https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-japonskeho-ostrova-nasli-desitky-ubodanych-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé japonského ostrova našli desítky ubodaných želv

19.7.2022 01:13 | TOKIO (ČTK)
Karety obrovské patří mezi chráněné druhy. Tyto majestátní mořské želvy často plavou do porostu mořských řas a chaluh u břehů Kumedžimy - jednoho z malých ostrůvků asi 2000 kilometrů jižně od hlavních japonských ostrovů.
Karety obrovské patří mezi chráněné druhy. Tyto majestátní mořské želvy často plavou do porostu mořských řas a chaluh u břehů Kumedžimy - jednoho z malých ostrůvků asi 2000 kilometrů jižně od hlavních japonských ostrovů.
Nejméně 30 mrtvých karet obrovských našli obyvatelé odlehlého japonského ostrova na pláži. Mnoho želv bylo ubodáno ranou do krku, informoval zpravodajský server BBC News.
 

Obyvatelé ostrova Kumedžima našli mrtvé želvy během odlivu. Nejméně jeden z místních rybářů přiznal, že želvy zranil, když je dostával z rybářských sítí. Policie už případ vyšetřuje jako týrání zvířat.

"Některé želvy jsem vypletl a pustil do moře. Ale ty těžké jsem nedokázal vymotat, a proto jsem je bodl, abych se jich zbavil," citoval nejmenovaného rybáře japonský zpravodajský server Mainiči.

Karety obrovské patří mezi chráněné druhy. Tyto majestátní mořské želvy často plavou do porostu mořských řas a chaluh u břehů Kumedžimy - jednoho z malých ostrůvků asi 2000 kilometrů jižně od hlavních japonských ostrovů. V této oblasti také fungují intenzivní ochranářské programy.

Mořští biologové a zaměstnanci Muzea mořských želv, které se na ostrově Kumedžima nachází, spěchali po objevení želv na místo, ale většina karet už nejevila známky života. Některé měly bodné rány do krku, jiné měly pořezané ploutve.

"Nic takového jsem nikdy v životě neviděl," řekl jeden ze zaměstnanců muzea japonskému listu Asahi Šimbun. "Je nesmírně těžké se s tím vyrovnat," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.7.2022 06:21
Smutné. A to je jen zlomeček, kolik chráněných druhů pohltí širý oceán (viz. nevody).
Odpovědět
VK

Vaclav Kral

22.7.2022 10:53
To je hrozně divné. Japonce sem považovat za všechno žrouty. Taková kareta se nedá sníst, když se zamotala do sítě (nejspíš tenatovka)? Chytá ryby a želvu zabije a hodí do moře? Bych mu dal výchovnou za to pohrdání dary moře.
Myslím že už dlouho se nesmí bycatch(nechtěně ulovené ryby atp ) hazet zpatky do moře. Mají na to na palubě drtice a velký pařáky kde se všechen odpad bio povaří, oddělí se rybí olej a zbytek se vylisuje do krmnych pelet pro nasledny výkrm lososu pstruhu drůbeže halibutu v intenzivních morskych farmách. Prostě aby to nepřišlo nazmar, když už v te síti ta ulovená ryba umřela.

Normálně měl ten rybář ty želvy zabit, naporcovat maso a zbytky krunyre atp hodit krabum. Mohli mit misto ryb želví polívku jednou za čas zpestření.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

25.7.2022 08:52
Jsem přesvědčen, že před dvaceti či více lety by to rybář udělal tak, jak píše pan Král. Tj. racionálně a s úctou k tomu, co moře poskytuje.
Jenže časy se mění a s nimi i žebříčky hodnot...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist