rybářství v Česku účelně, hospodárně a v souladu s právními předpisy, zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v ČR a vytvořit organizace producentů se však nepodařilo. Vyplývá to z výsledků kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která prověřovala, jak s penězi nakládali MZe, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a 11 vybraných příjemců dotací v letech 2014 až 2021. Z operačního programu Rybářství 2014 - 2020 (OP Rybářství) bylo do konce loňského roku podpořeno 888 projektů. Výsledky kontroly sdělil NKÚ v tiskové zprávě. MZe považuje většinu menších výhrad za neodůvodněnou.  

Specifické cíle OP Rybářství jsou podle kontrolorů ze strany MZe a příjemců podpory průběžně plněny, vzájemně provázány a existuje reálný předpoklad pro jejich naplnění. "Jen u opatření na podporu inovací nestanovilo MZe vhodné ukazatele (indikátory), aby přinášely dostatečné informace o přínosech těchto inovací v praxi. MZe tedy nemá přehled, v jaké míře a zda vůbec jsou inovace ve skutečnosti zaváděny do rybářské praxe," uvedli kontroloři.

Ministerstvo uvádí, že výstupem po uskutečnění projektů jsou mimo jiné technické zprávy, které MZe zveřejňuje na svých webových stránkách. "Na jejím základě může jakýkoliv subjekt využít inovaci ve svém podniku, případně se spojit s řešiteli projektu k zavedení inovace. Výsledky jsou také představovány na seminářích a konferencích. Některé výstupy a výsledky inovací podpořených z OP Rybářství jsou chráněny českým patentem a získaly různá ocenění," uvedl v reakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Jedním ze záměrů OP Rybářství bylo založit v ČR organizace producentů, tedy sdružení chovatelů a zpracovatelů ryb zajišťující centralizovaný nákup a prodej produktů. Jejich vznik měl mimo jiné zvýhodnit pozici producentů při jednání zejména se silnými obchodními řetězci. Podle kontrolorů se však ukázalo, že především z důvodu povinnosti sdílet své hospodářské a sociální údaje neměly rybářské podniky zájem do organizací producentů vstupovat. Ani zjednodušení pravidel nevedlo podle NKÚ ke zřízení alespoň jedné organizace producentů, ministerstvo tedy přesunulo nevyčerpanou alokaci do jiných opatření.

Podle ministerstva je i přes neúspěch se založením první organizace producentů akvakultury stále důležité tento záměr podporovat. MZe předpokládá, že dojde ke sdružení chovatelů ryb v intenzivních akvakulturních systémech, zejména recirkulačních akvakulturních zařízení, proto plánuje vyhlásit příjem žádostí o dotaci z OP Rybářství 2021–2027 v příštím roce, uvedl mluvčí.

Cíl zvýšit spotřebu sladkovodních ryb není mezi cíli OP Rybářství uveden, je ale obsažen ve Víceletém národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2024, připomněli kontroloři. Resort tak zřídil příspěvkovou organizaci Zařízení služeb MZe, která měla za úkol mimo jiné právě propagovat sladkovodní ryby, a to například pomocí kampaně "Ryba na talíři". Organizace měla v plánu uskutečnit 27 propagačních projektů. "V důsledku administrativních chyb či kvůli jiným nedostatkům v předložených žádostech o dotaci nakonec MZe schválilo a v rámci OP Rybářství proplatilo pouze pět projektů," podotkli kontroloři.

Propagační aktivity ke zvýšení spotřeby sladkovodních ryb v ČR nevedly. Zatímco v roce 2017 jich jeden obyvatel ČR spotřeboval v průměru za rok 1,29 kilogramu, v roce 2021 to bylo 1,23 kg.

Také ministerstvo v reakci zmiňuje, že zvýšení spotřeby sladkovodních ryb je uvedeno ve Víceletém národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2024. "Ten může být podpořen různými nástroji, nikoliv pouze prostřednictvím OP Rybářství 2014 až 2020. Neplatí, že všechny předpoklady a cíle uvedené ve strategii musí být podpořeny také OP Rybářstvím 2014 až 2020," dodalo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2023 20:05
Jestliže mají producenti jistý lépe zpeněžený prodej do zahraničí, nic je nemotivuje zvyšovat ten tuzemský. Nijak jsem si nevšiml lepší nabídky, např porcovaných ryb, než tomu bývalo v minulosti. Kromě prodeje vánočního kapra je ticho po pěšině. Ceny mořských ryb nehorázně vzrostly - a proč taky ne, když domácí konkurence de facto neexistuje.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2023 20:24 Reaguje na Karel Zvářal
Ani rybárny už neexistují, zpracovatelský průmysl už vůbec ne. Nějaký ten prodejce živých ryb v regionech je, ale téměř bez reklamy.
Přednost má přece losos v márketech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.7.2023 20:28 Reaguje na smějící se bestie
Tady je chyba na straně státu, který, když už cpe do toho dotace, měl by se postarat, aby se ty ryby spotřebovaly na tuzemském trhu. Je totiž na palici, když ryby v kvalitě bio vyvážíme a dovážíme lososy, kteří jsou nacpaní hormony a antibiotiky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2023 20:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně tak, lososa z aquakultury, kerý má chuť jak podrážka, koupený jednou a naposledy. Raději obyčejné olejovky, ale chycené v moři.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.7.2023 18:56 Reaguje na smějící se bestie
Rybárny zpracovávají mořské ryby, protože ty koupí za cenu 60 - 100 za kilo a potom si mohou dovolit prodávat své produkty za 160 - 180 Kč za kilo.
Kapra by jim naši rybáři prodali tak za 160 - 180 Kč za kilo a v obchodě si potom musí za zpracovaného kapra účtovat takových 300 za kilo. A to je neprodejné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.7.2023 20:25
Možná by tomu pomohla lepší propagace domácích ryb. Kde není poptávka, tam není i nabídka a pokud dostanou producenti dobré ceny v zahraničí, byli by hloupí, kdyby toho nevyužili. Takže chyba není na producentech, ale náš stát v tomhle selhal.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.7.2023 20:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to přesně naopak. Jestliže chybí produkt, nemůže být ani kupec. Ač bych měl čas slídit po marketech, ohrál bych to zvysoka. Koupím, co mají, a jestli běží kampaň, tak někde úplně jinde. Když vidím samolibý nacvičený úsměv vrchního mafiána, tak ten se vyžvaní ze všeho, natož z nějakého kapra.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.7.2023 19:01 Reaguje na Karel Zvářal
Ryby z místní produkce jsou, ale prodejci prodávají málo, protože ceny jsou nastaveny pouze pro movitou klientelu, ne pro obyčejného člověka.
Obyčejný člověk raději koupí sardinky nebo tuňáka v plechovce nebo uzenáče. Má to srovnatelné jídlo až 4x levněji a má to hned a nezapere si kuchyň a ruce rybinou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 19:18 Reaguje na Radim Polášek
To není o tom, že bych kaprem chtěl nahradit VKZ nebo sledě, ale jednou za čas pro změnu... třeba lanýže nebo kaviár vůbec nepotřebuji, kdysi jsem zobnul a stačilo, znám desítky lepších a mnohem levnějších delikates.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.7.2023 20:27
Ta podpora, by musela být vidět při odbahňování rybníků !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.7.2023 07:00
Vůbec nechápu, proč by měl stát dotovat rybáře. Ryby jsou zcela normální, komerční zboží, pokud berou nějaké zemědělské dotace z EU, tak proč ne, ale národní jsou nesmysl. Pokud jim způsobí škodu nějaký chráněný živočich, tak prosím, tam je nějaká kompenzace na místě, ale nepřehánět to.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2023 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Dotace ničí bitopy tím, že zvyšují obsádky, dokrmování a tím ryby vyžerou vše a zaneřádí rybník kalem a sinicemi. Dotovat ano, ale jen nízké obsádky s biodiverzitou, například podle průhlednosti vody.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.7.2023 14:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, dotace zrušit. A v případě úhynu ryb pro přeplněnost rybami uložit mastnou pokutu, v případě opakování by mělo následovat vyvlastnění rybníku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 15:01 Reaguje na Josef Mozek
Nó, super! Nechte si patentovat, jak v horkém létě s minimálním/nulovým přítokem a velkým odparem, se zabijáckou teplotou, udržet celou obsádku. V řekách hynou ryby, ne tak ve stojaté vodě, mudrcu.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.7.2023 15:12 Reaguje na Karel Zvářal
Tato "celá" obsádka by měla být tedy jen tak velká, aby přežila i klimatické podmínky, které se dají očekávat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2023 16:14 Reaguje na Josef Mozek
Tak to vydrží jen hadohlavci.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.7.2023 18:50
Otázka je, proč by lidi měli kupovat naše sladkovodní ryby, když mimo vánoce stojí nejobyčejnější ryba - kapr ke 2 stovkám za kilo. A to je rozblemcané měkké maso, kilo v hodnotě půl kila vepřového, které je navíc v akci za poloviční cenu a kuřecí je ještě levnější. A když se objeví kapr nějak zpracovaný, vyjde ještě dráž. Stejně jako další naše cennější sladkovodní ryby. Když přitom některé mořské ryby jsou pořád ještě levnější než kapr a to i bez akce a další se dají koupit levněji v akci? A přitom mají výrazně kvalitnější a chutnější maso. Stejně jako se pořád dají koupit rybí prsty levnější než kapr a přitom to je hotový výrazně chutnější produkt.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.7.2023 20:13 Reaguje na Radim Polášek
Přesně tak. Takže v náhradách státu platí daňoví poplatníci za ryby sežrané dravci ( pokud jich je tolik vůbec sežráno ) , které by se stejně neprodaly a často by pochcípaly spolu s ostatními v přeplněném rybníku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2023 10:48
Mě by spíš zajímala zprava o biologické hodnotě rybníků s intenzivním chovem ryb. Obecně se dá říci, že kvetoucí vody v přehradách a nádržích v tocích je také dílo příkrmu, který ve vodě tlí a obohacuje vodu fosforem a voda je průzračná jak ta z kanalizace.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2023 20:42
Každá podpora konzumace domácích ryb se mine účinkem, když nejsou pro
některé neumětely zpracovány na filety, či rovnou podány na talíři. Lidé zlenivěli ryby zabít, vykuchat a naporcovat. Druhá věc je cena, která je vyšroubována zájmem o naše ryby v zahraničí. Proč prodávat doma levně,
když je mohou prodat v zahraničí o mnoho dráž. Navíc když potřebuji
poptávku uspokojit vyšší produkcí, tak se mi prodražují vstupy. Ve
středověku to bylo levné maso "vyrobené" bez krmení na daleko větší
výměře rybníků než nyní a při daleko menším množství konzumentů. Je
to začarovaný kruh, jak uspokojit poptávku intenzivnějším chovem,
který se bez příkrmu neobejde. Kamarád má hektarový rybník s rybami,
které ho na nákladech nestojí ani korunu. Proč? Protože je jich
tam pouze tolik, kolik jich rybník uživí bez příkrmu a neplatí
ani personál na údržbu rybníku a starost o ryby. Nějakou potravu rybám
hodí do vody lovící a taky rodiče s dětmi krmící ryby z hráze. Pokud
musíte kupovat potravu a při vysoké koncentraci ryb ryby léčit, čeřit
vodu a platit veškerý personál, tak je pak ryba z moře levnější. Tu
totiž stačí pouze vylovit a zpracovat. Podpora měla směřovat do obnovy rybníků, které by šly cestou s lovem samotnými zákazníky. Ti by si
ulovili rybu na udici za poloviční cenu než na sádkách a to se přece vyplatí nejen zákazníkovi, ale i majiteli, který nemusí platit za výlov, sádkování atd. Kamarád to takto dělá pro své kamarády a známé.
O víkendech má lovné dny a prodává ryby "ze dvora". Pokud někdo rybu
neuloví, tak mu ji o něco dráž prodá z haltýře, do kterého je naloví
on sám a nebo ti úspěšnější lovci. Za malý obnos lidem rybu zabije a očistí. Ze zisku platí násadu a údajně má i slušný příjem navíc. O zákazníky nemá nouzi a to BEZ REKLAMY za miliony, které stát takto prošustroval.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.7.2023 20:57 Reaguje na Břetislav Machaček
A když si chcete dát guláš, jsa akční, také zabijete a zpracujete prase a krávu? Píšete hodně, nejvíc ze všech, jen to chce někdy přemýšlet...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2023 09:37 Reaguje na Karel Zvářal
Naši předci dělali i to. Samozřejmě to u velkých zvířat
plánovali, ale když si napůl vykrmené prase zlomilo nohu,
tak byla zabíjačka i v létě. Čerstvost ale zajišťoval
řezník, který zabíjel lidem zvířata průběžně a oni si
navzájem vypomáhali výrobky v době, kdy na zabíjačku
teprve čekali. Mražák nikdo neměl a raději jelítka
rozdal, než aby se mu zkazily, protože věděl, že mu je
zase dá soused, až bude zabíjet on. Já pouze píšu, že i tímto směrem se může ubírat chov ryb, pokud z něho nechci
mít zlatý důl, ale stačí mi důl cínový. On je ziskový bez
drancování přírody a proti velkochovům i BIO a EKO. On
nenechává ryby umírat stářím jako na podobných revírech
chyť a pusť a nikdo mu neplatí za lov bez úlovku. Je
to průběžné zásobování čerstvým rybím masem za rozumnou
cenu a nikoliv nárazová konzumace ryb z průmyslového
chovu, či doprodej kapřích mražených půlek po půl roce
v obchodě. Cílem ochrany přírody by mělo být to průběžné
zásobování bez nákladného zamražování a ztrát při
překročení záručních lhůt. Ono je žádoucí abychom naši
přírodu využívali šetrně a průběžně bez oscilace mezi
přerybněním a vodou bez ryb po výlovu. On ten rybník už
pětadvacet let nevypouštěl a ani to nemíní udělat kvůli
plevelným rybkám, škeblím a jiným vodním organismům,
které většinou výlovy s vypouštěním vody nepřežijí a
nezatěžuje potok pod rybníkem bahnem při vypouštění.
Polopaticky rozepisuji dopodrobna tu jeho činnost, aby
to pochopili i ti, kteří nad tím nechtějí přemýšlet
a aby pochopili, že i toto může být cesta ke zvýšení
konzumace rybího masa bez dotací a reklamy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist