https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-programy-deti-seznami-se-zivotem-capu-i-problemy-stehovavych-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Se životem čápů i problémy stěhovavých ptáků seznámí děti nové programy ornitologické společnosti

2.1.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Čtyři nové programy pro venkovní výuku dětí připravila Česká společnost ornitologická (ČSO). Žáci se v nich seznámí se životem čápů, s migrací stěhovavých ptáků a s problémy, s kterými se ptáci potýkají. Za ČSO to uvedla Gabriela Dobruská. Programy jsou dostupné na webu.
 

V programu Na komíně je čáp děti coby čápi projdou obdobím hnízděním a zjistí třeba to, jak mohou čápům uškodit lidské odpadky v hnízdech. "Vlastním prožitkem si žáci věci lépe uvědomí, dobře zapamatují a hlavně pochopí souvislosti. Sami při stavbě hnízda využijí provázky a vzápětí zjistí, jaké mohou mít následky. Právě to bylo hlavním cílem při tvorbě těchto programů – aby si žáci uvědomili dopad lidské činnosti na ptáky ve svém okolí a hledali řešení ke zmírnění tohoto negativního dopadu," uvedla autorka programů Dobruská. Podle ČSO jsou případy, kdy se čapí mláďata zamotají do ptačích provázků, čím dál častější. Svědčí o tom záznamy z webkamer.

"Jde o situaci, se kterou se mohou setkat i děti a mohou mít snahu okamžitě pomoci. Proto jsme ji zařadili mezi modelové problémy, které řeší žáci druhého stupně. Ukvapené jednání může vést nejen k porušení zákona, ale hlavně k ohrožení zdravých čápat a v neposlední řadě i dětí samotných," dodala Dobruská.

Druhé téma vychází z kampaně cílící na ochranu stěhovavých ptáků. "Chceme, aby si žáci uvědomili, že pytláctví je stále aktuální problém i na území Evropské unie a ochrana stěhovavých ptáků je možná pouze v rámci mezinárodní spolupráce," uvedla Dobruská.

U každého programu je podrobná metodika pro učitele. ČSO také příští rok uspořádá semináře Na křídlech ptáků, které pedagogům přiblíží programy i danou problematiku. První on-line seminář bude 8. a 9. února, zájemci se mohou přihlásit na webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.1.2022 08:15
Občas by se o ty problémy čápů, měli postarat hlavně dospělí. U hnízd je to především kontrola velikosti/váhy a čistoty - mají na to vždy 1/2roku.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.1.2022 10:08
Je součástí těchto programů i zařazení a popis postavení čápů v rámci potravního řetězce s poukazem na možné dopady četnosti čápů a na jiné živočichy?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.1.2022 10:18 Reaguje na Jarek Schindler
Čápů ubývá, za to jejich konkurentů v rámci potravinového řetězce přibývá - volavky šedé, bílé.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.1.2022 13:53 Reaguje na smějící se bestie
Ne, čápů rozhodně neubývá. Je to právě naopak.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.1.2022 15:03 Reaguje na Jarek Schindler
Asi jak kde, tady v regionu jsou 3hnízda už několik let prázdná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist