https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-chteji-vice-informaci-o-dopadu-zalohovani-pet-lahvi-na-ekonomiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce chtějí více informací o dopadu zálohování PET lahví na ekonomiku

31.5.2023 10:45 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sdružení místních samospráv (SMS ČR) zatím není přesvědčené o tom, že zavedení zálohování PET lahví a plechovek je pro obce a občany výhodnější než stávající systém sběru tříděného odpadu. ČTK to po jednání s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) minulý týden řekl místopředseda sdružení Oldřich Vávra. Uvedl, že ministerstvo má obcím poskytnout více podkladů k další diskusi. Obce se obávají výpadků části příjmů ze systému třídění. Hladík v České televizi naopak řekl, že dopad na rozpočty obcí bude pozitivní.
 

Ministerstvo počítá s tím, že do zálohování by se měly zapojit všechny obchody s plochou nad 50 metrů čtverečních, menší prodejny se budou moci zapojit dobrovolně. Cílem je vrátit do oběhu 90 procent plastových lahví do pěti let od spuštění systému. Hladík už dříve uvedl, že nejdříve to bude v polovině roku 2025.

Podle Vávry by se mělo debatovat nad tím, zda stávající systém sběru odpadu nejde zlepšit za výrazně nižších nákladů, než bude stát zavádění zálohování. K úpravě stávajícího systému se nabízí například legislativní úpravy, které by snížily rozmanitost materiálů na jednom obalu. "To znamená, že by obaly šly lépe zpracovávat," doplnil.

Obce podle něj již nyní kvůli zachování obslužnosti pro občany například provozují pošty, obchody i hospody a zálohování by pro ně znamenalo další povinnosti a náklady. Obce nyní za sběr odpadu dostávají peníze z poplatků, které povinně odvádí výrobci.

Vávra uvedl, že sdružení chce mít k celému systému detailní informace. "Chceme vidět celý systém, je navržený od začátku až do konce. A pokud budeme přesvědčení, že je výhodný pro občany a pro obce, že je opravdu lepší, tak nevidíme důvod, proč setrvávat na odporu, ale zatím o tom přesvědčeni nejsme," dodal.

SMS ČR upozorňuje na to, že mnoha prodejnám by vznikly komplikace s převzetím a skladováním nápojových obalů, často na to ani nemají prostory. Hladík dnes odmítl, že zálohování takové komplikace přinese. Řekl, že obchodníci dostanou za zapojení do systému odměnu, uvažuje se o zhruba jedné koruně za nápojový obal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pa

petr angi

31.5.2023 15:47
Obcím se nedivím, doprava jen PET od občana do obchodů, z obchodu do několika míst v republice a k třídění na barvy a zároveň svoz zbylých plastů bez petek ze žlutých nádob je násobně dražší jak současný systém svozu všech plastů ze žluté nádoby přes 120 třídiček k recyklátorovi. Technické služby totiž vozí plast lisovacími vozy. Větší doprava při zálohovém systému = větší emise a dražší systém. Otázka zní proč, když současná návratnost PET do recyklace je 80% a se zálohami možná bude návratnost PET 80% za několik let. To už v té době budou obce stávajícím systémem třídit a recyklovat 90% PET. Takže chceme dražší a méně ekologický systém než je stávající. Asi se chce zbytečně utratit 5 mld. na automaty do obchodů. Zavádíme tak duální systém sběru a svozu plastů. Duální systém v Německu 2x zkrachoval. P.S. Slovensko po roce od zavedení záloh má návratnost 70% PET.
Odpovědět
ji

1.6.2023 15:28 Reaguje na petr angi
Iniciativa Zálohujeme.cz uvádí, že "V České republice se vytřídí 69,5 % PET lahví a pouze 35 % plechovek." Odkud máte Vaše údaje o čísle 80 %?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

1.6.2023 16:27 Reaguje na petr angi
Stejné "protiargumenty" se objevovaly při zavádění zálohových systémů ve všech 14 zemích EU, a jistě se objeví i v těch zbývajících, které veřejně oznámili zavedení do dvou let. Za dva roky nezůstane v EU země bez zálohového systému. Je prostě v kombinaci s kontejnerovým tříděním efektivnější. Proto také třeba zmíněné Německo recykluje mnohem více plastových obalů, než ČR. Podle nové zprávy EKOKOM se v ČR recykluje 46% plastových obalů. Podle zákona máme recyklovat 50%.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2023 23:45 Reaguje na Daniel Vondrouš
Efektivnější? Nikde jsem neviděl výpočet, který by přesvědčivě dokazoval, že za korunu vloženou dostanu nějaké zajímavé množství druhotné suroviny.
A když vidím, na kolik zálohování přijde, tak mám obavy, že se budou akorát vyhazovat peníze jen kvůli blbému zákonu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.6.2023 09:14 Reaguje na Daniel Vondrouš
Na to vaše konstatování mohu jen prohlásit závěry 14. sjezdu strany splníme ať to stojí co to stojí. Sláva sociálním inženýrům, pryč se svobodou.
Odpovědět
ig

31.5.2023 16:10
Ekonomicky je to jednoznačný přínos. Pro výrobce nápojů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

31.5.2023 17:36 Reaguje na
Největší kšeft z toho budou mít výrobci zálohových automatů, dále provozovatel zálohového systému a to vše zcela na úrovni stavby "hladové zdi"
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

31.5.2023 17:34
Jak zaznamenám jakoukoliv zmínku o plastových vratných lahvích, tak se mi zvedne adrealin.
Proč, protože jde o systémovou zhůvěřilost a podvod na občanech a vynucený kšeft pro vybrané obchodníky pod patronací státu. A co je nejhorší, nic ekologicky pozitivního to nepřinese.
1. Provozní náklady tohoto systému se blíží současným nákladům na současný také sociálně inženýrský projekt třídění, tzn že zavedení zálohování zdvojnásobí celospolečenské přímé náklady.
2. Nákup výkupních automatů zdraží prodávané výrobky o nezanedbatelnou částku.
3. Zkušenosti hovoří, že celý systém je také financovaný z cca 10% nevýkupem, tzv, vratných PET lahví. To lze nazvat systémovou krádeží.
4. Systém dramaticky monopolizuje celý trh s výrobky uváděných v těchto „zálohovaných obalech“.
5. Podvodný argument o tom, že se sníží nepořádek na veřejném prostranství je jen „přání“ prosazovatelů tohoto nesmyslu. Je to provoplánové mediální zacílení na neznalou veřejnost!!
6. Je to vražení do ekonomiky další umělé, zbytečné práce a to i se zapojením veřejnosti, je to bezskropulozní zbytečné zaměstnání veřejnosti do zbytečné práce.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

31.5.2023 17:38
Hladík v České televizi naopak řekl, že dopad na rozpočty obcí bude pozitivní.

Pan ministr Hladík bezskropulózně lže jako když Rudé právo tisklo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2023 17:54
Vzpomínám, jak bylo vše-potraviny ve skle (pivo, limo, mlíko, jogurty), později i v plastu, který se asi pálil (bez jakýchkoliv protestů), neb všude byl pořádek. Pokud se dnes protestuje proti spalovnám a skládkám, nelze se divit, že se našlo takové řešení, aby se vlci najedli a veřejnost neměla důvod protestovat, maximálně tak systém mohou sabotovat. Ale s tím se asi počítá, a všechno je to odrazem dnešní pošahané doby. Přesně podle toho filmu Makový a makovější.
Odpovědět
ji

1.6.2023 15:26
Doporučuji diskutérům nejprve projít sekci Mýty a fakta na stránce iniciativy Zálohujeme: https://www.zalohujme.cz/faq/

Mimo jiné je tam uvedeno např. "V České republice se vytřídí 69,5 % PET lahví a pouze 35 % plechovek.", tedy nikoliv 80 %, jak je odhadováno zde v diskuzi.
Dopady na města a obce jsou uvedeny ve studii CETA: https://jdemeokrokdal.cz/wp-content/uploads/2022/07/Obce_zalohy2022.pdf
Jsou tam různé scénáře a také procentuální navýšení všech nákladů (výdajů) obcí a to zvlášť pro PET a zvlášť pro plechovky. Nebudu Vás napínat, tak čísla jsou "dechberoucí", pohybují se v rozmezí navýšení nákladů o 0,003 % - 0,09 %, tedy nejde o žádné katastrofické scénáře.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2023 23:46 Reaguje na
Ježiš a co by měli psát? Přiznat, že prosazují blbost a že se nic neušetří?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.6.2023 09:10 Reaguje na
Rád bych si s vámi na toto téma podiskutoval Těch 5,2 miliardy za které se pořídí výkupní automaty, to jsou ty vámi předkládané promile, 1,5 miliardy jsou náklady na provoz systému, ta zbytečná práce milionů občanů je taky dle vás bez hodnoty.
Doporučuji Vám číst mezi řádky, když čerpáte z uvedeného zdroje a mějte u toho kalkulačku a zdravý selský rozum.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist