https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-navrhu-novych-zon-krnap-diskutovaly-v-h.marsove-desitky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh nových zón KRNAP vzbudil bouřlivou debatu aktualizováno

21.2.2019 20:30 | HORNÍ MARŠOV (ČTK)
"Prosím, respektujte limity tohoto malého pohoří. Snažme se o to, abychom se tady všichni snesli. Upozorňuji, že neplánujeme z Krkonoš nějakou divokou džungli," řekl Böhnisch.
"Prosím, respektujte limity tohoto malého pohoří. Snažme se o to, abychom se tady všichni snesli. Upozorňuji, že neplánujeme z Krkonoš nějakou divokou džungli," řekl Böhnisch.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Bouřlivá debata dnes v Horním Maršově provázela seminář Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) věnovaný návrhu nového dělení KRNAP na zóny a vymezení klidového území. Desítky lidí si přišly do místní základní školy poslechnout, co bude pro ně nová zonace v praxi znamenat a jak ovlivní rozvoj obcí a cestovní ruch. Z debaty, které se účastnili hlavně podnikatelé a starostové obcí východních Krkonoš, byla patrná nedůvěra k postupu národního parku. Jedním z hlavních požadavků bylo, aby správa národního parku zajistila více času na projednání návrhu nových zón.
 

"Většina lidí tady cítí, že řada věcí, která platila, přestávají platit," řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Během večera byla představena také petice, která bude adresovaná ministru životního prostředí. "Je to petice proti návrhu nové zonace KRNAP. Chceme po panu ministrovi garantovat čtyři body," řekl jeden z autorů petice Petr Martinov. Autoři petice požadují záruky, že bude moci pokračovat udržitelný rozvoj obcí, bude možné modernizovat vleky a lanovky, budovat infrastrukturu obcí a také zasněžovat sjezdovky. "Našim cílem je posbírat 10.000 podpisů. Petici chceme odeslat ministrovi do 30 dnů," uvedl Martinov.

V diskusi vystoupil také Richard Kirnig, majitel firmy Mega Plus, která vlastní SkiResort Černá hora - Pec a je klíčovou firmou v regionu východních Krkonoš. SkiResort provozuje ve východních Krkonoších lyžařská střediska Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Černý Důl a Svoboda nad Úpou. "Zneužili jste zonaci k tomu, abyste omezili cestovní ruch. Zahoďte to (návrh zonace) a udělejte to pořádně, nebo z toho bude válka jako na Šumavě," řekl během debaty Kirnig. Uvedl také, že navrhovaná zonace je vytržena z kontextu a musí se řešit společně s klidovým územím a s plánem péče o KRNAP. "Našim cílem je pouze zkvalitnit služby. Jsme si vědomi toho, že národní park není nafukovací a že by měla být zachována návštěvnost na stávající úrovni," řekl novinářům Kirnig.

Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch zopakoval, že obavy z nové zonace a z vyhlášení klidového území nejsou na místě. "Omlouvám se všem, kteří si myslí, že nová zonace bude revolucí, není tomu tak," řekl Böhnisch na úvod. Odmítl, že by KRNAP zneužíval zonaci k tomu, aby zabránil rozšiřování cestovního ruchu. "Nenacházím žádný způsob, jakým by to mohl udělat. Zonace se skutečně turistického ruchu nedotýká, a to ani klidová území," řekl novinářům Böhnisch.

Podle něj na rozdíl od současného rozdělení do zón to nové pro veřejnost nic zásadního neznamená. Například současné sjezdovky jsou zařazeny do zóny soustředěné péče o přírodu, která je z hlediska kvality ekosystému až na třetím místě a klidová území se lyžařských středisek netýkají. Také údržba stávajících turistických či běžkařských tras bude zachována jako dosud.

Obavy vzbudilo například to, že podle návrhu národního parku je cílem v zóně přírodě blízké dosáhnout stavu jako v "nejcennější" přírodní zóně. Konkrétně v této souvislosti zazněla oblast Černé hory nad Janskými Lázněmi, kde sjezdovky sousedí se zónou přírodě blízkou. Tato předpokládaná proměna by podle některých výrazným způsobem omezila cestovní ruch. "Prosím, respektujte limity tohoto malého pohoří. Snažme se o to, abychom se tady všichni snesli. Upozorňuji, že neplánujeme z Krkonoš nějakou divokou džungli," řekl Böhnisch.

Správa KRNAP má již ministerstvem životního prostředí návrh nové zonace schválený. V současné době pokračují jednání se členy Rady KRNAP, kterou tvoří zástupci obcí, vědců, horské služby či firem. Dohoda na návrhu nové zonace se členy Rady KRNAP, která by měla být na jaře, je jednou z podmínek pro její vyhlášení. Poté bude dohoda odeslána na ministerstvo. Podle vedení KRNAP by nová zonace a nová klidová území mohla být vyhlášena koncem letošního roku, pak bude platit dalších 15 let. Současně s pojednáváním návrhu s členy Rady KRNAP národní park naplánoval sérii seminářů pro veřejnost, jedním z nich byl ten v Horním Maršově.

Přírodní zóna, kam spadá například arkto-alpinská tundra, rašeliniště na hřebenech hor nebo původní lesy, bude mít rozlohu 7327,6 hektaru, což je 20,2 procenta rozlohy národního parku. Navrhovaná zóna přírodě blízká má rozlohu 8106,8 hektaru, což je 22,3 procenta území KRNAP. Zóna soustředěné péče o přírodu zabírá s rozlohou 20.702,3 hektaru 57 procent území a zóna kulturní krajina 183,7 hektaru a půl procenta území KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

22.2.2019 09:31
Já si tu veřejnost umím představit. Banda podnikatelů (a pozor, nic proti podnikatelům, naopak, jen vše proti těm, kteří pomalu likvidují zdravou krajinu, která by měla být nejvyšším zájmem člověka, například "zlepšováním služeb Pražákům") se bojí, že už nebude moci tak bezostyšně upravovat cokoliv v okolí, aby "lyžař náhodou mimo sjezdovku nenarazil na strom a měl kde parkovat". Chtěl bych docela vidět tu petici, respektive znát způsob, jakým lidi strašili, aby jim tu věc podepsali.
Já, jakožto rodilý a trvalý obyvatel Krkonoš, nemám vůbec nic proti tomu, aby se nejpřísnější formy ochrany rozšířily po celém KRNAPu, i za cenu úbytku měšťáků, kteří si staví sněhuláky uprostřed silnic nebo neustále porušují snad všechny zákazy, které ohledně jejich chování v parku jsou (o slušném vychování kdekoliv v lese nemluvě).
A ne, nejsem mrzutý strejc ze samoty, ale dvacátník, kterého serou Pražáci, co jezdí k nám do okolí, dělají všudě bordel, skupují naše domky a dělají z nich rekreační něco s anglickým trávníkem a tújemi (a strašně retro kolem od vozu na stěne, aby bylo poznat že už nejsou v Praze, omfg :D).

Ochrana přírody a zdraví nade vše, mamonáři!
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.2.2019 12:04 Reaguje na Anyr
a navíc ty hnusný pražáci dostanou všechny hezký holky a místní si ani nevrzne. jste holt chudáci a jeden by zaplakal a dal vám korunu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

22.2.2019 12:46
Jasně, výborný nápad nové zóny, lépe snad celý KRNAP, co KRNAP celé Krkonoše oplotit, aktivity zakázat a všechny, dát kamery, lesní stráž, vleky zrušit, ochrana před lidmi musí být důkladná. Zájemci o hory ať jezdí na turistiku, nebo lyžovat do rakous, německa, švýcar, tam tyhle nápady ještě místní politiky nenapadli.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2019 16:18
Jsou prostě negativní zkušenosti se Šumavou, a to soudruhům ochranářům nikdo neodpáře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist