https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oclantis-misto-kde-samotarske-chobotnice-ziji-pohromade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oclantis. Místo, kde samotářské chobotnice žijí pohromadě

20.6.2018 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chobotnice jsou velmi teritoriální a nesnesou konkurenci. Až na výjimky.
Chobotnice jsou velmi teritoriální a nesnesou konkurenci. Až na výjimky.
Nedávný objev australských potápěčů do značné míry zpochybňuje to, co jsme dosud věděli o chobotnicích. Údajně nespolečenská a samotářsky žijící stvoření na malé lokalitě u Jarvis Bay se totiž umí zabydlet na relativně malém prostoru a koexistovat spolu. Píše o tom ScienceAlert.
 

Chobotnice jsou velmi teritoriální a nesnesou konkurenci. Právě proto na jednom malém útesu číhá vždy maximálně jedna. Každé pravidlo ale potřebuje nějakou výjimku. Tou byla v případě chobotnic sydneyských od roku 2009 tzv. Octopolis. Nerovný kus dna se spoustou dutin, nacházející se v hloubce patnácti metrů pod hladinou u australského Birchcliffu. Z dosud nevysvětlených příčin se tu neustále setkávají samci chobotnic, aby spolu zápasili. Na jednom malém místě jich snadno napočítáte až pět, což je krajně neobvyklé. Nebo spíš bylo.

Když se ze solitérů stávají partneři

Mořští biologové to považovali za nahodilou anomálii, alespoň do prosince loňského roku. Tehdy totiž v nedaleké Jarvis Bay objevili celou Oclantis, podmořský ostrov plný chobotnic. Toto území, široké 4-18 metrů v hloubce 10 až 15 metrů, je stálým domovem nejméně patnácti chobotnic. A žijí tu takříkajíc tělo na tělo. Jak potvrzuje desetihodinový záznam podmořské kamery, vzájemné soužití není úplně prosté sousedských konfliktů, ale většina útoků je tu vedena starousedlíky vůči nově příchozím.

Proč? Oclantis nabízí dostatek úkrytů i potravy, které stačí omezenému počtu stálých obyvatel. Každý jeden z nich by sám nedokázal nad tolik příhodnou lokalitou udržet kontrolu vůči kolonistům. Ale společně to zvládnou, tedy za podmínky vzájemné tolerance. Chobotnice, které jsou jinak vyloženě solitérní a setkávají se jen v době páření, tu nejspíš proto žijí pohromadě. Protože se jim to vyplatí.

Chování hodné obratlovců

„Toto společenské chování je evidentně produktem přírodní selekce, a je až nápadně podobné podobně komplexního společenskému chování obratlovců,“ soudí David Scheel, biolog z Aljašsko-Pacifické univerzity. „Můžeme předpokládat, že tam kde se objeví ty správné podmínky, přinese evoluce podobný výstup u rozmanitých skupin organismů.“

Badatelé připouští, že zatím je toho o chování chobotnic známo jen velmi málo. Proto si ani netroufají odhadnout, kolik takových ostrovů či podmořských měst osídlených chobotnicemi může pod hladinou existovat. „Nevíme, jak příběh Oclantis vlastně začal, jaké okolnosti k jeho vzniku vedly a jak dlouho už takhle funguje,“ dodává Scheel. Přesto je pohled na divoký ostrov chobotnic fascinující.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist