https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ocipovane-popelnice-v-pardubickem-kraji-maji-prinest-spravedlivejsi-poplatky-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Očipované popelnice v Pardubickém kraji mají přinést spravedlivější poplatky za odpad

23.4.2021 11:30 | HLINSKO (ČTK)
Každá zapojená obec bude mít přístup do evidenčního systému. Bude tak moci sledovat jak množství odpadu podle jednotlivých nemovitostí, tak počet výsypů odpadových nádob. Radnice by tak mohly například každé domácnosti účtovat poplatky za likvidaci komunálního odpadu přesně podle jeho produkce.
Každá zapojená obec bude mít přístup do evidenčního systému. Bude tak moci sledovat jak množství odpadu podle jednotlivých nemovitostí, tak počet výsypů odpadových nádob. Radnice by tak mohly například každé domácnosti účtovat poplatky za likvidaci komunálního odpadu přesně podle jeho produkce.
Licence | Volné dílo (public domain)
Některé technické služby v Pardubickém kraji se připravují na vyvážení čipovaných popelnic. Systém umožní obcím přesněji evidovat množství komunálního odpadu v jednotlivých domácnostech a firmách. Mohly by také nastavit spravedlivější poplatky za jeho likvidaci. Čipy identifikující příslušnou nemovitost umístí na popelnice obce.
 

Například Technické služby Hlinsko, které svážejí odpad z velké části Chrudimska, počítají s testováním systému od poloviny roku, plný provoz by mohl začít v lednu. "Má to evidenci objemu nádoby, vztah k nemovitosti a může to být i komoditně rozdělené. Čip umožní rozlišit i komunální nebo tříděný odpad," řekl ČTK jednatel Technických služeb Hlinsko Petr Stejskal.

Kvůli přesnějšímu sledování vyvážených odpadů budou muset Technické služby Hlinsko upravit svá vozidla nebo koupit nová. Budou osazena čidly na automatické čtení čipů a zařízením na zaznamenávání frekvence vysypávání odpadových nádob. Možné je také u každé popelnice ručně do evidence označit míru její naplněnosti nebo přímo vybavit vůz váhou, která obsah zváží. Stejskal by preferovat posledně uvedené nejvyspělejší řešení, které je však nejnákladnější. Rozhodnout budou muset vlastníci, jimiž je 62 obcí. "Jakmile do toho vstupuje lidský faktor, jsou tam vždycky nepřesnosti," uvedl Stejskal.

Každá zapojená obec bude mít přístup do evidenčního systému. Budou tak moci sledovat jak množství odpadu podle jednotlivých nemovitostí, tak počet výsypů odpadových nádob. Radnice by tak mohly například každé domácnosti účtovat poplatky za likvidaci komunálního odpadu přesně podle jeho produkce. "Záleží na obcích, jak budou chtít ta data využívat. Pořád panuje taková solidarita území obce," řekl Stejskal. Některé domácnosti podle něj stále topí kvůli nízkým nákladům uhlím, takže produkují značné množství popela a škváry, další zase mají například malé děti a v popelnicích pak končí jednorázové pleny.

Nový systém zavede ve Svitavách časem také komunální odpadová společnost Liko. Vážit odpad každé popelnice zatím nebude, pouze bude evidovat její velikost, přibližné naplnění a počet výsypů. Domácnosti také dostanou čipované nádoby na plasty, čipovat se budou i odpadové nádoby ve firmách. Ředitel firmy Josef Gestinger odmítá, aby radnice finančně zvýhodňovala domácnosti, které více třídí a produkují málo směsného odpadu. "Jsem zásadním odpůrcem toho, abychom v dnešní pokročilé době, kdy by měl každý člověk vědět, co je obrazcem slušného chování, abychom mu nabízeli nějakou stovku za to, že bude něco dělat správně. To každému rozmlouvám," řekl ČTK Gestinger. Podle něj hrozí, že lidé budou odpadky házet třeba do přírody, aby ušetřili.

Starosta Svitav David Šimek (Sdružení pro město Svitavy) chce nejdříve přesně odlišit odpad vznikající ve firmách od toho z domácností. "Nejdříve budeme sbírat data, na jejich základě budeme vyhodnocovat efektivitu. Možná pak dojde i na určité bonusy pro některé domácnosti. Nechceme se unáhlit, nejdřív nám ale jde o vytvoření systému evidence," řekl ČTK Šimek. Podle něj by v budoucnu mohly více platit domácnosti, které by byly nad průměrnou hodnotou na obyvatele města.

Moravská Třebová zavedla v roce 2017 systém evidence množství odpadů v domácnostech pomocí čárových kódů. Po několika letech ale radnice zrušila poskytované slevy za třídění, město na ně příliš doplácelo. "Možná použijeme čipované popelnice pro firmy, jinak ale ne," uvedl jednatel Technických služeb Moravská Třebová Vítězslav Škrabal.

Nový systém zatím nebude ani v Chrudimi. "Město zřídilo komisi k odpadům a toto je jeden z bodů, o nichž rozhodne, zda se zavede, nebo ne," řekl ČTK ředitel Technických služeb Chrudim 2000 Zdeněk Kolář.

Důvodem k přesnější evidenci obsahu popelnic je novela zákona o odpadech. Nařizuje postupné snížení množství jeho ukládání na skládky, jinak se poplatky za skládkování a tím i pro domácnosti drasticky zvýší.


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

23.4.2021 12:17
Každé řešení které je lepší než komunismus který v odpadech vládne vítám. Zatím je to tak že platím za sebe, následně se přistěhovala manželka a platím za dva, časem přibylo jedno a druhé dítě takže platím za čtyři, ale z nějakého pomateného důvodu (který jistě někomu moc vyhovuje) mám stále nárok na jednu popelnici k č.p.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.4.2021 10:18 Reaguje na Jirka Černý
Pokud Vám nestačí 110 litrová nádoba na týden, tak je to k zamyšlení, to za prvé.
Nevím jaký předpis a kdo jej prosazuje a Vám zabránit v pořízení další nádoby, to za druhé.
Odpovědět
BJ

Boris Jakubík

24.4.2021 06:52
Právě v naší obci proběhlo očipování popelnic. Samotného mne zajímalo, k jakému účelu tato akce bude prospěšná. Proto jsem oslovil našeho starostu a dostalo se mi následného vysvětlení. Bude se jednat jenom o důkladnou evidenci a zaregistrování popelnice do systému. Na můj dotaz, zda by se nemohlo využít systému evidence k vážení popelnic mi bylo odpovězeno, že pokud bude pan starosta v úřadu nebo jeho následovník, tak to nedovolí!? Dle mého názoru je to spravedlivý systém, který by občany vedl k ještě důslednějšímu třídění odpadů a snížení objemu ukládání odpadů na skládky. Pan starosta namítal, že by občané " při vážení" házeli odpady potajmu do sousedovic popelnice nebo někam do lesa a zároveň by musel přijmout další pracovní sílu na zpracování faktur pro jednotlivé domácnosti. Musím kladně podotknout, že v naší obci několik měsíců funguje velmi velkoryse pojatý sběrný dvůr, kam byly staženy všechny kontejnery na tříděný odpad z celé obce. Pokud tedy chcete efektivně třídit, tak musíte najít způsob, jak tříděný odpad do dvora dopravit. Já jsem již v důchodu a nejsem imobilní, tak jsme z našeho automobilu udělali "popelářský automobil" a jednou týdně vytříděný odpad do dvora zavezeme. Při této příležitosti tam do připravených kontejnerů zavezeme minimální množství netříděného komunálního odpadu - jinak kdybych měl schraňovat netříděný odpad do popelnice, tak by mi to trvalo asi víc než měsíc, než bych ji naplnil. Proto mne zajímá z tohoto důvodu vážení popelnic. A ještě ke sběrnému dvoru a stažení kontejnerů na tříděný odpad z obce. Pokud český i jiný člověk nemá nádobu na tříděný odpad někde ve své blízkosti, domnívám se že část občanů, než by absolvovala "dlouhý výlet" do sběrného dvora (a co teprve imobilní občané a staří občané), tak raději nacpe tento odpad do popelnice a nechá ho vyvést jako směsný komunální odpad a celé opatření je tak kontraproduktivní. Po obci je sice pořádek, protože dříve kolem kontejnerů bylo "nepořádno", ale množství nevytříditelného odpadu to asi moc nesnížilo. Ještě je jeden problém, kdy "chalupáři" platí za nemovitost, jako kdyby tam byl jeden stálý obyvatel, ale množství odpadu s tím úměrné není, obzvláště v případě, kdy svoji chalupu využívá k pronájmu a mnohdy se mu tam vystřídají za sezonu desítky lidí, kteří si s tříděním žádné problémy nedělají.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.4.2021 10:20 Reaguje na Boris Jakubík
V jak velké obci bydlíte? Nicméně vám nezávidím.
Odpovědět
BJ

Boris Jakubík

27.4.2021 11:56 Reaguje na Vladimír Hošek
Svratouch na Vysočině
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.4.2021 16:03 Reaguje na Boris Jakubík
Protože poplatek za odpad je vybírán dle OZV a na základě zákona 565/1990 Sb., tak obec nemůže poplatníkovi limitovat velikost kapacity úložného prostoru pro směsný KO, pokud si nádoby pořizuje poplatník ve vlastní režii.

http://www.svratouch.cz/document-category/vyhlasky/

http://www.svratouch.cz/wp-content/uploads/2020/11/OZV-1.2020-SYST%C3%89M-SHROMA%C5%BD%C4%8EOV%C3%81N%C3%8D....pdf
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.4.2021 09:52
Z tou digitalizací je třeba zacházet velmi opatrně. Pojďme počítat nyní je poplatek na skládce 500 Kč/t. Na jednotlivce tak připadá skládkovné cca 125 Kč/rok. Skládkovné se bude zvýšovat během deseti let o více jak trojnásobek, tj. o 4 Kč, 6 Kč, 9 Kč až v roce 2030 o 44 Kč/rok/osobu. Kolik bude stát ta digitalizace je zásadní otázka, odhaduji že nejméně 200 Kč/osobu/rok.

Dále si musíme říci, že náklady na tříděný sběr jsou stále vyšší. Digitalizace „zařídí“ motivaci jen u rodinných domů. Digitalizace není jednorázovka, zavazuje neustále opečovávat databázi, která za půl roku zastará a je pak k ničemu. Pokud digitalizace „zařídí“, že se směsný odpad nesníží, ale jen se přesune od RD k panelákům nebo na sběrný dvůr, tak ničemu nepomůže. Paradoxně nejvíce obci pomůže odvezení odpadu do lesa, ale jen krátkodobě.

Takže má ta digitalizace smysl?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist