https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-biostimulator-vyvinuty-ceskymi-vedci-snizuje-spotrebu-hnojiv-v-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový biostimulátor vyvinutý českými vědci snižuje spotřebu hnojiv v zemědělství

27.11.2022 01:30 | PRAHA (ČTK)
Látka MTU posiluje kořenový systém rostlin: vlevo pšenice bez ošetření, uprostřed po aplikaci cytokininu TDZ, vpravo po ošetření biostimulantem MTU.
Látka MTU posiluje kořenový systém rostlin: vlevo pšenice bez ošetření, uprostřed po aplikaci cytokininu TDZ, vpravo po ošetření biostimulantem MTU.
Zdroj | Ústav experimentální botaniky AV ČR
Nový biostimulátor růstu nazvaný MTU, který vyvinuli čeští vědci, dokáže snížit spotřebu dusíkatých hnojiv až o 15 procent a zvýšit výnosy plodin. Látka také zvyšuje odolnost rostlin proti vysokým teplotám a suchu. Novinářům to dnes řekl Jaroslav Nisler z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, který na jejím vývoji pracoval přes deset let. Licenci na výrobu látky vlastní britská společnost Intracrop, která ji ve svém produktu Status chce příští rok uvést na český trh a považuje jí za zásadní objev.
 

Látku MCU vznikla v Laboratoři růstových regulátorů, což je společné pracoviště Univerzity Palackého a Akademie věd ČR. Nisler uvedl, že látka zabraňuje rozpadu chlorofylu, který se pak hromadí v rostlinách. Díky tomu mohou absorbovat více oxidu uhličitého, vyrobí více cukru a ten poté využijí k růstu hlavně kořenů a mohou vstřebávat více živin z půdy.

Při pokusu Poznaňské univerzity v Polsku při aplikaci jedné dávky produktu Status stoupl výnos o 13 až 14 procent a při aplikaci dvou dávek o 19 procent. Pokusy společnosti Intracrop také ukázaly, že při nižší aplikaci dusíkatých hnojiv se při použití jejich produktu dosáhlo stejného výnosu jako při běžném hnojení.

Podle Nislera je velký přínos objevu ve zvýšení odolnosti rostlin proti změnám klimatu. "Rostliny, které nejsou stresované, na běžném poli mohou mít o deset až 20 procent více chlorofylu. Rostliny trápené suchem nebo vysokou teplotou mohou mít po aplikaci této látky až o 50 procent více chlorofylu, což je velice významné," řekl. Zmínil také, že množství vyráběného produktu se používá ve velmi malém množství. Půl gramu látky se používá na postřik jednoho hektaru a testy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ukázaly, že nemá negativní vliv na životní prostředí.

Vědci poukazují také na to, že velká výhoda látky MCU je ve snižování množství hnojiv, které zemědělci na polích používají. Ředitel Ústavu experimentální botaniky Jan Martinec upozornil na nedostatek hnojiv způsobený válkou na Ukrajině a rostoucími cenami hlavně plynu, který je k výrobě dusíkatých hnojiv nezbytný. "Naše látka může ovlivnit miliony lidí na celém světě," doplnil.

Ředitel společnost Intracrop Mark Palmer řekl, že ve Velké Británii již látku testovali farmáři na řadě plodin včetně například kukuřice, pšenice, řepky, brambor nebo ovoce a zeleniny. Uvedl, že farmáři měli díky aplikaci látky o pět až 15 procent vyšší výnosy a měli pozitivní zpětnou vazbu od pěstitelů. Společnost podle něj považuje jejich produkt za "svatý grál budoucnosti" a plánuje ho uvést na český, maďarský a polský trh. Cílem společnosti je látku prodávat ve všech zemích EU, Spojených státech a Kanadě nebo také v Turecku a na Ukrajině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

27.11.2022 09:05
Látku vyvinuli čeští vědci, výzkum financovali čeští daňoví poplatníci, ale licenci na prodej mají britové, kteří na tom budou vydělávat..... překvapuje to někoho ?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.11.2022 09:25 Reaguje na Josef Mozek
No nepřekvapuje. Ono to vyvinutí výrobních postupů a schválení licence pro veřejné použití stojí obrovské peníze. A to naše vláda + výrobní firmy nedají.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.11.2022 10:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale autorská práva neříkají nic !
Licenční poplatky budou ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.11.2022 10:37 Reaguje na Josef Mozek
NE !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2022 11:16 Reaguje na Josef Mozek
Kde jste získal informaci o tom, že výzkum financovali čeští daňoví poplatníci?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.11.2022 11:23 Reaguje na Majka Kletečková
Vědci pracují za veřejné peníze.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2022 11:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
„… financovali ČEŠTÍ daňoví poplatníci.“

Mnohé granty bývají mezinárodní. Jak víte, že tento výzkum byl financován právě z českého grantu?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.11.2022 14:49 Reaguje na Majka Kletečková
I výzkum za mezinárodní grant je za veřejné peníze. Ve skutečnosti já ale nikde nic o českých daňových poplatnících nepsal.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2022 19:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
Takže jste na můj dotaz v 11:16 hod, který se týkal toho, zda výzkum financovali čeští daňoví poplatníci, zareagoval omylem, že?
Odpovědět
va

vaber

27.11.2022 09:44
takže nyní se bude stříkat nejen hnojivy ,ale i tímto zázrakem, kdo ví jaké má další účinky, myslím jen ty zázračné,
ale raději se to vyzkouší někde u východních barbarů
Odpovědět

Dalibor Štěpán

27.11.2022 15:10 Reaguje na vaber
Však oni to budou testovat na východních barbare ch...
Odpovědět
sv

sv

27.11.2022 18:02 Reaguje na Dalibor Štěpán
A rádoby bijci zelených na to budou nadávat, netuše, že svým kydání špíny na nové technologie jsou s těmi zelenými na stejné lodi a ještě při tom budou chlemtat pivo z ječmene odrůdy Diamant, což je radiační mutant.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

27.11.2022 18:57 Reaguje na sv
Zelení - naše spása a jediná naděje. :)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.11.2022 19:56 Reaguje na Josef Mozek
Kde jste získal informaci o tom, že výzkum financovali čeští daňoví poplatníci?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

27.11.2022 20:14 Reaguje na Majka Kletečková
V článku se píše, že výzkum prováděly české instituce a ty jsou placeny z českého rozpočtu. Nebylo tam nic o tom, že by na to někdo další přispěl, proto jsem logickou dedukcí usoudil, že to platili výhradně čeští daňové poplatníci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.11.2022 22:41 Reaguje na Josef Mozek
Nebylo tam nic o tom, že by na to někdo další přispěl. Také tam nebylo nic o tom, že by ten výzkum byl placen z českých grantů. Takže ve skutečnosti z článku nelze vydedukovat, kdo ten výzkum platil.
Odpovědět
sv

sv

27.11.2022 21:31 Reaguje na Josef Mozek
Ty jsi to se zelenou evidentně přehnal.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.11.2022 19:29
" Půl gramu látky se používá na postřik jednoho hektaru "

To už smrdí homeopatií.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2022 07:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud použijete moderní herbicid, tak si také vystačíte s gramovými dávkami na ha. Tyhle látky nepůsobí přímo, ale jako elicitory, startují v rostlinách výše popsané procesy. Je to zatím dost neprobádaná cesta a čas od času se taková nějaká látka objeví, to není žádné novum, ale všespásné to rozhodně zatím není.Něco podobného umí i půdní bakterie v jednom nejmenovaném českém přípravku, tj. snížit množství dodávaného čistého dusíku na 1 ha půdy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.11.2022 09:56 Reaguje na pavel peregrin
Díky za objasnění. Asi to tak je.

Jen mne napadá, že ta aplikace bude ve velmi zředěném roztoku (nic proti tomu), ale tím se posílí i to, co tam růst nemá (plevely). Nešlo by to aplikovat přímo na osivo?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.11.2022 10:21 Reaguje na Jiří Svoboda
To tedy nevím, ale asi ne, pro tento účel ta látka zřejmě vyvíjena nebyla. Většinou látky, které působí přes osivo, mají za úkol zlepšit energii klíčení a ochránit zároveň před chorobami přenosnými osivem, jenže základ energie klíčení je zase jen v prvopočátečním kvalitním osivu. Vše ostatní je jen nadstavba.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.11.2022 11:05
Na okraj, biostimulant, ve kterém je MTU jednou součástí, jsou organické sloučeniny dusíku stejně jako samotné MTU. Má to pomáhat rostlinám přežít sucho. Ale i plevelu, který se před aplikací asi bude likvidovat herbicidy.
https://www.cpm-magazine.co.uk/technical/better-biostimulation-strategies-for-spring-success/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist