https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/objem-svycarskych-ledovcu-se-za-posledni-dva-roky-zmensil-o-deset-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Objem švýcarských ledovců se za poslední dva roky zmenšil o deset procent

29.9.2023 01:43 (ČTK)
Foto | Thomas Jundt / Flickr.com
Objem švýcarských ledovců se za poslední dva roky zmenšil o deset procent, uvedli vědci ze Švýcarské akademie přírodních věd. Stejně ledu odtálo za 30 let do roku 1990. Letošní čtyřprocentní úbytek je druhý nejhorší v dějinách měření. Nejvíce ledu, a to šest procent, zmizelo ze švýcarských ledovců loni. S odkazem na závěry vědců o tom informovaly zahraniční tiskové agentury.
 

"Švýcarské ledovce tají stále rychleji. To zrychlení je dramatické," uvedla Švýcarská komise pro pozorování kryosféry (GLAMOS) při Švýcarské akademii věd. Příčinou jsou podle ní velmi nízké sněhové srážky v zimě 2022/23 a vysoké teploty v létě.

V průměru se tloušťka ledu všech ledovců zmenšila asi o dva metry, někde zmizely i tři metry ledu. Některé ledovcové jazyky se rozpadly a menší ledovce zcela zmizely. Dokonce i v kantonu Valais na jihu země a v Engadinu na východě, kde byly ledovce ve výšce přes 3200 metrů dosud neporušené, bylo letos naměřeno několikametrové tání.

"Velmi rychle přicházíme o malé ledovce, zbývající led je pokrytý kamením a sutí. Oblasti, které bývaly po celá desetiletí i století pokryty ledem a sněhem, se staly černými svahy, které jsou kvůli padajícímu kamení nebezpečné," řekl agentuře Reuters vedoucí pozorování v GLAMOS Matthias Huss. "Museli jsme ukončit jeden náš monitorovací program na malém ledovci ve středním Švýcarsku, protože měření už bylo příliš nebezpečné," dodal.

Švýcarští vědci měří ledovou pokrývku všech svých ledovců od roku 1960. Na některých z nich sahají měření až do roku 1914.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

30.9.2023 09:55
je třeba hledat pozitiva,například,že tání ledovců udržuje průtok v řekách a voda je čistá,
říčka u nás by letos určitě vyschla ,průtok udržuje kanalizace a čističky vody co do ní vypouští vodu,
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist