NKÚ: Podpora rybářství je čerpána účelně, spotřeba sladkovodních ryb ale stagnuje

Specifické cíle OP Rybářství jsou podle kontrolorů ze strany MZe a příjemců podpory průběžně plněny, vzájemně provázány a existuje reálný předpoklad pro jejich naplnění. "Jen u opatření na podporu inovací nestanovilo MZe vhodné ukazatele (indikátory), aby přinášely dostatečné informace o přínosech těchto inovací v praxi. MZe tedy nemá přehled, v jaké míře a zda vůbec jsou inovace ve skutečnosti zaváděny do rybářské praxe," uvedli kontroloři.
Ministerstvo uvádí, že výstupem po uskutečnění projektů jsou mimo jiné technické zprávy, které MZe zveřejňuje na svých webových stránkách. "Na jejím základě může jakýkoliv subjekt využít inovaci ve svém podniku, případně se spojit s řešiteli projektu k zavedení inovace. Výsledky jsou také představovány na seminářích a konferencích. Některé výstupy a výsledky inovací podpořených z OP Rybářství jsou chráněny českým patentem a získaly různá ocenění," uvedl v reakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
Jedním ze záměrů OP Rybářství bylo založit v ČR organizace producentů, tedy sdružení chovatelů a zpracovatelů ryb zajišťující centralizovaný nákup a prodej produktů. Jejich vznik měl mimo jiné zvýhodnit pozici producentů při jednání zejména se silnými obchodními řetězci. Podle kontrolorů se však ukázalo, že především z důvodu povinnosti sdílet své hospodářské a sociální údaje neměly rybářské podniky zájem do organizací producentů vstupovat. Ani zjednodušení pravidel nevedlo podle NKÚ ke zřízení alespoň jedné organizace producentů, ministerstvo tedy přesunulo nevyčerpanou alokaci do jiných opatření.
Podle ministerstva je i přes neúspěch se založením první organizace producentů akvakultury stále důležité tento záměr podporovat. MZe předpokládá, že dojde ke sdružení chovatelů ryb v intenzivních akvakulturních systémech, zejména recirkulačních akvakulturních zařízení, proto plánuje vyhlásit příjem žádostí o dotaci z OP Rybářství 2021–2027 v příštím roce, uvedl mluvčí.
Cíl zvýšit spotřebu sladkovodních ryb není mezi cíli OP Rybářství uveden, je ale obsažen ve Víceletém národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2024, připomněli kontroloři. Resort tak zřídil příspěvkovou organizaci Zařízení služeb MZe, která měla za úkol mimo jiné právě propagovat sladkovodní ryby, a to například pomocí kampaně "Ryba na talíři". Organizace měla v plánu uskutečnit 27 propagačních projektů. "V důsledku administrativních chyb či kvůli jiným nedostatkům v předložených žádostech o dotaci nakonec MZe schválilo a v rámci OP Rybářství proplatilo pouze pět projektů," podotkli kontroloři.
Propagační aktivity ke zvýšení spotřeby sladkovodních ryb v ČR nevedly. Zatímco v roce 2017 jich jeden obyvatel ČR spotřeboval v průměru za rok 1,29 kilogramu, v roce 2021 to bylo 1,23 kg.
Také ministerstvo v reakci zmiňuje, že zvýšení spotřeby sladkovodních ryb je uvedeno ve Víceletém národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2024. "Ten může být podpořen různými nástroji, nikoliv pouze prostřednictvím OP Rybářství 2014 až 2020. Neplatí, že všechny předpoklady a cíle uvedené ve strategii musí být podpořeny také OP Rybářstvím 2014 až 2020," dodalo ministerstvo.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (22)

Karel Zvářal
24.7.2023 20:05smějící se bestie
24.7.2023 20:24 Reaguje na Karel ZvářalPřednost má přece losos v márketech.
Zbyněk Šeděnka
24.7.2023 20:28 Reaguje na smějící se bestie
Karel Zvářal
24.7.2023 20:37 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaRadim Polášek
25.7.2023 18:56 Reaguje na smějící se bestieKapra by jim naši rybáři prodali tak za 160 - 180 Kč za kilo a v obchodě si potom musí za zpracovaného kapra účtovat takových 300 za kilo. A to je neprodejné.
Zbyněk Šeděnka
24.7.2023 20:25
Karel Zvářal
24.7.2023 20:35 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaRadim Polášek
25.7.2023 19:01 Reaguje na Karel ZvářalObyčejný člověk raději koupí sardinky nebo tuňáka v plechovce nebo uzenáče. Má to srovnatelné jídlo až 4x levněji a má to hned a nezapere si kuchyň a ruce rybinou.

Karel Zvářal
25.7.2023 19:18 Reaguje na Radim Polášeksmějící se bestie
24.7.2023 20:27Pavel Hanzl
25.7.2023 07:00Slavomil Vinkler
25.7.2023 08:39 Reaguje na Pavel HanzlJosef Mozek
25.7.2023 14:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Karel Zvářal
25.7.2023 15:01 Reaguje na Josef MozekJosef Mozek
25.7.2023 15:12 Reaguje na Karel ZvářalRadim Polášek
25.7.2023 18:50Josef Mozek
25.7.2023 20:13 Reaguje na Radim PolášekJaroslav Řezáč
26.7.2023 10:48Břetislav Machaček
26.7.2023 20:42některé neumětely zpracovány na filety, či rovnou podány na talíři. Lidé zlenivěli ryby zabít, vykuchat a naporcovat. Druhá věc je cena, která je vyšroubována zájmem o naše ryby v zahraničí. Proč prodávat doma levně,
když je mohou prodat v zahraničí o mnoho dráž. Navíc když potřebuji
poptávku uspokojit vyšší produkcí, tak se mi prodražují vstupy. Ve
středověku to bylo levné maso "vyrobené" bez krmení na daleko větší
výměře rybníků než nyní a při daleko menším množství konzumentů. Je
to začarovaný kruh, jak uspokojit poptávku intenzivnějším chovem,
který se bez příkrmu neobejde. Kamarád má hektarový rybník s rybami,
které ho na nákladech nestojí ani korunu. Proč? Protože je jich
tam pouze tolik, kolik jich rybník uživí bez příkrmu a neplatí
ani personál na údržbu rybníku a starost o ryby. Nějakou potravu rybám
hodí do vody lovící a taky rodiče s dětmi krmící ryby z hráze. Pokud
musíte kupovat potravu a při vysoké koncentraci ryb ryby léčit, čeřit
vodu a platit veškerý personál, tak je pak ryba z moře levnější. Tu
totiž stačí pouze vylovit a zpracovat. Podpora měla směřovat do obnovy rybníků, které by šly cestou s lovem samotnými zákazníky. Ti by si
ulovili rybu na udici za poloviční cenu než na sádkách a to se přece vyplatí nejen zákazníkovi, ale i majiteli, který nemusí platit za výlov, sádkování atd. Kamarád to takto dělá pro své kamarády a známé.
O víkendech má lovné dny a prodává ryby "ze dvora". Pokud někdo rybu
neuloví, tak mu ji o něco dráž prodá z haltýře, do kterého je naloví
on sám a nebo ti úspěšnější lovci. Za malý obnos lidem rybu zabije a očistí. Ze zisku platí násadu a údajně má i slušný příjem navíc. O zákazníky nemá nouzi a to BEZ REKLAMY za miliony, které stát takto prošustroval.

Karel Zvářal
26.7.2023 20:57 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
27.7.2023 09:37 Reaguje na Karel Zvářalplánovali, ale když si napůl vykrmené prase zlomilo nohu,
tak byla zabíjačka i v létě. Čerstvost ale zajišťoval
řezník, který zabíjel lidem zvířata průběžně a oni si
navzájem vypomáhali výrobky v době, kdy na zabíjačku
teprve čekali. Mražák nikdo neměl a raději jelítka
rozdal, než aby se mu zkazily, protože věděl, že mu je
zase dá soused, až bude zabíjet on. Já pouze píšu, že i tímto směrem se může ubírat chov ryb, pokud z něho nechci
mít zlatý důl, ale stačí mi důl cínový. On je ziskový bez
drancování přírody a proti velkochovům i BIO a EKO. On
nenechává ryby umírat stářím jako na podobných revírech
chyť a pusť a nikdo mu neplatí za lov bez úlovku. Je
to průběžné zásobování čerstvým rybím masem za rozumnou
cenu a nikoliv nárazová konzumace ryb z průmyslového
chovu, či doprodej kapřích mražených půlek po půl roce
v obchodě. Cílem ochrany přírody by mělo být to průběžné
zásobování bez nákladného zamražování a ztrát při
překročení záručních lhůt. Ono je žádoucí abychom naši
přírodu využívali šetrně a průběžně bez oscilace mezi
přerybněním a vodou bez ryb po výlovu. On ten rybník už
pětadvacet let nevypouštěl a ani to nemíní udělat kvůli
plevelným rybkám, škeblím a jiným vodním organismům,
které většinou výlovy s vypouštěním vody nepřežijí a
nezatěžuje potok pod rybníkem bahnem při vypouštění.
Polopaticky rozepisuji dopodrobna tu jeho činnost, aby
to pochopili i ti, kteří nad tím nechtějí přemýšlet
a aby pochopili, že i toto může být cesta ke zvýšení
konzumace rybího masa bez dotací a reklamy.