https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obec-ceperka-se-chce-dal-branit-proti-stavbe-spalovny-komunalniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec Čeperka se chce dál bránit proti stavbě spalovny komunálního odpadu

5.2.2024 12:10 | ČEPERKA (ČTK)
Foto | Michal Louč / Wikimedia Commons
Obec Čeperka se chce dál bránit proti stavbě spalovny komunálního odpadu ve svém katastrálním území. Ministerstvo životního prostředí k záměru vydalo v lednu souhlasné stanovisko EIA o vlivu stavby na prostředí, což investorovi, elektrárně Opatovice umožňuje pokračovat v přípravě projektu. Obyvatelé Čeperky výstavbu zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO) s kapacitou 150 000 tun ročně v září 2022 v referendu odmítli.
 

"Můžeme proti souhlasu ministerstva podat rozklad k ministrovi. Zatím jsme se ještě úplně nerozhodli, ale jsme vázáni místním referendem," řekla ČTK starostka Kristina Vosáhlová.

Obec se snaží vyhlásit stavební uzávěru v dotčené části svého katastrálního území, která by platila čtyři roky. Připravuje také změnu územního plánu, jež má stavbu znemožnit, zároveň pracuje na novém územním plánu obce se stejným dopadem.

Výhrady ke spalovně má rovněž ekologické sdružení Arnika. Podle něj by vzniklo další nadbytečné zařízení pro energetické využití odpadu, které by nevedlo k plnění cílů pro recyklaci komunálního odpadu na úrovni regionální ani národní. "V zařízení budou končit i snadno recyklovatelné materiály, což plyne z aktuálního složení popelnic na směsný odpad. Mezi nimi budou i plasty, jejichž spalování bude zdrojem velkého množství emisí oxidu uhličitého, který výrazně přispívá k postupující klimatické změně, a které nijak nepomůže v potřebném odklonu od spalování neobnovitelných zdrojů energie. Zařízení sice získalo souhlasné stanovisko EIA ministerstva životního prostředí, nicméně ne všechny naše připomínky byly vypořádány," uvedla Nikola Jelínek, odbornice Arniky na vztah spaloven a životního prostředí.

Výhrady měla v procesu posuzování záměru na životní prostředí mimo jiné také obec Vysoká nad Labem nebo královéhradecký magistrát, který zvažuje další právní kroky. "Nabízí se zde účast na navazujících řízeních. Město proto v tuto chvíli zjišťuje, jaké má další možnosti a po zvážení všech okolností se rozhodne, jak bude postupovat dál," odpověděla na dotaz ČTK Kateřina Malá z kanceláře primátora.

Zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO), které plánuje opatovická elektrárna, by zpracovávalo 150.000 tun odpadu ročně, což představuje 480 tun za den. Vzniklé teplo by se distribuovalo systémem centrálního zásobování teplem elektrárny, která je dodává do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí. V záměru se počítá s roční výrobou tepla 615 terrajoulů (TJ), z čehož 17 TJ činí vlastní spotřeba, a s výrobou elektrické energie 78,5 gigawatthodiny (GWh) za rok. Vlastní spotřeba dosahuje 15,7 GWh.

Lidé ze sousedních Opatovic nad Labem výstavbu spalovny v roce 2006 odmítli v referendu. Elektrárna proto přemístila záměr do jiné části areálu v katastru Čeperky.

Podle mluvčí elektrárny Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterými chce postupně nahradit hnědé uhlí. Její výkon by zřejmě pokryl dodávky tepla a elektrické energie domácností krajského města. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

6.2.2024 20:16
No jo, teď to odmítají, protestují, zkouší investiční záměr překazit. Až se tam ZEVO postaví a zprovozní, emoce a strach z něj opadnou a nikdo z odpůrců si toho pak ani nevšimne. Vzpomeňte si na případ ZEVO Chotíkov a na právní obstrukce a tanečky kolem něj. Nakonec, ZEVO postavili, spustili a - najednou je klid. A ještě tam pořádají exkurze pro odbornou veřejnost, pro školy, i pro ostatní zájemce. Stačí si zamluvit termín a jít se podívat, jak v praxi funguje ZEVO pro využití směsného komunálního odpadu, který jinak vršíme na haldách páchnoucích skládek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist