https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-samec-nandua-pampoveho-odchovava-v-ostravske-zoo-deset-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový samec nandua pampového odchovává v ostravské zoo deset mláďat

19.5.2024 00:30 | OSTRAVA (ČTK)
U nanduů pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec, včetně inkubace vajec.
U nanduů pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec, včetně inkubace vajec.
Foto | M. Vlčková / Zoo Ostrava
Nový samec nandua pampového odchovává v ostravské zoologické zahradě deset mláďat. Samce zoo získala počátkem letošního roku z olomoucké zahrady. U nanduů pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec, včetně inkubace vajec, sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.
 
"Samec starostlivě pečuje o deset potomků. Jejich matky se do odchovu nijak nezapojují, dokonce jsou od samce s mláďaty oddělené. Samec se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda," uvedla mluvčí.

Samec snůšku inkubuje 35 až 40 dní a následně o mláďata až do jejich půlroku také pečuje. "Ostravský samec zasedl na 18 vajec, která mu během jednoho týdne nasnášelo pět samic. Z vajec se vylíhlo deset mláďat, jedno se nevyklubalo a zbytek byl neoplozený," doplnila mluvčí. Samce s mláďaty mohou návštěvníci pozorovat naproti výběhů lvů.

Matky se do odchovu nijak nezapojují. Samec se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda.
Matky se do odchovu nijak nezapojují. Samec se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda.
Foto | M. Vlčková / Zoo Ostrava

Nandu pampový je nelétavý pták obývající jihoamerické pampy. Dokáže běhat rychlostí až 60 kilometrů za hodinu. Křídla, která nemá uzpůsobená k letu, používá při běhu k udržování rovnováhy, nebo když chce prudce změnit směr nebo zastavit.

Mladí nanduové zůstávají ve skupinách až do své pohlavní dospělosti, tedy do věku dvou až tří let. V Červeném seznamu je řazen v kategorii blízko ohrožení. V jeho domovině je ohrožen zejména kvůli lovu. Pro zemědělství jsou také využívány travnaté plochy, které obývá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist