https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obleceni-rozvesene-po-praze-ma-upozornit-na-ekologickou-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oblečení rozvěšené po Praze má upozornit na ekologickou krizi

1.10.2019 00:18 (ČTK)
Na téměř dvacítce míst v Praze se včera objevilo rozvěšené oblečení. Jde o akci hnutí Extinction Rebellion, které tím chce poukázat na klimatickou a ekologickou krizi.
Na téměř dvacítce míst v Praze se včera objevilo rozvěšené oblečení. Jde o akci hnutí Extinction Rebellion, které tím chce poukázat na klimatickou a ekologickou krizi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na téměř dvacítce míst v Praze se včera objevilo rozvěšené oblečení. Jde o akci hnutí Extinction Rebellion, které tím chce poukázat na klimatickou a ekologickou krizi. "Šaty bez lidí" tu podle hnutí zůstanou, pokud svět bude nadále ignorovat vědecká zjištění o klimatické krizi. Oblečení, které se včera ráno objevilo v Praze zejména u stanic metra, má zároveň upozorňovat na zátěž, kterou pro planetu představuje textilní průmysl. Sdělilo to hnutí Extinction Rebellion.
 

"Když budeme nadále ignorovat vědecká zjištění o probíhající klimatické krizi, lidstvo vymře ještě ve 21. století. A zůstanou tu po nás šaty bez lidí," píše hnutí na letáku.

Textilní průmysl je po ropném druhým nejšpinavějším sektorem na světě, upozorňuje hnutí. Zdůvodňuje to tím, že pěstování plodin potřebných k výrobě textilu je náročné na vodu, při zpracování se používají chemické látky a znečišťují odpadní vody. Materiál je během výroby mnohokrát přepravován. Hnutí uvádí, že podle Evropské komise občané Evropské unie ročně vyhodí 5,8 milionu tun textilu, z čehož je čtvrtina recyklována nebo využita pro charitativní účely. Oblečení, které dnes hnutí rozvěsilo po Praze, zbylo před dvěma týdny při výměně oblečení v parku Grébovka.

Šaty bez lidí jsou první ze série akcí nazvané Vyzdobme ulice, která bude pokračovat celý týden. Na ni naváže týden rebelií, který vyvrcholí festivalem a protestní akcí "Velká rebelie za život" v sobotu 12. října na Václavském náměstí. Hnutí, které vzniklo loni v květnu ve Velké Británii, v Česku pořádalo už řadu akcí. Tou poslední bylo v sobotu ráno zavěšení transparentu na sochu svatého Václava v Praze. Během srpna aktivisté protestovali třeba před ministerstvy životního prostředí a pro místní rozvoj nebo před úřadem vlády.

Mezinárodní hnutí Extinction Rebellion - česky Vzpoura proti vyhynutí - používá zkratku XR, logem hnutí jsou přesýpací hodiny v kruhu. To je také natištěné na oblečení, které se dnes objevilo v Praze. Hnutí požaduje, aby vlády říkaly pravdu o vážnosti klimatické krize a začaly okamžitě jednat za účelem dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025. Veřejnost chtějí mobilizovat nenásilnými a přímými akcemi občanské neposlušnosti malých skupin lidí, jako jsou blokády či protesty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

1.10.2019 08:13
Co třeba místo věšení hadrů jít sázet stromy?Ale to je práce které se vy obchodníci s deštěm štítíte.
Odpovědět

Lenka Č.

1.10.2019 15:05 Reaguje na Václav Kain
Vzhledem k tomu, že cílem akce bylo upozornit na zátěž, kterou představuje textilní průmysl, zde nevidím nějakou souvislost s Vámi navrhovaným sázením stromků.
Ale když to sázení stromů tak propagujete, co Vám brání se vrhnout do práce? Rozhodně je to smysluplnější než psát komentáře o ničem...
Odpovědět
Jaroslav Čížek

Jaroslav Čížek

2.10.2019 10:54
A kdypak začnete vyhazovat své mobily a laptopy, ptotože těžba toho zlata, které v nich máte, ničí Amazonii a kobalt do baterií pro ně a ta čistá auta, těží děti v Kongu? Četl někdo z Vás články jako Špinavá pravda o zelených bateriích nebo Krev v mobilech? Tady děláte scény kvůli stopovému množství rtuti v komíně elektrárny a ty tuny, co se spotřebují při jeho těžbě v Amazonii, Vám jsou ukradené nebo to k Vám ještě nedorazilo? Nebo snad začnete vyžadovat, abychom si to zlato konečně začali těžit doma? Třeba v Kašperských Horách nebo u Jílového? Doufám, že až budete pořádat to divadelní představení, budete konečně všichni vědět, jakou kdo z Vás má ekologickou stopu a jak ji u sebe snížíte pod tu hranici, na kterou máte jako jedna 7,7 milirdtina nárok. Naposledny přen MŽP nejenom že Vaši vůdci nevěděli, jakou sami mají, ale jak by mohli, když o ní neměli ani ponětí, protože netušili, v čem se měří. Račte nejdříve začít u sebe, a přestaňte se chovat jako pokrytečtí rozmazlení fracci. Už Vás vidím, jak jste ochotni žít jako děti Amišů, kteří se do té "nárokové" ekologické stopy možná vejdou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist