https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-mohou-vymenit-verejne-osvetleni-za-usporne-a-branit-svetelnemu-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce mohou vyměnit veřejné osvětlení za úsporné a bránit světelnému znečištění

20.8.2019 09:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dotace směřují na několik druhů opatření, jako například na nákup a montáž osvětlovacích těles, na optimalizaci řídicího systému veřejného osvětlení v obcích (v případě, že proběhne společně s výměnou svítidel), na rekonstrukce rozvaděčů veřejného osvětlení (také při společné výměně svítidel) nebo na výměnu kabeláže u nově instalovaného svítidla. Ilustrační snímek.
Dotace směřují na několik druhů opatření, jako například na nákup a montáž osvětlovacích těles, na optimalizaci řídicího systému veřejného osvětlení v obcích (v případě, že proběhne společně s výměnou svítidel), na rekonstrukce rozvaděčů veřejného osvětlení (také při společné výměně svítidel) nebo na výměnu kabeláže u nově instalovaného svítidla. Ilustrační snímek.
Zdroj | MÚ Jesenice
Obce a města mohou získat až dva miliony korun podpory na energeticky úsporná řešení při rekonstrukci veřejného osvětlení. Jejich smyslem je snížit spotřebu energie a zároveň zlepšit kvalitu života v obci díky snížení světleného znečištění.
 
Program vyhlašují společně ministerstva průmyslu a životního prostředí. Žádosti mohou obce podávat od začátku září do konce října 2019. Obdobnou podporu rozdali již v loňském roce. Z jejích peněz letos rekonstruuje podle sdělení ministra veřejné osvětlení více než sto padesát obcí a menších měst.

„Veřejné osvětlení má často špatnou barvu, která nepříznivě působí na lidský organismus. Světelný smog se negativně projevuje na zdraví lidí, ale i zvířat, protože narušuje biologické rytmy v nočních hodinách. Dalším problémem je pak energetická neefektivita takového osvětlení a tím pádem i vyšší výdaje na jeho provoz,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Aby osvětlení nezpůsobovalo světlený smog, musí splnit několik kritérií: svítit pouze do dolního poloprostoru, omezit podíl modré složky světla a snížit přesvětlování, tedy úroveň osvětlení nebo jasu komunikace, které nesmí překročit hodnoty požadované normou ČSN EN 13201 o více než 30 %.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje úspory energie u veřejného osvětlení dlouhodobě a na tuto aktivitu se jen v posledních třech letech podařilo z programu EFEKT vyčerpat více než 350 milionů korun dotací,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Obce, jejichž katastrální území se alespoň částečně nachází v chráněné krajinné oblasti (CHKO) žádají o podporu u Státního fondu životního prostředí ČR, ostatní obce ležící mimo CHKO u ministerstva průmyslu a obchodu.

Dotace směřují na několik druhů opatření, jako například na nákup a montáž osvětlovacích těles, na optimalizaci řídicího systému veřejného osvětlení v obcích (v případě, že proběhne společně s výměnou svítidel), na rekonstrukce rozvaděčů veřejného osvětlení (také při společné výměně svítidel) nebo na výměnu kabeláže u nově instalovaného svítidla. Dalších až 50 000 korun mohou obce získat i na projektovou dokumentaci nebo energetický audit. Maximální výše podpory nesmí překročit 50 % způsobilých výdajů.

V loňském roce v rámci první společné výzvy Státní fond životního prostředí ČR obdržel 34 žádostí, dotaci získalo 32 projektů za celkem 36,2 mil. Kč.

Mezi schválenými projekty je například rekonstrukce veřejného osvětlení v Malé Skále či Dolním Bousově, svítidla se vymění v Českém Krumlově nebo ve Strážnici a úsporné lampy se objeví i kolem silnice I/13 v Děčíně. Ministerstvo průmyslu a obchodu z celkem podaných 153 žádostí pro rok 2019 podpoří 123 projektů za celkem 121,5 miliónů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

22.8.2020 13:50
U nás žádné světelné znečištění není, protože v 10 večer se veřejné osvětlení zhasíná a pak je tady úplná tma :-D . Mně to ale nevadí, protože málo kdy někam chodím a na zahradě máme venkovní osvětlení, které jsme si objednali z https://www.bytova-svitidla.cz/Venkovni-osvetleni , takže na zahradě máme světla dost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist